Ezt nézd! – Tavaszi-nyári szezon

A héten minden a megszokott menetrendben zajlik: lesznek előadások, megnyitók, könyvbemutatók – a kérdés csak az, hogy hol töltjük szívesen a kultúrának szentelt estéinket?

 

Hétfőn 17:30-tól ingyenes eseményt szervez a Capa Központ. A Szerzői jogok napja – A fotográfusokat érintő jogokról, nem a paragrafusjelekben elveszve címet viselő eseményen minden fontos, a fényképek felhasználásával kapcsolatos információt megszerezhetünk – akkor is, hogyha saját fényképeinket látjuk viszont váratlan felületen, és akkor is, hogyha mi szeretnénk helyesen használni a más alkotók által kattintott képeket. Az eseményen Barakonyi Szabolcs, az Index fotórovat-vezetője, Dr. Bodrogi Bea, médiajogász, Éberling András, a Magyar Idők fotórovat-vezetője és képszerkesztője és Dr. Győri Erzsébet ügyvéd, a Hungart jogi képviselője beszélgetnek egymással.

Kedden 18:00-kor Képzős kiállítás nyílik az Epreskertben. Nagy Gergő Lepel címet viselő és az 5/7-es műteremben pop-up kiállítási jelleggel bemutatkozó anyaga betekintési lehetőséget ad azoknak, akik régóta szeretnék megtudni, hogy milyen is a műtermi környezet. A megnyitón Demeter Dávid zenél, április 26-án, csütörtökön 18:00-kor pedig Szabó Benedek tart majd tárlatvezetést a kiállításon.


KissPál Szabolcs: A műhegyektől a politikai vallásig (Magyar trilógia)   forrás: facebook.com

Szintén kedden, a Goethe Intézet előadótermében, 18:00-kor debütál KissPál Szabolcs A műhegyektől a politikai vallásig (Magyar trilógia) című kiadványa. A tavalyi OFF-Biennále keretein belül megvalósult kiállítást bemutató, háromnyelvű könyv egyszerre katalógus, történelemkönyv és regény. A bemutató eseményen Egry Gábor történész, a tavalyi kiállításnak helyet adó Politikatörténeti Intézet igazgatója, Frazon Zsófia etnográfus, KissPál Szabolcs és Szakács Eszter, az OFF-Biennále kurátora beszélgetnek a kiadványról.

Szerdán 19:00-kor a KUBIK art space-ben nyílik csoportos kiállítás A HŐS HIRTELEN HALÁLA címmel. A nemzetközi kiállítás alkotói – Jakub Ciężki, Bartosz Kokosiński, Ivo Nikic, Tomasz Piars, Gwizdala Dariusz, Győrffy László, Pap Rami és  Baráth Áron – most a hősök szerepét, a hősök és vezetők nélküli világ utópisztikus szituációját vizsgálják. Mi történik akkor, amikor nincsenek hősök? Kikre érdemes ilyenkor figyelnünk?


Baráth Áron: Untitled, 2017   forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor irány a Hegyvidék Galéria, ahol ezen az estén mutatják be a Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső, Anna Margit és Bálint Endre művei az Antal–Lusztig-gyűjteményből című kiadványt. A címben említett gyűjtemény az egyik legjelentősebb magyar magánkollekció. A debreceni Déri Múzeummal együttműködésben megvalósuló eseményen Antal Péter műgyűjtő és a debreceni kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin művészettörténész és a galéria vezetője, Balázs Attila beszélgetnek. Sőt, a beszélgetés mellett a kötetben reprezentált művészek zenei témájú művei által inspirált dallamokat is hallgathatunk Szirtes Edina előadásában. Jó hír továbbá, hogy ezen az estén 50%-os kedvezménnyel vásárolhatjuk meg a kiadványt.

Csütörtökön 18:30-kor a Glassyard Galleryben vehetünk részt Csörgő Attila solo-kiállításán tartott tárlatvezetésén. A külföldön élő művész saját maga vezeti körbe az érdeklődőket – így a megszokottnál is többet tudhatunk meg a kiállított munkák mögötti gondolatokról, az alkotási folyamat mikéntjéről és a bemutatott, enigmatikusnak tűnő objektekről.


Csörgő Attila   forrás: facebook.com

Pénteken a Tátra utcai könyves- és lemezboltban, a Jazzékiel zenekar frontembere által alapított Klinikában nyílik Balogh Gallus kiállítása. A 19:00-kor nyíló Upstream Framework a depresszió állapotának pozitív, inspiráló hatásait dolgozza fel festmények formájában. Hogyan hathat a munkák születésére a bizonytalanság és a kételyek és a nyugati társadalmakban egyre inkább fokozódó  depresszív létállapot? A Klinikában kiderül.

Szombaton valójában elstartol a tavaszi-nyári szezon, megnyitja első kiállítását az Everybody Needs Art is. Vékony Dorottya Szájterpesz című egyéni tárlata 18:00-kor debütál, a megnyitó eseményen való részvételre pénteken 20:00-ig regisztrálhatunk az [email protected] e-mail címen.


Vékony Dorottya   forrás: facebook.com