Ezt nézd! – Megnyitó megnyitó hátán

Mucsi Mesi & Szilágyi Róza Tekla

Nyár elejére felébred a természet és vele együtt felébrednek a kiállítóterek is. Nekünk csupán csatlakoznunk kell, dacolva a széllel és az esővel – május ellenére. Hangolódjunk rá az újdonságokra, utazzunk vidékre és az eső elől a „képzőművészetbe” meneküljünk.

Kedden este 18:00-kor jelentősen megugorhat a kultúra iránt érdeklődő budapestiek szociálismédia-aktivitása. A sokak számára aranycsótányairól ismert Kiss Miklós újabb installációja – a nevében is szójátékot rejtő Ball.Room. – ebben az időpontban debütál a Design Terminálban. 2015-ben az év szava volt az emoji, 2016-ban pedig 2015 „emoji” feliratú labda vár minket a Deák téri terminálban. Sőt, a labdákat akár haza is vihetjük, csupán aktivizálnunk kell magunkat és teljesítenünk kell a művész egy kérését. Érdemes a telefonunkon szabad tárhellyel készülnünk, látványos estének nézünk elébe!

Ha inkább elmélkedő hangulatban vagyunk, akkor ezen a napon az FKSE-ben van helyünk, ahol 19 órától Adele egyik refrénjét hallhatjuk viszont (Hello From the Other Side) egy szokatlan környezetben: a galériatérben Marko Stamenković tart előadást Európáról, a migrációról és a Másikról.

 


Fotó: Szász Lilla


Szerdán érdemes a belvárosból indulnunk és Buda felé vennünk az irányt. 18:00-kor Szász Lilla kápráztat el minket a Király utcai Inda Galéria három termében. Truman Capote Káprázat című novellájából inspirálódó friss munkái az átváltozás intimitását, a vágy valósággá válását örökítik meg. Vajon dokumentálhatóak-e a bensőséges pillanatok? Létjogosultságot nyújthat-e a fotó a megörökített pillanatnak? Szász Lilla végigment a kérdések útján, mi pedig a kiállított képszekvenciákban kereshetjük válaszait.

Az újabban kulturális babérokra törő Zseb Caféban szintén szerdán nyílik Szurcsik Erika kiállítása, mely a misztikus és mitikus Unknown Child projektbe és Erika régebbi alkotásaiba enged bepillantást. Tökéletes program a hét közepére, ha szerencsénk van és eláll az eső, a Zseb teraszán közösen pöröghetünk a két kiállításon.

 


Komoróczky Tamás Logos, Tekhnos, Textos, Videos, Audios, Lajos   Forrás: http://budapestgaleria.hu/

Az eheti csütörtök az igazi „kispéntekek” sokszínűségét ígéri. 18:00-tól György Péter mesél az 1945 utáni Magyarország új politikai és társadalmi rendjének nyelvi készletéről. Az új, ismeretlen nyelv hajlékonysága a manipulálás és a csapdák elkerülésének szintjén nap mint nap megjelent. A fiatal, kommunista szerelmesek leveleiben, egyesülési vita és a perek nyelvezetében. Csekély belépőért cserében hallgathatjuk meg Galambos Ádám evangélikus teológus és György Péter esztéta beszélgetését a Petőfi Irodalmi Múzeum Asztali beszélgetések című sorozatában.

A velősnek ígérkező beszélgetés után érdemes ellátogatnunk az Omnivore Gallery-be. Ezen az estén 19:00-kor nyílik a galéria és a MAMA photobooks közreműködésében megvalósuló MAMAVORE photobook és photozine kiállítás. A kiállítás a tavasszal kiírt MAMAVORE OPEN CALL felhívás díjazott alkotásait és a szervezők által meginvitált alkotók kiadványait mutatja be. Nézzük meg mit tudnak a hazai photobook és photozine általunk ismert szűk, de annál izgalmasabb képviselői!

Az aznap este Budán hesszelő művészetkedvelők részére Komoróczky Tamás Logos, Tekhnos, Textos, Videos, Audios, Lajos című kiállítását ajánljuk. 18 órától tekinthető meg az a komplex műhálózat, amellyel Komoróczky a Lajos utcai kétszintes, ikonikus architektúrájú galériaépületben egy nagyon lassan, tárgyak formájában kibomló mozgóképet épít fel.

Pénteken irány Székesfehérvár és a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény Projektterme. A Közös halmaz című kiállítás Tranker Kata közgazdaságtudományi tanulmányai során szerzett ismereteit és azok művészethez fűződő viszonyát tárja elénk. A különböző rendszerező elvek, a világ leképezésének „hogyan”-ja és a mindennapi valóságban történő tájékozódás kérdései mentén bemutatott friss anyag megéri, hogy Széksfehérvárra utazzunk! Művészeti céllal készült absztrakt képek és tudományos metaforák. Művészet és egzakt tudomány.

Ha pedig hétvégén nem a természetbe vonulunk el, akkor múzeumokban is időzhetünk. Szombaton és vasárnap a Nemzeti Múzeum lépcsőjén nyúlhatunk el miközben izgatottan várjuk a Múzeumok Majálisán, hogy melyik intézmény lett az év múzeuma.