Mezosfera bemutató

Nemzetközi online kulturális magazint indít a tranzit. hu. A Mezosfera a 2007 óta működő tranzitblog témáit állítja dialógusba a közép-kelet-európai régióval. Az angol nyelvű periodika a kortárs művészet társadalmi összefüggéseivel foglalkozik, és különös figyelemmel kíséri az alulról jövő kezdeményezéseket.

2016. április 29. (péntek) 16.00-19.00
 
MEZOSFERA / FURCSA FÖLDRAJZ tematikus szám bemutatója, beszélgetéssel és filmvetítéssel (angol nyelven!)
Helyszín: a tranzit. hu nyitott irodája (1068 Budapest, Király utca 102. I/1.)
 
Mezosfera első tematikus számának vendégszerkesztője Erdődi Katalin kurátor, aki Furcsa földrajz címmel a migráció, a szolidaritás és politikai szerepvállalás összefüggéseit vizsgálja művészek és aktivisták munkáján keresztül. 
 

Protest Productions Collective: I Ain't Gettin' on No Plane! How to Stop a Deportation. Részlet © Protest Productions Collective

Furcsa földrajz bemutatóján a tematikus szám két szerzőjével Ovidiu Poppal és Katarzyna Winieckával beszélgetünk, illetve két, a számban is szereplő filmet vetítünk majd. Mindkét rész a migrációs tapasztalat láthatatlan, pontosabban láthatatlanná tett aspektusait és szakaszait vizsgálja, mint például a határokon és országokon való átkelés illegalizált gyakorlata, a bevándorló munkavállalók kizsákmányolása és létbizonytalansága, valamint az Európa-szerte egyre növekvő számú deportálások intézményi gyakorlata. A beszélgetőtársakkal a migrációs politikával foglalkozó művészeti és aktivista stratégiák lehetőségeit vitatjuk meg. A beszélgetést és a filmvetítést Erdődi Katalin, a Furcsa földrajz szerkesztője moderálja.