Ezt nézd! – Széles körben

A héten több, térben és időben távoli tapasztalat megosztására fókuszáló programmal találkozhatunk. Lesz képes beszámoló külföldi utazásról és kerekasztal-beszélgetés múltbeli cikk apropóján. Lesz olyan esemény, amely a lengyel történelem egy fontos momentumáról emlékezik meg, illetve olyan is, amely távoli tájakat ábrázoló képeket remixel. A hétvégére pedig vidéki programot is ajánlunk.

 

Hétfőn 17:30-tól a Capa Központ Bédekker címet viselő programsorozatának következő előadásán Vékony Dorottya és Hernyák Kristóf mesélnek több mind három hónapos kazahsztáni és kirgizisztáni útjukról. Sőt, nem csupán mesélnek, hanem fotográfiákkal illusztrált személyes és ingyenes beszámolót tartanak a több mint húszezer kilométeres túráról.


fotó: Vékony Dorottya és Hernyák Kristóf    forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor Összetevők címmel nyílik egyetemi kiállítás a Godot Galériában. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Bukta Imre és Kiss Péter festőosztályának munkáit felvonultató anyag nemcsak friss kortárs festményeket vonultat fel, hanem lehetőséget biztosít azok megvásárlására is. A kiállításon tizennyolc pályakezdő festővel – Horváth László, Kautzky Sára, Safranek Márk, Kovács Anita, Mészáros Mónika, Kiss Vanessza, Farkas Aliz, Czernecki Tamás, Mazán Anikó, Ferenczi Zsuzsanna, Szalontai Margit, Varga Ádám, Horváth Ádám, Boruzs Ádám, Koncz Gábor, Csonka Veronika, Révész Anna, Békési Adrien – ismerkedhetünk meg.

Szerdán csoportos kortárs művészeti kiállítást nyit a LATARKA Galéria is. A 19:00-kor nyíló RE-VIVAL címet viselő tárlat kiállítói Anna Kołodziejczyk, Dy Tagowska, Kamil Moskowczenko, Łukasz Huculak, Paweł Baśnik, Majoros Áron és Békesi Ervin. A tárlat a lengyel-magyar barátságot és Lengyelország függetlenségének századik évfordulóját ünneplő programsorozatba csatlakozik. Az egészen április közepéig nézhető kiállított anyag a katolikus közösségek és építészetük, a katolicizmus szimbólumai és a szakralitás témáit körüljárva igyekszik közös nevezőre hozni a vallási és kulturális identitás jelképeit.


Re-vival   forrás: facebook.com

Csütörtökön este 18:00-kor a 2B Galéria Bojár Iván kiállításának finisszázsán vehetünk részt. A Perújrafelvétel címet viselő esemény keretein belül kerekasztal-beszélgetésen vehetünk részt, ahol a valaha volt Új Írás szereplői – Rózsa Gyula és Vadas József – beszélgetnek Bojár Iván képviseletében Bojár Iván Andrással Topor Tünde  vezetésével. A Perújrafelvétel apropója az az 1971-es, A figurális per címet viselő és a fentebb említett lapban megjelent Bojár Iván-cikk, amely az akkor még hivatalosan kritikus szemmel nézett absztrakt festészet mellett érvelt. Ez a cikk indított aztán párbeszédet a beszélgetésen résztvevők között – ők pedig most újra egy asztalhoz ülnek, hogy megvitassák álláspontjaikat.

Szintén csütörtökön nyílik új kiállítás a TOBE Galériában. Dafna Talmor tárlata a  Constructed Landscapes címet viseli, hiszen az anyag Izraelben, Venezuelában, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban készült beállított tájképek montázsolt és kollázsolt színes negatívjaiból áll. A Budapest FotóFesztivál és a Budapest Art Week hivatalos programjába ágyazódó kiállítástGerman Kinga művészettörténész, a MOME docense nyitja meg.


Dafna Talmor: Constructed Landscapes I. – Untitled 1212-3. 2013

Ugyanezen az estén 19:00-kor nyílik Gwizdala Dáriusz kiállítás a PINCE kiállítóterében. A 100 visszautasíthatatlan ajánlat című tárlat a jófogás.hu-n megvásárolható műalkotásokról ad helyzetjelentést. A bemutatott screenshotokon keresztül száz hirdetést, száz hirdetőt és száz munkát ismerhetünk meg – valóság jeligére.

Szombaton 17:00-kor új kiállítást nyit a debreceni MODEM is, sőt, ingyenes buszjáratot is szerveznek azoknak, akik Budapestről terveznek elutazni a megnyitóra. Várnai Gyula Rewind című kiállítása analóg módon, hétköznapi tárgyak segítségével és a kiállítást látogatók közreműködésével előállított zajokkal foglalkozik. Az anyagban azokat a Várnai munkákat ismerhetjük meg, amelyek a 90-es évek eleje óta a hang, a zaj és a zene témaköreivel, és azok filozófiai vonatkozásaival foglalkoznak az alkotó életművében.