Gallery hopping 2014. 18-21.

Heti programajánló

Valószínűleg nemcsak egy ember tanulta meg a legnagyobb télben, hogy legyőzhetetlen nyár lakozik benne. Kontinentális éghajlaton a meleg évszak egyfajta ünnep: a hosszú nappaloknak, a langyos tóvizeknek és a koponyaszorongató random zuhéknak – szinte – mindenki örül. Ilyen körülmények közt kimondottan nehéz a napszemüveghez szokott szemeket valami vizes kékség helyett műtárgyakra vetni. A kulturális programok szervezői sem véletlenül költöznek a szabadba ilyentájt. Július van, fesztiválszezon: ON.

Július 16-án szerdán nyitotta meg sátrait az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál (2014. július 16 – 20.) Tihanyban. Ezúttal – az évfordulós páneurópai piknik jegyében – a kompkikötőnél merülhetnek el nap mint nap a látogatók a multikulti programokban: hagyományos, elemlámpás és exkluzív tárlatvezetésekben a GALÉRIAplaccon; irodalmi beszélgetésekben, workshopokban, előadásokban, fiatal kiállítók és független kurátorok projekteiben a PROJEKTplaccon; vagy a Ludwig Múzeum és a Capa Központ – Mai Manó Ház pop up helyszínein bemutatott munkákban. Délutánonként az időben eszmélők 16.00 és 18.00 között megismerkedhetnek a balatonkörnyéki flórával egy minden érzékszervet igénybe vevő növénytani sétán a Collective Planttel. Esténként pedig vízimozi, a körülményeket kihasználó csodás szivárványszín fényfestés, slam poetry, koncertek és hajnalig tartó DJ-szett vezeti be a következő napot e hét végéig.  

Mivel az ARTplacc a tihanyi révnél van, csak egy ötlet kell ahhoz, hogy átcsússzunk egy másik fesztiválhelyszínre. Balatonszemesen a XX. Szemes Fesztiválon (2014. július 16-20.) vendégszerepel a zömében intermédiaművész-hallgatókat tömörítő St.ég alkotóközösség. Hajdu Bence kiállítása mellett a St.ég helyszínen talált elemekből építkező kültéri installációi megtekintésre és megtapasztalásra hívnak minden strandról elszabaduló fesztiválozót.  

Szintén tópart, kult és pörgés: a Bánkitó Feszt (2014. július 17 – 19.) is most indul, július 17-én. A vallási, családi és sportprogramok, filmvetítések és koncertek mellett itt is jelentős a képzőművészethez szorosabban kapcsolódó tartalom. A demokratikus értékeket középpontba helyező fesztiválon visszatérő jelenség a tranzit.hu szereplése: idei – valóságshow szerű – projektjükben a hasznos vs. haszontalan művész kategóriáit teszik a vizsgálat tárgyává. A PLACCC Fesztivál – nem az ARTplacc – csapata ezúttal Bánkról jelentkezik, és a falu és a tópart újrafelfedezésére invitálja a látogatókat, valamint a Mérei Ferenc Szakkollégiummal egy mindenki számára nyitott szakmai beszélgetést tart július 19-én, szombaton 14 órakor. Kicsit később, szombat este 19.00-kor a Fórumszínház, a Monitor – kritikai platform és nyitott műhely valamint a Független Színház ÉLŐ TANKÖNYV című előadásában a közönség bevonásával, iskolai tankönyvek részleteit felhasználva kezdeményeznek performatív párbeszédet a cigányság helyzetéről. 19.30-kor a Dinamo Budapest egyórás audió-falutúráján várják a szuperérzékenyeket interaktív szemlélődésre.  

Kevesebb képzőművészeti, de annál több színházi programmal indul szintén ezen a héten a 24. szegedi Thealter (2014. július 18-26.). A PDF-ben is letölthető repertoár pazar, álljon itt most néhány Artmagazin-favorit: a Bűn és bűnhődéshez hasonlóan egy nézőnek játszott darab  a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesüet Car-Men-je is, csak épp ez egy kocsiban játszódik, amelynek utasa egy nem mindennapi fuvarban részesül. Pintér Béla és Társulata a Titkainkkal érkezik Szegedre.  Erős darab a Forte Társulat - Szkéné Színház közös produkciójaként bemutatott Irtás, és szintén maradandó élmény apropója lehet, hogy thealterezők ebben az évben is bejuthatnak a szegedi Csillag Börtönbe, Méhes Csaba pantomimművész pech-showjára. A fesztivál díszvendége  ezúttal Urbán András, az Újvidéki Színház igazgatója, aki társulatával a Végel László regénye alapján készült Neoplanta című előadással szerepel a programban.