Nemzetközi audiovizuális találkozó

A második alkalommal jelentkezik a Riders on the Mall (ROM), a képzenészek, pixellovagok és audiovizuális kísérletezők találkozója.

A Művelődési Szint (MÜSZI) által életre hívott fesztivál a találékony technológiahasználókat, a kreatív programozókat és a művészeti ágak között cikázó alkotókat akarja helyzetbe hozni – közös alkotási helyzetbe.


Healium Decoration (HU)   kép forrása: facebook.com/healium.deco

Hogyan tudnak világhírűvé válni a magyarországi fényfestők? Miért keresi egyre több nemzetközi fesztivál a hazai médiaművészeket és -dizájnereket? A ROM egy rohamosan fejlődő új művészeti ág panorámáját vázolja fel három napos programsorozat keretében,  csütörtöktől szombat éjjelig. A budapesti Corvin Áruház 3. szintjén található MÜSZI-ben, a Platán Galériában és a Trafó Kortárs Művészetek Házában megszervezett fesztiválon kilenc európai országból érkező alkotók és oktatók mutatják be munkáikat és osztanak meg az érdeklődőkkel technológiai fortélyokat.

Nem kell ahhoz programozónak lenned, hogy te is tudj saját programot írni. A ROM délutáni workshopjain akár kezdők is elsajátíthatják, hogyan kell például mohákat más növényeket meghekkelni szenzorok segítségével, vagy hogyan lehet szinte pillanatok alatt saját dobgépet és 3D animációt gyártani. Az Idea Market elnevezésű mini expón a legújabb technológiákat alkalmazó hazai művészek munkái mutatkoznak be – találkozhatunk például a Fény Mestere díjat nemrégiben elnyert Healium Decoration csapatával, akik első alkalommal mutatják be a nyilvánosság előtt saját fejlesztésű fényvezérlési szoftverüket. Az expó interaktív standjainál illatminták segítségével egyéni hangszerzeményeket készíthetünk és különféle eszközöket kipróbálva megtapasztalhatjuk, hogyan válik a technológia művészetté vagy éppen az élményalapú tanulás eszközévé. Az esti programok között olyan koncertek és performanszok szerepelnek, ahol a MÜSZI különleges tere, az élőben létrehozott képi élmény, a hangzás és az alkotó jelenléte közös kompozíciót hoznak létre, legyen szó fényre reagáló, mozgásban megelevenedő ékszerkölteményekről, saját készítésű lézerhangszeren előadott koncertről vagy speciális hegesztéssel működésbe hozható projektorról.


David VRBÍK (CZ)   kép forrása: lunchmeat.cz

Az évente megszervezett ROM fesztivál egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet egy új, feltörekvő művészeti ágra, amely a képzenészet (VJing) progresszív módszerein alapul. Az új audiovizuális művészeti ág nemzetközileg is egyre öntudatosabban képviselteti magát és rangos eseményen kap saját teret. Bordos László Zsolt, a ROM fővédnöke például mára világhírűvé vált 3D mapping művész, aki New York Párizs, Shanghai és Dubai után idén nyáron a Zsolnay Fényfesztiválon is bemutatkozik. Bordos csütörtökön a Trafó smART! XTRA sorozatának vendégeként fog beszélni munkáiról és arról, hogyan válhatott a magyar fényfestészet világhírűvé.

A ROM honlapja: ridersonthemall.com

A fesztivál részletes programja: ridersonthemall.com/program

A ROM facebook-eseménye: www.facebook.com/events/412527492414970