Ezt nézd! – Könyvek, beszélgetések, műtárgyak

A héten sokféle program közül válogathatnak a Budapestre látogatók – lesz csoportos tárlat, díjátadóval egybekötött kiállításmegnyitó, ugyanakkor startol egy beszélgetéssel egybekötött eseménysorozat, nyílik kortárs kiállítás és egy korábbi alkotást is feleleveníthetünk új kontextusban.

Hétfőn este 19:00-kor nyitja első csoportos kiállítását – Borsos Lőrinc, Csoszó Gabriella-Páldi Lívia, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Tranker Kata és Várnai Gyula – az ISBN könyv+galéria Könyvtárgy címmel. A téma természetesen a hely profiljába illő: olyan művekre és dokumentációikra számíthatunk, amelyek objektumként tekintenek a könyvekre, a bennük megfogalmazott információk másodlagosak, maguk a kiadványok extra üzenetet kommunikálnak. A kiállított vagy kiállításhoz kapcsolódó könyvek esetében a lapozgatás szinte kizárt, a tárgyak szinte ikonografikusan jelennek meg a könyvesbolt kiállítóterében.

Kedden 17:30-kor új képzőművészettel kapcsolatos eseménysorozat indul a 2B Galéria és az Eleven Emlékmű együttműködésében. Az Emlék, mű, emlékmű: kortárs művészet és emlékezetpolitika című eseményen ezen a héten KissPál Szabolcs ismerteti a Trilógiába csatlakozó és a 2017-es OFF-Biennále keretein belül a Politikatörténeti Intézetben megvalósult Szakadék-Lelet című munkáját. A mű kapcsán a kultuszképzés mechanizmusai, a művészeti és történeti emlékezet kapcsolódásai és a szellemi ellenállás fogalma is górcső alá kerül.

Szintén kedden, 18:00-kor nyit új, a legutóbbi Herczeg Klára-díjas alkotókat és munkáikat bemutató kiállítást a Labor Galéria. Az 1998 óta létező elismerést elnyerő két alkotó, Ember Sári és Pinczehelyi Sándor közös tárlatát Ladik Katalin köszönti. A 2017-es junior díjazottat a hagyományok szerint az FKSE aktuális vezetősége, míg a szenior díjazottat a független jelölők – Maja és Reuben Fowkes – javaslatai közül választotta a meghívott háromfős kuratórium.
 


Herczeg Klára-díj   forrás: facebook.com
 

Ugyanezen az estén később, 20:00-tól is lesz az egyesülethez kapcsolódó esemény a Rottenbiller utcai bázison. Itt rendezik a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületbe 2017 őszén felvételt nyert tagokat bemutató kiállítássorozat első tárlatát. Ezen a héten Balogh Viktória, Fábián Erika, Klájó Adrián, Krasz Ádám, Marina Sztefanu, Nyíri Julianna, Tarr Kálmán, Tüdős Anna és Varju Tóth Balázs mutatkoznak be.

Szerdán 18:00-kor érdemes az Inda Galéria felé venni az irány, mert ekkor debütálnak Szabó Ádám új munkái az Árnyékos oldal című kiállításán. A szoborinstallációból és egy nagy méretű szoborból álló anyag a jövő emlékezetével és annak bemutathatóságával foglalkozik. A művek a következő kérdésre keresik a választ: lehet-e a még meg nem történt eseményeknek emlékezete?


Szabó Ádám   forrás: facebook.com
 

Csütörtökön Perneczky Géza Azonosulás Program című tárlatával indít új évadot a Chimera-Project Gallery. Az alkotó korai, 1970 és 1971 között megvalósult művészkönyveit bemutató egyéni kiállítása annak a törekvésnek a folytatása, amelyben a galéria az alkotó sokrétű munkásságát igyekszik feldolgozni és bemutatni. Az említett időszakban Kölnbe költöző művész két alkotása kerül bemutatásra: az 1970-ben Harald Szeemann legendás 1969-es Live in your Head – When Attitudes become Form kiállítása által inspirált 5 Books és az 1971-ben, már Kölnben készített Identification Program.
 


Perneczky Géza   forrás: facebook.com
 

Szintén csütörtök, de a helyszín a MOME Z épületének földszinti kis auditóriuma, az esemény pedig egy könyvbemutató. Ezen az estén 18:00-tól debütál Gyenge Zsolt Kép, mozgókép, megértés. Egy fenomenológiai filmelemzés elmélete című kiadványa Seregi Tamás esztéta és Lichter Péter kísérleti filmes részvételével. És ami elég jó hír: a könyv itt vásárolható meg először, méghozzá 30%-os engedménnyel.

Csütörtökön 18:00-kor a Közkincs Könyvtárban új, művészetelméleti és társadalomelméleti beszélgetéssorozat indul a művészet, feminizmus és újbaloldali politika témakörökről. Az Art is war - művészet és feminizmus ma? című széria első eseménye Oltai Kata és Varga Tünde bevezető előadásával indul, majd ezt követően beszélgetésre invitálják a jelenlevőket.  A sorozat célja a szakmai és civil kezdeményezések és együttműködések megalapozása.

Ugyanígy csütörtökön, de 19:00-kor nyit új szobrászati kiállítást a Hybridart Space. Gwizdala Dáriusz I’m sorry. Weöres Sándor & Puskás Öcsi című anyagában újabb zsánerszobrokat értelmez újra. A munkafolyamat során gerillaakciókon keresztül mintát vesz köztéri alkotásokról, majd azokat szobrászműtermében remixeli, hogy felhívja a figyelmet a köztéri tartalmak szabad felhasználásának és újrahasznosításának lehetőségeire. A korábbi, Budapestre fókuszáló munkák mellett új, pécsi és szentesi szobrokat feldolgozó művek is debütálnak a tárlaton.
 


Gwizdala Dáriusz 
 

Pénteken 19:00-kor Magyarósi Éva kiállítással jelentkezik a Luk Galleries. Az Onnan, ahonnan jövök a majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt megjelent Éden animációs széria egyik epizódját mutatja be, több, hétköznapi, mégis sorsformáló élethelyzetre, “felnőttmesére” reflektáló videómunka – a Gyermekek álmai, A fenyő, a Medence, a Csipkebokor és a Télikertek – társaságában.