EZT NÉZD! – Kiállítások az ünnepi időszakra

A két ünnep közötti időszakra az elmúlt hónapok során esetleg elmulasztott fővárosi nagy kiállításokat, illetve két családi együttlét közé könnyedén beszervezhető vidéki – Szentendre, Győr és Debrecen – kiállításokat, szóval egy kisebb országjáró turnét ajánlunk.

 

Nemrég nyílt a Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, ami az intézmény a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatának folytatása. A közel 200 Korniss-művet felsorakoztató kiállítás apropója a művész születésének 110. évfordulója. A tárlaton a festőművész egyes korszakain keresztül megismerhetjük, hogy a munkásságában miként jelennek meg a provinciális művészet, a népművészet és a kézművesség különböző emlékei. A kiállításon nemcsak a magángyűjtemények és a múzeumok anyagainak válogatása kapott helyet, hanem az alkotások között a Néprajzi Múzeum különleges tárgyai is megjelennek. A tárlat utolsó termében pedig a Korniss művészetéhez köthető, az 1960-as években induló jelentős művészek – Bak Imre, Csiky Tibor, Keserü Ilona és Nádler István – alkotásaiból láthatunk egy válogatást.


Korniss Péter: Ellentét II.   forrás: mng.hu

Hamarosan zár a Ludwig Múzeum Nyelvrokonok – Észt-magyar kortárs művészeti kiállítása, ezért érdemes még időt szánni rá a napokban. Az Észtország függetlenségének századik évfordulója alkalmából rendezett tárlat nyolc észt és hat magyar művész – Birkás Ákos, Farkas Dénes, Johnson And Johnson, Flo Kasearu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Tanja Muravskaja, Németh Hajnal, Németh Ilona, Kristina Norman, Kaido Ole, Puklus Péter, Société Réaliste, Tehnica Schweiz – alkotásain keresztül vizsgálja, hogy az északi, balti, valamint a közép-európai történelem hol találkozik a 21. századi jelenben, valamint milyen témák, motívumok fedezhetők fel a két ország kortárs képzőművészetében, amik egymással párhuzamba állíthatók.

A szentendrei MűvészetMalomban február közepéig látogatható Rényi Katalin 21 gramm című kiállítása. A művész több évtizednyi munkásságát felölelő tárlaton a létezés gyötrelmeinek és az alkotás szabadságának ötvözete jelenik meg. A kiállítás – amit már a cím is sugall – a lélek, és annak bemutatásának kérdéskörét járja körül. A tárlaton szereplő új, arany és az ezüst alkotások egyszerre ellentétben és egyszerre harmóniában jelennek meg a korábbi művek nehéz földszíneivel – feketékkel, vörösekkel, okkerekkel – társulva.


Rényi Katalin   forrás: muzeumicentrum.hu

A győri Esterházy-palotában január 26-ig, hétfők kivételével minden nap 10.00 és 18:00 között látogatható Forgó Árpád önálló kiállítása, a Fázis. A 2010-es évekbeli alkotások mellett itt bemutatott legújabb sorozata a rész és egész kérdéseit mértani eszközökkel tematizáló munkákból áll. Forgó Árpád rezidenciaprogramok segítségével bejárta a világot, Győrben most a helyi művésztelepen, illetve Kínában és Lettországban készült munkáit láthatja először a közönség.

A debreceni MODEM-ben a 20. század egyik legismertebb fotográfusa, Man Ray munkásságába nyerhetünk betekintést. A kísérlettől a művészetig: Man Ray fotográfiái című kiállítás átfogó képet nyújt a művész sokrétű alkotói tevékenységéről: a portrék és aktoktól a csendéleteken át egészen a divatfotókig terjed a hat tematikus egységre tagolt összeállítás. A kísérleti eljárások mellett a Vogue-nak és a Harper’s Bazaarnak készített fotói, valamint a múzsáiról készült sorozatok is helyet kaptak a debreceni múzeum kiállítóterében.


Man Ray   forrás: modemart.hu