Ezt nézd! - Hétvégék hétvégéje

Ezen a héten igazán kihasználhatjuk a jó időt, a hét eleji művészetre hangolódás egy hétvégi, egész várost átölelő programarzenálban csúcsosodik ki. A Nagymező-Népszínház tengelyen pulzáló weekend műteremlátogatásokat, táncot, filmet és természetesen képzőművészetet ígér.

 

Hétfőn hét órakor nyílik Eperjesi Ágnes Hazahaladás címre hallgató egyéni kiállítása a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Erős hétindításként a kiállítás szembesítést ígér: ellentmondásos helyzetekkel és paradoxonokkal. Bátrak és hétfőtől nem félők, előre, foglalkozzunk az emberi lét nehézségeivel már a hét első napján, megéri!


Eperjesi Ágnes: Domino effekt, részlet a sorozatból, fotogram, 106x60cm, 2014-2016   Forrás: capacenter.hu
 
Kedden folytatódik a fiatal képzőművészek múlt héten megkezdett dilemma-sorozata, A képzőművész vajon mi? második állomásán, az ArtBázis Összművészeti Műhely kiállítóterében Dallos Ádám, Kaliczka Patrícia, Martin Henrik, Szabó Dorottya és Szigeti Gábor Csongor vizionárius attitűdöt mutató munkái pontosítják  a képzőművész szót, ezt a megfoghatalan gumi-fogalmat. Az FKSE „Milyen szerepbe bújik a kortárs képzőművész?” kérdéskörét boncolgató éves kiállítás-sorozata választott témájával hiánypótló. Aki lemaradt volna az első felvonásról, annak becsatlakozni most kedden is ér (és szerintünk szinte kötelező). Mígaz FKSE kiállítása a jelen művészetéről beszél, nem szabad megfeledkeznünk múltunk örökségéről sem. A Fugában megvalósuló Velemiség? a Szombathely mellett 1975 és 1983 között működő Velemi textilművészeti Alkotóműhely eddig kortárs kiállítóterekből indokolatlanul kiszorult történetét rekonstruálja. Múlt és jelen viszonya egy Oltai Kata és a MOME elméleti szak hallgatói által összeállítottkiállításon.
 

Gecser Lujza: Hidak   Forrás: btmfk.iif.hu
 
Szerdán este a design és képzőművészet kapcsolatának jegyében a Petőfi Irodalmi Múzeumban tart előadást az ékszertervezőként és konceptuális művészként ismert Ted Noten. A hazai kiállítások kísérőeseményei közt bérczként (sic!) magasodó  angol nyelvű előadás a múzeum dísztermében lesz hallható, csekély belépő ellenében. A férőhelyek limitáltak, a későn érkezőknek nem garantált az ülőhely és a részvétel, mi előre szóltunk!

Csütörtöktől megindul a program-karaván, a film, zene és fotóművészet szerelmesei pirosbetűs ünnepként élhetik meg ezt az áprilisi hétvégét. Csütörtöktől indul és szombaton zár a Kinoflow szervezésében megvalósuló Kísérleti Film Fesztivál a ma már Premier Kultcafé néven futó, felújított Vörösmarty Moziban. Kanadai „absztraktok”, maláj és vietnámi „kísérletik” váltogatják egymást naponta, két blokkban (18:30, 20:00). A kevésbé avatottak, de érdeklődők se féljenek, a Kinoflow csapata gondoskodik a filmnyelv és kontextus ismertetéséről, így minden vetítést Szalay Dorottya flmesztéta és Lichter Péter bevezetője indít. Így aztán nincs kifogás!

A filmekkel párhuzamosan a fotóművészet is reflektorfénybe kerül, péntektől vasárnapig tart a Nagymező utcai Fotóutca Fesztivál meghosszabbított múzeumnyitvatartásokkal és rengeteg kísérőprogrammal. Mi a pénteken és szombaton is vetítésre kerülő Mapplethorpe: Look at the Pictures-t ajánljuk. Aki a 108 perces dokumentumfilm letöltését tervezi, azt szomorúan informáljuk: lehetetlen. Ezért szerencsés ott lenni pénteken 17:00-kor vagy 20:00-kor, avagy szombaton 11:30-kor avagy 16:00-kor a Capa Központ dísztermében és a szomszédos humuszos helyett inkább itt elkölteni a belépő 1500 forintját.

Vasárnap ismét kinyitnak a műtermek és látogathatók a képzőművészek. 13:00 és 19:00 között több budapesti és főváros-közeli atelier nyitja ki kapuit, így mi szakíthatjuk félbe a műtermi magányt, leskelődhetünk áhítatosan és faggatózhatunk érdeklődően. A nyolcadik Nyitott Műtermek Délutánján az Art Generation, az Art Quarter Budapest, a Budapest Art Factory, az ICA Budapest és az L Art Open Studios művészei várnak ránk, a részvételhez szükséges Budapest ArtWeek karszalagja a helyszíneken is beszerezhető.

A műteremlátogatások után irány a Népszínház karnevál és a Bérkocsi utcában 14:00-tól kezdődő Fossiles de l’Atlas buli. Különleges zenei koncepció, keleti kitekintés, multikulti mentalitás, utcai szabad tánc és remélhetőleg jó idő. Lehet, hogy volt már ennél rosszabbul végződő hetünk is...