Nagy Gabriella, Kovách Gergő és Szöllősi Géza kiállítása Szentbékállán

2016. július 2-án különleges, mindenkit megszólító kortársművészeti  kiállítás nyílik a szentbékállai Pegazus fogadóban. Nagy Gabriella festőművész, Kovách Gergő szobrászművész és Szöllősi Géza vizuális művész állatokat ábrázoló abszurd alkotásait augusztus 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Szőr/mentén. Állatmesék.

A kiállító művészek szürreális, ironikus alkotásai ahhoz az emberiséggel egyidős kultúrkincshez nyúlnak vissza, melyben az állatvilág az emberi lét absztrahált változata, s mely ily módon könnyedén vált – és válik a mai napig – a vallás, az erkölcstan vagy a pszichológia továbbá az irodalom és a művészet muníciójává.

Nagy Gabriella festményein a tájképre meglepő helyzetekben kerülnek rá az állatok, melyek egyszerre abszurd és mágikus tartományokkal gazdagítják az alkotásokat. Művei nem mentesek a kortárs társadalmi és politikai áthallásoktól sem, ezzel üdítő szelepként is szolgálnak a jelen nehézségeitől megfáradt befogadó számára.
Kovách Gergő szobrai deklaráltan a humorból táplálkozva mutatnak rá az ember és az állat közös gyökereire. Munkái gyakran térben elhelyezkedő közmondások vagy közismert szókapcsolatok, irodalmi idézetek, melyek anyagba formálás után végeláthatatlan értelmezési szférákba lövik ki magukat.
Szöllősi Géza meghökkentő taxidermiái egyszerre horrorisztikusak és humorosak: a hátborzongató, a tragikus és az ironikus bermuda háromszögébe csalogatják az örömmel lépre menő szemlélődőt.

A kiállítást megnyitja: Gerhes Gábor képzőművész
Kurátor: Nagy Mercédesz

A nagy múlttal rendelkező, egykoron az Eszterházy család tulajdonában lévő kétszáz éves dézsma- és borospince, a mai szentbékkállai Pegazus fogadó 2015 nyara óta a Káli-medence új kortárs közösségi, kuturális szórakoztató központja. Az egész nyáron működő étterem és bár mellett szabadtéri koncerteknek, filmvetítéseknek, borkóstolóknak, workshopoknak ad otthont.