Lélektől lélekig – Birkás István művészetszervezői tevékenységéről Lélekfestészet című kiállítása kapcsán

2017. február 25-án látható utoljára a Birkás István életművét bemutató Lélekfestészet a dunaújvárosi ICA-D-ben. Az épület majd minden termét betöltő nagyszabású kiállításon megismerhetjük Birkás munkáit – az egészen korai alkotásaitól a legfrissebb műveiig –, az életművén végigvonuló tendenciákat, érdeklődési köröket, illetve egy érzékletes és mély interjúfilmből művészetszervezői és -oktatói tevékenységéről is képet kaphatunk. Utóbbi gyakorlat jelentőségével, intenzitásával és hatásával kapcsolatban sokat elárul, hogy míg Birkás neve talán kevésbé cseng ismerősen a magyar kortárs művészet iránt érdeklődő közönségnek, tanítványaié annál „alapabbak”. Móder Rezső, Várnai Gyula, a fiatalabbak közül – az említett interjúfilmet készítő – Keserue Zsolt, Moizer Zsuzsa, vagy Rohonczi István Roho is az ő műhelyéből került ki, sőt Roho a kilencvenes évektől művésztanárként folytatva a mester tevékenységét többek között Horváth Tibor és Kaszás Tamás oktatója is volt. 


Kertész László, a kiállítás kurátora Birkás Istvánról írt kismonográfiájában így ír a művész társadalmi szerepvállalásáról:

„Birkás [István] folyamatosan vállalt közösségi és közéleti feladatokat a [Dunaújvárosban]. Már főiskolás korában részt vett a helyi sajtóban zajló ún. Csend-vitában, ami azt firtatta, hogy miért nincs a városban akkoriban művészeti élet. 1972-től 1989-ig vezette az Amatőr Műhelyt, ami egyszerre funkcionált szakkörként és szellemi alkotóműhelyként, és a város következő művészgenerációjának a kinevelője is volt egyben. Amikor megszűnt a Képcsarnok városi üzlete, művésztársaival létrehozta az Y Galériát.

Birkás ott volt a dunaújvárosi Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szimpozion kezdeményezői közt is, a Kortárs Művészeti Intézet ideája pedig Takács Lajos és az ő fejében fogant meg először. Az Intézet létrehozásán munkálkodó Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumának elnökeként pedig keményen dolgozott, amíg csak az intézmény létre nem jött. A rendszerváltozás idején néhány hónapig önkormányzati képviselőséget is vállalt, sőt a kulturális bizottság elnöke is volt. A kuratóriumi elnökségről való lemondása után visszahúzódott a közélettől, energiáit azóta kizárólag a műtermében folyó munkának szenteli.”

A kiállítás és az említett videointerjú 2017. február 25. (szombat) délutánig látható a dunaújvárosi ICA-D-ben 10-től 18 óráig.

Lélekfestészet
Birkás István kiállítása
Kurátor: Kertész László
Helyszín: ICA-D (H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.)
Időpont: 2017. január 20. - február 25. 

 

 

Full 005081
Full 005085 Jpg
Full 005086 Jpg
Full 005087 Jpg
Full 005088 Jpg
Full 005089 Jpg
Full 005090 Jpg
Full 005091 Jpg