Ezt nézd! – Hét az irodalom és a filmek jegyében

A héten több irodalmi programot és filmvetítést is ajánlunk – de a kiállításokat sem hanyagoljuk el.

 

Hétfőn este az Uránia mozitermében a Gyújtogatók című filmmel kezdődik a 11. Koreai Filmfesztivál. Lee Chang-dong 2018-as, az Y generáció kilátástalanságát feldolgozó, 148 perces filmjét eredeti nyelven, magyar felirattal nézheti meg az érdeklődő közönség. A film az idei cannes-i fesztiválon debütált, ahol a filmkritikusok által odaítélt Fipresci-díjjal jutalmazták. Érdekesség továbbá, hogy a filmet Dél-Korea a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra nominálja. Az ingyenes vetítésre regisztráció szükséges.

Hétfőn 19:00-kor nyílik a Kieselbach Galéria A CSÁBÍTÁS FEGYVERE – Divat, stílus és öltözködés száz év magyar festészetében című kiállítása. A megnyitó egyben az azonos címet viselő, 400 oldalas kiadvány bemutatója is. Milyen kapcsolódási pontokat ismerünk a festészet és divat területén? Kik voltak azok a fotósok, akik sokat foglalkoztak saját koruk öltözködési kultúrájával? A válaszokat az esti eseményen érdemes keresnünk. Sőt, azok, akik szeretnék látni Erdély Miklós hírhedt Fabulon mozaikját, mindenképpen érkezzenek időben, hiszen sok évnyi raktárban rejtőzködés után ma este maga Pataki Ági leplezi le a művet.


forrás: facebook.com

Szerdán este 18:00-kor az FFS új tagok kiállításának társeseményén vehetünk részt. A K.A.S. Galériában látható We don't play guitars csoportos tárlatán afiatal írók és fiatal fotósok közreműködésével születő zine bemutatójának lehetünk szemtanúi. Az FFS új tagjai felkértek nyolc fiatal szerzőt, hogy írjanak a bemutatkozó tárlaton látható munkáikról. Így írt Borda Réka Kiss Imre, Ferencz Móni Bolla Szilvia, Hyross Ferenc Sivák Zsófi, Kopcsányi Lilla Kiss Richárd , Körösztös Gergő Lázár Dóri, Nagy Dániel Pólya Zsombor, Seres Lili Hanna Kiss Gergely, Vajna Ádám pedig Németh Domonkos Tamás munkájáról.

Szintén szerdán, 18:00-kor nyílik kiállítás az MKE aulájában. A Static című, Gwizdala Dáriusz, Góth Martin, Magyari Zsuzsa, Nagy Gergő és Pál Bella munkáit bemutató csoportos tárlat központi témája az időszerűség,  az idő tényezőjének megkérdőjelezése, valamint a statikusság és a dinamikusság közötti disszonancia-érzet.

Csütörtökön a Fiatal Írók Szövetsége interaktív kiállítással ünnepli 20 éves fennállását. Az ISBN könyv+galériában látogatható FISZ20 – könyvek, képek, évek a látogatók a szövetség legfontosabb emlékeit, kulturális programjainak lenyomatait, versesköteteit, hangoskönyveit és képregényeit nézhetik meg.

Pénteken 19:15-től a Toldi Moziban nézhetjük meg a Nagyi projekt című filmet – aminek különleges Nyugati téri hímzett plakátját Szabó Eszter Ágnes készítette. A három fiatalember felnőtté válását és nagymamájuk múltjának megismerését mutatja be egy szimbolikus utazás formájában. Azoknak pedig, akikben kérdéseket vet fel a film, a péntek esti vetítés tökéletes alkalom, hiszen a film után kérdezésre is lehetőség.


NAGYI PROJEKT / hivatalos előzetes (12) from ELF Pictures on Vimeo.