Megjelent a limitált példányszámú Zalotay Elemér-rajzmappa

December 10-én mutatták be a FUGA-ban a 100 számozott példányban készült Zalotay Elemér-rajzmappát.


A Fehérvári Zoltán és Nagy Bálint által szerkesztett kiadvány válogatás Zalotay Elemér (1932) építész életművének lenyűgöző gazdagságú rajzi anyagából. A szerkesztők nem törekedtek a teljességre, a céljuk sokkal inkább az volt, hogy több kiállítás után kiadványként is közkinccsé tegyék a nemzetközi szinten jegyzett, de itthon nem eléggé ismert életművet. Az anyag 5 korszakra osztva – korai művek a diplomatervig (1946‒57), szalagház (1960‒65), Magyarországon megépült munkák (1968‒73), ziegelriedi saját háza (1978‒2017), megastruktúrák (1960‒) – mutatja be Zalotay munkásságát.

A 40x60 cm méretű, 50 lapból álló mappában eredeti rajzokról készült másolatok, a megépült épületekről készült felvételek, szöveges áttekintés az életműről, életrajz és bibliográfia van. A fotókat Zsitva Tibor készítette, a szövegeket pedig Fehérvári Zoltán és Őry Júlia írta. A mappát kiegészíti két pauszra másolt, 47 cm széles tekercsben dokumentált különleges rajz is. A kötetet kiadója a FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.).

„Ezért javaslom, hogy vizsgálják meg az anyagomat, győződjenek meg arról, hogy nem a levegőbe beszélek, ha a levegőbe akarok is építeni.” (Zalotay Elemér)

full_004877.jpg
NYERS, BETON

Az Artmagazin legutóbbi száma részletesen foglalkozott Goldfinger Ernő egyik legismertebb – persze a többihez hasonlóan vitatott – alkotásával, a Balfron Tower néven ismert lakóházzal és a megmentésére készült izgalmas, szociális vonatkozású kortárs képzőművészeti munkákkal. Ma ösztöndíj viseli Goldfinger nevét, de kevéssé tudott, hogy az építész a 60-as években is egyedülálló módon támogatta fiatal magyar kollégáit, legális munkához juttatva őket Angliában.

full_005524.jpg
KORSZERŰ NYARALÁS

Ha rossz az idő a Balatonnál, érdemes az utcákat járni, keresni és nézegetni a még eredeti állapotukban megmaradt régebbi nyaralókat. A manzárdos Üd-lakok mellett találgathatjuk, melyek azok, amelyek már a Balatoni Intéző Bizottság kaotikus kinézetet megszüntető intenciói szerint épültek, az 1930-as években. Ha a pasztellszínű, zsalugáteres, földszintes nyaralón kb. 15 fokos szögben hajlik a rozsdabarna színű eternitpala tető, akkor valószínűleg ilyenre bukkantunk. Lehet, hogy egy eredeti Kotsis-villára...

full_005882.png
A beton illata

Az osztrák építészeti színtér legjelentősebb kiállítóhelyén Bécsben, az Architekturzentrum Wien-ben augusztus elejéig látható a háború utáni legizgalmasabb irányzatot, a brutalizmust bemutató kiállítás.