Ezt nézd! – Pesten és a szabadban

Onnan tudjuk, hogy igazán elindult a nyári szezon, hogy a héten már szabadtéri programot is ajánlunk. Természetesen emellett azokról sem feledkeztünk meg, akik szeretnek kiállítóterekben hűsölni és előadásokat hallgatni.

 

Kedden és szerdán 17:00 és 20:00 között részvételi performanszok várnak minket a Müsziben. Magyari Lilla és Borsos Luca The Room című eseményén a vágyak eredetével és ránk gyakorolt hatásával foglalkozhatunk. Miért tűntek el a vágyaink és miután előkerültek, hogyan teljesedhetnek be? A színházzal, pszichológiával, irodalommal és dráma-pedagógiával is foglalkozó páros performanszain kiderül.

Kedden 18:00-tól startol a Közös ter(v)eink - Emlékezet, megbékélés és képzőművészet című esemény az Aurórában. 18:00-19:00-ig Mélyi József művészettörténész Impregnált emlékmű? című előadását hallgathatjuk meg arról, hogyan válhatnak egy adott közösség számára láthatatlanná a köztéri emlékművek és vajon készült-e az elmúlt időszakban olyan munka, amely képes volt ellenállni ennek a folyamatnak? Ezután 19:30-tól indul egy kerekasztal Sárai Vanda kurátor, Don Tamás kurátor, Simon Bettina művészettörténész és Dr. Kovács Mónika szociálpszichológus részvételével – itt három, a térbeli emlékezettel kapcsolatos képzőművészeti fókuszú projekttel ismerkedhetünk meg.


Tóth Balázs: In memory of the things we don't have   forrás: facebook.com

Akik érdeklődnek az iránt, mik történnek egy szakkollégiumi évben, azoknak szerda estére a Labor Galériát ajánljuk. Itt 19:00-kor nyílik a Művészeti és Művészetelméleti Szakkollégium 2016/2017-es tanévének évvégi kiállítása, ahol megismerkedhetünk a kollégium minden munkacsoportjának éves tevékenységével.

Azoknak, akik a fesztiválozást választják a hét második felében, szintén van egy ajánlatunk. A Kolorádó Fesztiválon csütörtökön, pénteken és szombaton is lesz lehetőségük megtekinteni Somló Dávid Mandala című performanszának erdei verzióját. Az említett napokon 17:00-kor és 18:00-kor induló események hang-performanszok és közösségi koreográfiák lesznek. A közösség egy adott útvonalat követve, zenét hordozva alakítja az előadást, így jön létre a közös színházi élmény.

Csütörtökön 18:00-kor nyílik az Inda Galériában Beöthy Balázs, Nemes Csaba és Pereszlényi Roland Milieu et L’EGO – A francia forradalom számlájára című kiállítása. Az 1993-as, a budapesti Francia Intézetben megrendezett kiállítás részleges rekonstrukciójaként megvalósuló tárlat Beke László egy 1993-as cikkére reagált, amelyben a művészettörténész a politikai és társadalmi változások ellenére hiányolta a képzőművészet „belülről” fakadó változásait. A három alkotó tizenhárom kortárs művészettel foglalkozó szakembernek küldte ki kérdőívét, a beérkező válaszok alapján pedig megalkották a válaszadók szakmai portréját. Nem másból mint lego-elemekből.


Milieu et L’EGO – A francia forradalom számlájára   forrás: facebook.com

Pénteken 9:30-tól az 1956-os Intézetben vehetünk részt az Interjúzni muszáj, a magyar oral history gyűjtemények története című tudományos konferencián. Milyen szerepet játszhatnak az interjú-gyűjtemények abban, hogy a hivatalos kultúrától eltérő értelmezések és hagyományok megőrződhettek? Miért volt illegális bizonyos interjúk rögzítése? Ezek hogyan őrződtek meg és ma milyen szerepet töltenek be a kulturális tudástárban?

Szintén pénteken, de már este 19:00-kor nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bártfay-termében a Photo/book 3.0. A hazai fotókönyvek mustrájaként hirdetett eseményen megismerhetjük az elmúlt év friss könyveit és új fotókönyves tendenciáit is. Anyaghasználat, képek elrendezése és kötési technikák sokfélesége mutatkozik meg a Margó Irodalmi Fesztivál keretein belül idén harmadjára megrendezett tárlaton.

Június 10-én, szombaton két helyszínen nyílik az Autizmus mint metafora című csoportos kiállítás. A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Megyeház utcai kiállítóterében megvalósuló tárlat autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek munkáit vonultatja fel és az autizmus témakörére reflektál. Megismerhetjük az autizmus állapotának leegyszerűsítésektől és kliséktől mentes értelmezéseit, megtudhatjuk, vajon könnyebbséget ad-e a repetitív műtermi alkotófolyamat és megismerkedhetünk eddig talán számunkra ismeretlen alkotók munkáival is. Fontos tudnivaló, hogy a szervezők a megnyitó napjára Budapestről induló buszjáratot terveznek, ennek részletei a Facebook eseményben olvashatók.