Ekaterina Shapiro-Obermair, a második Chimera Art Award győztese bemutatkozik a Chimera Projectben

A kiállítás a második Chimera Art Award 2015-es győztesét, Ekaterina Shapiro-Obermair-t és az idei Köler Prize első helyezettjét, az észt Anu Vahtrát mutatja be egy közös tárlaton.

A Chimera Art Award alapítóinak, a Chimera-Project Galériának és a Works.io online platformnak az a célja a díj alapításával, hogy hathatósan tegyenek a kortárs képzőművészek nemzetközi láthatóságáért és feltörekvő művészek karrierjének menedzseléséért.

A Chimera Art Award másodszori megrendezésének sajátossága a galéria regionális elköteleződésének megfelelően a közép-kelet európai fókusz volt. Ezen túl a régiók közti kapcsolat és figyelemfelkeltés elősegítésére 2015-ben a Chimera Art Award győztese - Észtország legjelentősebb művészeti díja - a Köler Prize győztesével együtt mutatkozik be.

A magyarországi Észt Intézet szakmai együttműködésével a látogatók nem csak két kiváló feltörekvő művészt, hanem egy újabb díjat is megismerhetnek, s a jövőben figyelemmel követhetik.

A Chimera Art Award felhívására 19 régiós országból 188 pályázat érkezett. Ezek közül választotta ki a győztes Ekaterina Shapiro-Obermair portfolióját a háromtagú nemzetközi zsűri, Fabian Schöneich, a Portikus Galéria kurátora (Frankfurt), Spengler Katalin, műgyűjtő és művészeti író Budapestről és Nicola Trezzi, a jeruzsálemi Bezalel Academy of Arts and Design MFA programjának vezetője és a nemzetközi Flash Art főszerkesztője.

Ekaterina Shapiro-Obermair díja egy karrierjét támogató csomag: a Köler Prize idei nyertesével, Anu Vahtrával közösen megrendezett kiállítás a Chimera-Projectben, egy 1000 USD-ig terjedő kiállítási büdzsé, kiállítási beszámoló és egy Pro felhasználói fiók a művészeti karrier-menedzselő platformon, a Works.io-n.


Fotó: Shapiro, ©Chimera

Mind a hazai szcéna, mind a művészek megismertetése érdekében, a művészeket és a zsűritagokat is vendégül látjuk, Ekaterina Shapiro-Obermair, Fabian Schöneich, Spengler Katalin és Nicola Trezzi személyesen jelen lesznek az okt.1-i megnyitón.

2015. október 3-án, 4 órakor ezen túl külön tárlatvezetést is tartunk, melyen Anu Vahtra is személyesen jelen lesz, ez egyúttal legújabb katalógusának bemutatója is lesz.

CHIMERA ART AWARD 2015

Ekaterina Shapiro-Obermair (1980) Moszkvában született és 1998-ban emigrált Németországba. 2004 óta Bécsben él és dolgozik; a bécsi Iparművészeti majd a Képzőművészeti Egyetemen diplomázott 2006-ban, illetve 2009-ben.

Shapiro-Obermair következetesen foglalkozik az orosz avantgárd hagyományával, építészeti és urbanisztikai kérdésekkel, valamint “formai és társadalmi problémák találkozásával” (idézet a művésztől). Installációiban a modernista-minimalista megközelítést ötvözi az ismétlés és a multiplicitás stratégiáival, melynek következtében precíz, ám nyugtalanító alkotásokat hoz létre. A munkák, amelyekben megjelenik a festészet és a videó médiuma, valamint talált tárgyak is, egyaránt reflektálnak a poszt-szocialista korszakra, napjaink geo-politikai körülményeire, valamint újfajta párbeszédre törekednek a művészettörténeti hagyománnyal.

Shapiro-Obermair kurátorként is tevékenykedik, többek között szervezője volt 2013-ban a Soviet Modernism 1955-1991 projektnek, a bécsi Architekturzentrum-ban. A magyar közönségnek a egy holokauszt kiállításról lehet ismerős, (Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, 2014) ahol a Salon systématique (2010) című installációja volt látható.

A Köler Prize nyertese, az észt művész Anu Vahtra (1982, Észtország) 2007-ben szerzett diplomát az amszterdami Gerrit Rietveld Academy-n. Jelenleg Tallinban él és dolgozik. A művész elsősorban fotóival és formabontó, hely-specifikus installációival vált ismertté, melyek inspirációs forrását jelenti például az építészet/építészettörténet, a köztér és a kiállítótér közti feszültségek, valamint a kettő közötti átjárás lehetősége. Vahtra munkái tehát egyfelől a múzeumi térre, a kiállítási gyakorlatra való önreflexív alkotások, ugyanakkor az adott épület történeti szálait felgöngyölítő, kutatáson alapuló munkák.


Fotó: Vahtra, ©Chimera

Ekaterina Shapiro-Obermair és Anu Vahtra között megannyi párhuzam fedezhető fel, mely még izgalmasabbá teszik a tárlatot. A két művészt nemcsak a hasonló életrajz köti össze - mindketten egykori szocialista országokban születtek, majd külföldön tanultak és most ott is élnek - hanem például a modernista hagyományok újragondolása és az építészet és urbanisztika iránti érdeklődés. Ez összefüggésben áll egy adott helyszín/környezet múltjának a feltárásával, aktuális társadalmi és politikai kérdések vizsgálatával és kutatáson alapuló művészeti munkával.

Shapiro-Obermair és Vahtra főként minimalista installációk mentén gondolkoznak, letisztult formavilágú ugyanakkor konceptuális munkáik egy adott tematika, hasonló irányú, ám eltérő kimenetű megközelítéseit mutatják. A kiállításon a galériával közösen válogatott meglévő munkák ill. Ekaterina Shapiro-Obermair estében egy a tárlatra létrehozott új installáció is látható lesz.

Megnyitó: 2015. október 1. este 7 óra
Müveszek: EKATERINA SHAPIRO-OBERMAIR (RU), ANU VAHTRA (EST)
Helyszín: Chimera-Project, 1072 Budapest, Klauzál tér 5.
Látogatható: 2015. okt. 2. - nov. 6. Kedd-péntek 15–18h

Kapcsolodó tartalom: 
Mucsi Mese, CHIMERA ART AWARD 2014/2015
Ekaterina Shapiro-Obermair nyerte a Chimera Art Awardot
Itt vannak a Chimera Art Award 2015 döntősei!
Juhász Anna, Egy saját hely. 2. rész: Chimera-Project