Ezt nézd! – Középpontban a fotó

A héten a fotó iránt érdekelődőknek kedveznek a budapesti művészeti intézmények. Többek között kortárs fotográfiai anyagok debütálnak, megismerhetünk egy eddig talán ismeretlen képgyűjteményt, találkozhatunk a MAGNUM fotóügynökség egyik kiemelkedő alakjával és a hazai konceptuális fotográfia egyik meghatározó figurájával is.

 

Kedden 18:00-kor a Kisterem Galériában nyílik Albert Ádám Egy gyöngybagoly álma című kiállítása. A művész által szabadon összegyúrt, kulturális, történeti és privát elemekből összeálló anyag középpontjában Kiss Béla, a „furfangbeton” feltalálója és egy preparált gyöngybagoly áll. Akinek már ezek a hirtelen talán összeegyeztethetetlennek tűnő elemek is felkeltették az érdeklődését, annak hétkezdésként a jelenleg a Paksi Képtárban is bemutatkozó alkotó kabinet-kiállítását ajánljuk.


Albert Ádám: Nightwatch od the Anxiety #1, 2017, preparált gyönybagoly, fotó: Albert Ádám, forrás: facebook.com

Szerdán 17:00-tól az Andrássy úton található Írók Boltjában debütál Maurer Dóra és Beke László könyve, a Látlelet & prognózis – Új magyar művészet a hatvanas és hetvenes években. A kötet bemutatása mellett a szerzőkkel Mélyi József beszélget. Talán megtudhatjuk többek között azt is, hogy milyen kutatások állnak egy ilyen összefoglaló könyv hátterében és milyen munkafolyamat végeredménye egy szerzőpáros által jegyzett kiadvány.

Ugyanezen a napon 18:00-tól a Műcsarnokban Szarka Klára kurátor, fotótörténész beszélget Alex Webb fotográfussal A fény szenvedése című kiállítás kapcsán. A MAGNUM fotóügynökség kortárs fotográfusának fentebb említett anyaga most látható először itthon. A 63 színes képből álló sorozat több kontinensen tett utazásai során született. A pódiumbeszélgetésen több mindent megtudhatunk az alkotó életformájáról, inspirációs forrásairól és arról, milyen lehet egy hatalmas életműnyi képanyagból 63 igazán kifejező képet kiválogatni.


Alex Webb   forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor a Molnár Ani Galériában nyílik Forgács Péter Véletlen Testek Történetei című kiállítása. A fotókból és videókból álló kiállítási anyag Foucault és Caravaggio testértelmezéseit olvassa össze. A két nézet személyes összevetéséből formálódó anyag Nan Goldin és Vető János munkáit is megidézi.

Szombattól látogatható a Mai Manó Házban bemutatott Hórusz Archívum anyagából összeállított válogatás. A neves operatőr, Kardos Sándor nagyjából 30 éve kezdett el privát fotókat gyűjteni. Az amatőrök által készített fényképek rejtett értékeit bemutató, kategóriarendszer nélkül bővülő gyűjtemény mondhatni „önmagát rendezte” és alakította –  és ma már a Magyar Fotóművészek Szövetségének kiadásában, könyv formában is megismerhető.


Hórusz Archívum   forrás: maimanohaz.blog.hu

Ugyanezen a délutánon, 16:00-tól a Capa Központban Fehér Dávid művészettörténész beszélget Tót Endrével a Nagyon Speciális Örömök sorozat apropóján. Az egy 1971 és 1976 közötti elképzelés alapján 2015-ben megvalósított, majd az említett intézményben 2017-ben bemutatott mű szövegek és fotók társításából építkezik. Akik már régóta vágynak találkozni a magyar konceptuális művészet egyik legmeghatározóbb alakjával, most boldogok lehetnek!