Ezt nézd! – Év végi pótolandók

A két ünnep közötti időszakra az elmúlt hónapok során esetleg elmulasztott fővárosi nagy kiállításokat, illetve két családi együttlét közé könnyedén beszervezhető vidéki kiállításokat, szóval egy kisebb országjáró turnét ajánlunk.

Budapestről indítva a lehetőségek tárházát a Magyar Nemzeti Galériában egészen február közepéig látogatható Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon (1958 - 1968) című kiállítást ajánljuk. Nem csupán azért, mert a sokféle műfajt – festmények, szobrok, grafikák, könyvek, plakátok, valamint iparművészeti alkotások – felsorakoztató tárlat a múzeum gyűjteményének kevésbé ismert alkotásait is megmutatja, illetve kiegészíti az azokat inspiráló külföldi alkotók műveivel, hanem többek között azért is, mert az Artmagazin jelenleg kapható 101. számában átfogóbb írás is olvasható a kiállított anyagról.

A Galéria előtt – vagy után – érdemes megtekinteni a Műcsarnok EGY/KOR – Különutak és kivonulás a konszolidáció idején című tárlatát, amely öt, egymással szorosan összefüggő kiállítást egyesít. „Félárnyékban” maradt életműveket emelnek újra a fénybe, hogy megvizsgálják a hatvanas évek művészetének helyzetét, az alkotók egzisztenciális tereit, művészeti és életstratégiáit, különös tekintettel a kívülállás és az ellenállás egyedi formáira Blaskó János, Gadányi Jenő, Jakobovits Miklós, Karátson Gábor, illetve Bocz Gyula, Cerovszki Iván, Csutoros Sándor, Dombay Győző, Lisziák Elek, Ócsai Károly, Szeift Béla munkásságán keresztül.

A fővárostól távolodva a dunaújvárosi ICA-D-ben rendezett Ötvözetet, azaz a XIII. Acélszobrász Alkotótelepet, és az ott született munkákat bemutató kiállítást javasoljuk. A tizenhét év szünet után idén ősszel újra megrendezett művésztelep három fiatal művész – Gosztola Kitti, Kaszás Tamás és Szalay Péter – részvételével zajlott. Az alkotótelepen résztvevő művészeknek kijelölt témakör nélkül, a vasmű dolgozóinak segítségével kellett alkotniuk. Az így készült műveket, illetve a munkafolyamatok dokumentációját lehet megtekinteni a kiállításon.
 


Kaszás Tamás   forrás: facebook.com
 

Északkelet-Magyarország felé véve az irányt a Miskolci Galéria Rákóczi-házában november elején nyitott hatdé kiállítást, a Kijárat a város felé című anyagot ajánljuk. A Képzőművészeti Egyetemen végzett fiatal művészekből álló csoport itt bemutatott munkái a természeti és az épített környezet viszonyára reflektálnak – boncolgatják a jól ismert kint és bent kérdéskörét. Hófödte kiállítótér-padló, festmények, művészkönyv és fotografikus installáció várja a látogatókat.

Debrecen felé kanyarodva egy múzeumi, és egy kisebb kiállítótérben helyet kapó program is várja az érdeklődőket. December 30-án, szombaton 16:00-tól a Modem Tervezett alkotás című, a 2017-es Debreceni Nemzetközi Művésztelep eredményeit bemutató kiállításában tart záró tárlatvezetést Csontó Lajos és Horányi Attila. Az idei művésztelep a dizájngondolkodás lehetőségeit és fontosságát, a dizájn térnyerését, és a témához kapcsolódó fogalmak magyarázatát helyezte működésének középpontjába – a tárlatvezetésen az alkotótelep tematikáján és műhelytitkain kívül az egyes alkotásokat is megismerhetjük.
 


Tervezett alkotás a Modemben   forrás: facebook.com
 

Szintén ezen a napon látogatható idén utoljára a debreceni b24 Galéria Új Hullám 2017 című csoportos kiállítása, amelynek a középpontjában a városból származó fiatal alkotók állnak, akik egyúttal a hazai művészeti egyetemek hallgatói is. A kezdeményezés célja természetesen nemcsak az, hogy a még pályaválasztás előtt álló debreceni diákok betekintést nyerhessenek a művészeti egyetemeken zajló oktatás különböző modelljeibe, és hogy a különleges terepszemle inspirációként szolgáljon, hanem az is, hogy ez a kiállítás a jövőben újra és újra, a biennálék ritmusához hasonlóan kétévente megvalósuljon.
 


Részlet az Új Hullám 2017 kiállításból    forrás: facebook