Artmagazin – ELSŐ KÉZBŐL: Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

Legújabb Első kézből videónkban Don Tamás, a debreceni MODEM Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák című csoportos kiállításának egyik kurátora mesél a tárlatról.

Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák @ MODEM, Debrecen

Kurátorok:
Don Tamás, Margl Ferenc, Sárai Vanda

Művészek:
Bajkó Dániel Balogh Viktória Biró Dávid Dobokay Máté Erményi Mátyás Ezer Ákos Hordós Boldizsár Kárándi Mónika Kocsi Olga Koller Margit Kötöde csoport (Bozzai Dániel, Hoffman Boldi Tamás, Imre Réka, Máté Dániel) Kristóf Gábor Kútvölgyi-Szabó Áron Leitner Levente, Sallay Dániel Makai Mira Mihályi Barbara Molnár Judit Lilla Neogrády-Kiss Barnabás Pálinkás Bence György Pólya Zsombor Radvánszki Levente Rózsa Luca Sára Schuller Judit Flóra Szabó Menyhért Szécsényi-Nagy Loránd Szimán György Timár Sára Erzsébet Tóth Balázs Máté Vékony Dorottya Zellei Boglárka

„A generációs kiállítás elsőre talán szokatlan ötletét az a hiány adta, hogy az egészen fiatal művészgeneráció ritkán jelenik meg patinás művészeti intézményekben, akkor is leginkább csak a nekik szóló pályázatok beszámoló-kiállításai kapcsán. Az említett pályázatok rendszerint a harmincöt év alatti alkotókat definiálják fiatal művészként, míg az Ezek legszebb éveink? kiállítás esetében a szervezőelv az oktatásból történő kilépéstől számított öt év. A kiállító művészek közül akadnak, akik alig pár hónapja fejezték be tanulmányaikat, vannak, akik már újból iskolapadba ültek, néhányan pedig már oktatóként vannak jelen a hazai művészeti képzésben. Ugyanilyen szórást mutat pályájuk képe is: vannak, akik még csak próbálják megvetni lábukat a galériák, múzeumok és ösztöndíjak világában, de többen közülük már nemzetközi kiállítási tapasztalatokat is fel tudnak mutatni. Az Ezek a legszebb éveink? tematikus csomópontokon és egy a pályakezdés élményéből kiinduló asszociációs enciklopédiából épül fel, amelyen keresztül a látogató nemcsak arról kaphat képet, milyen témák és médiumok foglalkoztatják az egyetemről kikerülő művészeket, de arról is, hogy milyen problémákkal és dilemmákkal terhelt a pályakezdés időszaka napjainkban.” (forrás: modemart.hu)

Videó:
Bognár Benedek, Simon Zsuzsanna