Ezt nézd! – Artmagazin 100!

Ezen a héten kivételesen több program is rólunk szól – de ez talán jár is egy hamarosan kerek, méghozzá századik születésnapot ünneplőnek. Persze nem feledkezünk meg a többiekről sem, ajánlunk OFF-eseményeket, független képzőművészeti kezdeményezés munkáját összegző kiállítást és Kassákhoz kötődő programot is.

 

Kedden 18:30-kor az Alkotmány utcai Politikatörténeti Alapítvány és Intézetben A műhegyektől a politikai vallásig címmel nyílik KissPál Szabolcs kiállítása. Az OFF Biennále Budapest keretein belül megvalósuló doku-fikciós projekt esettanulmányokon keresztül foglalkozik a magyar nemzetfogalom történetével és a politikai ideológia természetével. A három pillérre támaszkodó kiállítás a két világháború közti időszaktól egészen a jelenkorig haladva vázolja fel a nemzetfogalommal kapcsolatos lehetséges narratívákat.

Kedden 19:00-kor f***k_hegyeshalom_doc címmel lesz projektbemutató. A független képzőművészeti tanszék az identitás, a migráció és az országhatár témakörét körüljáró, egyhetes intenzív nyári workshopjának eredményeit bemutató kiállítás a f***k bemutatása mellett gyorskurzussal és színházi játékkal is kiegészül. A 2013-2014 óta működő független képzőművészeti tanszék az ország számos felsőoktatási intézményében végzett már aktivitást. Hogyan? A kurzus idejére a tanszék beköltözik az adott intézmény falai közé, hogy lehetőséget biztosítson a képzőművészettel és képzőművészekkel történő kapcsolatteremtésre – oda és vissza.


F***K_hegyeshalom_doc   forrás: facebook.com

Szerdán este 18:00-tól a BOWIETÓL A BAUHAUSIG - ART LOVES DESIGN – Művek, tárgyak, történetek című eseményen ünnepeljük az Artmagazin 100. lapszámát. Topor Tünde és Winkler Nóra olyan látványos, izgalmas és kreatív tételeket mutat be, vetít és kommentál ezen az estén, amelyek azt illusztrálják, hogyan fonódhatott össze a művészet és a design. Megnézzük David Bowie fellépőruháját, a Bauhaus sztárjai által tervezett kávéscsészéket, néhány csodaszép cukrászdát és jó pár statement ékszert is. A vetített előadás mellé pedig ARTMAGAZIN100 sütemény és egy pohár finom bor is dukál. Az eseményre regisztráció szükséges, erről ezen a linken lelhető fel bővebb információ.


Erdély Miklós miskolci mozaikja   forrás: facebook.com

 

Csütörtökön az Art Market Budapesten dübörög tovább az Artmagazin-vonat. 14:00-tól a Millenáris C épületének Art Bistro-jában tartunk kerekasztalt Nyertes terek. A kortárs műkereskedelem közelmúltja az Artmagazin díj tükrében címmel. Itt vitatjuk meg nyíltan, hogy az Art Marketen látottak után milyen szempontok mentén, milyen vélemény-ütköztetések után és kihez kerül a nekünk leginkább tetsző standot ünneplő idei Artmagazin-díj!

Csütörtök este a Vasas Szakszervezeti Szövetségben nyílik OFF-kiállítás. A Szabó Ervin Néhány szó a magyar szocialista könyvbarátságról című 1916-os írásából kölcsönzött Könyvbarátság elnevezésű projekt a kultúra hozzáférhetőségével foglalkozik. Bogyó Virág, Erhardt Miklós, Erlich Gábor, Karas David, Kristóf Krisztián, Lődi Virág, Miklós Szilárd, Pacsika Márton, Pálinkás Bence György és Szarvas Márton projektje egy a koncepcióhoz szorosan kapcsolódó helyszínen, a szervezett munkásság és a progresszív kultúra találkozásának többször helyet biztosító Vasas Székházban valósul meg.

Szintén csütörtökön este, 18:00-kor nyílik a Kassákizmus 1. Új művészet – A bécsi MA az avantgárd nemzetközi hálózataiban című kiállítás, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum által szervezett és Kassák Lajos születésének 130., valamint halálának 50. évfordulóját ünneplő kiállítás-sorozat első állomása. A hazai avantgarde mozgalom katalizátoraként működő Kassák 1920 és 1925 között megjelent MA folyóiratát középpontba helyező kiállítás arról ad képet, hogy Kassák és követői hogyan kapcsolódtak be az avantgarde nemzetközi rendszerébe és hogyan érvényesült a többek között az irodalmat és a képzőművészetet összekapcsolni igyekvő összművészeti gondolkodás.


Kassák Lajos   forrás: pim.hu

Szintén csütörtökön, de már 19:00-tól a Magyar Nemzeti Galéria Pulszky termében nyílik kiállítás Székátírás - 100 szék 30 év távlatában címmel. A több éve zajló SZÉKÁTÍRÁS nevet viselő egyetemi kurzuson a MOME építészhallgatói készítenek kísérleti székeket – a Design Hét programjaként megvalósuló tárlat most ebből az anyagból mutat be válogatást. Megnézhetjük milyen kreatív tervezési feladaton keresztül okulnak az építőművész hallgatók, úgy, hogy közben formabontó bútorokkal találkozhatunk.

Pénteken a Kieselbach Galériában debütál a Pokoli aranykor. New wave koncertplakátok a ‘80-as évekből Bp. Szabó György és Szőnyei Tamás gyűjteményeiből című album. A ‘80-as évekre emlékeztető, múltidéző eseményen megismerhetjük az apropót adó könyvet, a ma egyre gyakrabban visszaköszönő ‘80-as évekbeli divatot. És olyan plakátokat, amik az aluljárókból és utcákról a szemetesbe kerültek volna akkor, ha két gyűjtő nem őrzi meg őket.


forrás: facebook.com


Vasárnap délben zárul a Hybridart Space-ben rendezett A vasárnapi ebéd című kiállítás. Góg Angéla projektje a vasárnapi ebédek sokszínűségét, a hozzájuk fűződő emlékeket és az ételek ízei által felszínre törő nosztalgiát tematizálja. A múlt vasárnap nyílt tárlat egész héten 12:00 és 20:00 között látogatható – az izgalom-faktort növelendő megsúgjuk: minden nap sorsolódik egy szerencsés nyertes, aki öt másik ismeretlennel együtt a vasárnapi záróeseményen elfogyaszthatja a teljes, rendhagyó menüsort.

A vasárnapi ebéd után vacsorát is költhetjük kajaprojekt keretében: 20.00-tól a Képíró utcai Labor Galéria konyhájában megvalósuló Kunstkuche programja Esterházy Marcell réchauffer című akciójával folytatódik. Esterházy régi dilemmája, hogy a konyhában vagy a műteremben alkosson-e – nos, ez ezen az estén sem dől majd el, mert egyszerre mindkét vonalat erősíteni fogja. A réchauffer az étkezés magányos vállfaját helyezi a figyelem középpontjába, azon belül is leginkább az éjszakai, konyhában lévő maradékokra való rájárást. A magyar rezsó szavunk, a francia réchaud szóból ered. Az újramelegítés a főzés egyik fontos momentuma, hiszen bizonyos ételeknek kifejezetten jót tesz a pihentetés és az azt követő újramelegítés. A kiállításon a rájárás és az újramelegítés egyszerre valósul meg. Hozzatok kanalakat!