Bauhaus tegnap és ma

BUPAP séta a Napraforgó utcai kísérleti telepen - május 10. és 11.

Bár a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep építészeti anyagát tekintve ennél jóval sokszínűbb, mégis leginkább a magyar Bauhaus különleges példájaként ismert. A korabeli modern törekvések széles skáláját és legnevesebb építészeit egyetlen kis utcában felvonultató telep mára kissé megkopott, és az idők során némi „organikus” változáson is keresztülment: itt-ott pár sátortetővel, sufnival és előtetővel bővült. Persze sajnálatos, hogy Magyarországon a modernista építészet nem mindig élvezi az utókor tiszteletét; így viszont a turistaforgalomból kieső, rejtett kis házsor, amelynek értékei helyenként a honi rögvalóság nyolc évtizedes rétegei alól csillognak ránk, skanzenélmény helyett szép lassan egyre többeknek válik „saját, titkos felfedezéssé”.
Most a Bupap jóvoltából szakértő vezetéssel járható be.



A Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Forrás: magyarnarancs.hu, hu.wikipedia.org

Bupap séták:
BAUHAUS TEGNAP ÉS MA

A Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar Bauhaus egyik kiemelkedő emléke, melyet az 1930-as évek elején adtak át.

Sétánkon nemcsak a lakótelep épületeit vizsgáljuk, hanem felidézzük azokat is, akik tervezték és építették, és akik belakták a Napraforgó utca házait. Milyen volt a korszak lakáshelyzete? Mit jelentett akkoriban a közmunka? Milyen volt a korszak általános építészeti divatja és ehhez képest milyen újításokat hozott a Bauhaus?

Kik voltak a telep házait tervező magyar építészek, akik beírták nevüket a 20. század nemzetközi építészeti nagykönyvébe, s hogy fogadta a közvélemény az újszerű gondolkodás- és látásmódot képviselő Napraforgó utcai lakótelep házait?

Sétánkon felkutatjuk a modern építészeti gondolkodás és a Bauhaus-eszmény hatását az egyházi építészetben, s az is kiderül, vannak-e közös „Bauhaus” jegyei a szociális kislakásoknak és a tőlük csak pár utcányira fekvő villáknak.

A túrát összeállította és vezeti: Kováts Dániel fotográfus, esztéta


BAUHAUS TEGNAP ÉS MA
JELENTKEZZEN ITT!

2013. május 10. péntek, 17 óra
2013. május 11. szombat, 14 óra

bupap.hu