Ezt nézd! – Fotó, tárlatvezetések és a nagy költözés

A hét egyharmada a kortárs fotó, a másik harmada a kortárs képzőművészeti kiállításokon zajló tárlatvezetések, a harmadik harmada pedig egy nagy költözés jegyében zajlik. Mondjuk, hogyan.

Kedden 19:00-kor a Gregsen Art Pointban nyílik meg Végh Júlia kiállítása Pink Society címmel. A Tanácsköztársaság propagandájának vizualitását felelevenítő munkák lidérces álomvilágot teremtenek. A rövid életű történelmi időszak szimbólumai iránt érdeklődő fiatal alkotó újraértelmezi a kor obeliszkjeit és propagandisztikus céllal született köztéri szobrait. Titkok helyett rózsaszín Disney-világra számítsunk.


Végh Júlia   forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor célozzuk be a Viltin Galériát, ahol Everywhere you look címmel fiatal magyar fotósok csoportos kiállítása nyílik. Biró Dávid, Fátyol Viola, Martinkó Márk, Péter Ildikó, Sárközi Péter és Száraz Katalin munkái a magyar kortárs fotográfiai tendenciákat hivatottak bemutatni. A harmincöt év alatti alkotók kiállításra beválogatott művei nagyrészt projekt alapon készült fotósorozatok, amelyek a Budapest Photo Festival 2017 keretein belül kerülnek bemutatásra.


Biró Dávid: Axiom, 2017   forrás: facebook.com

Ha már fotó: a Nagymező utcában péntektől indul a Fotóutca Fesztivál, ahol egészen vasárnap estig az utcán elhelyezett, ideiglenes kiállítótérként funkcionáló konténerekben, a Capa Központban és a Mai Manó Házban nézhetünk ingyen kiállításokat és vehetünk részt ingyenes, a fotográfiához kapcsolódó programokon.

Pénteken 16:00-tól egy tárlatvezetés keretein belül nézhetjük meg a Magyar Nemzeti Galéria Baselitz. Újrajátszott múlt című kiállítását. Az ismert német művész életművéből több mint nyolcvan alkotást felvonultató tárlaton a Fordított nézőpontból című – és Budapest Art Week karszalaggal látogatható – vezetés keretében Bódi Kinga, a kiállítás kurátora viszi körbe a látogatókat.

Pénteken 18:00-kor folytatódik a Trafó Gondolat plasztika című programsorozata – most Rana Hamadeh és Schmied Andi performansz-előadásaival. A libanoni képzőművész előadásában több szempontból vizsgálja a zuhanás fogalmát, míg Schmied Szibériai márvány című performanszával bevezet minket Manhattan legexkluzívabb lakásainak világába.


Gondolat plasztika   forrás: facebook.com

Ugyanezen az estén 18:00-tól egy másik tárlatvezetésen vehetünk részt. A Kassák Múzeum »K« METSZETEK című kiállításán az alkotó, Szemző Tibor és a kiállítás kurátora, Kőrösi Boglárka kalauzolja körbe az audiovizuális installáció iránt érdeklődőket. A vezetésen fény derülhet arra, hogy milyen viszonyban állnak egymással a bemutatott vetített képek és a rögzített hangok, illetve hogy milyen kapcsolatban vannak a látottak és hallottak az alkotó által elvégzett, Franz Kafka utolsó éveit vizsgáló kutatás eredményeivel. Az esemény Budapest Art Week karszalaggal látogatható.

Pénteken 20:30-tól búcsúzik a tranzit.hu az évekig a főhadiszállásukként használt Király utcai Majakovszkij 102-től. A kötetlen együttléten pótolhatjuk egy esetleges elmaradásunkat és megnézhetjük együtt Igor és Ivan Buharov Az itt élő lelkek nagy része című filmjét. Megijedni azonban nem kell, a tranzit.hu hamarosan, 2017 májusában a Müsziben nyitja meg új irodáját.