Ezt nézd! – Szabadítsuk fel az estéket

Ezen a héten érdemes már hétközben felszabadítanunk egy-egy estét – több fotós vonatkozású projekt mellett részt vehetünk angol nyelven zajló szemináriumon, női művészekre fókuszáló beszélgetésen, de akár az online térben is kulturálódhatunk.

Hétfőn 18:00-kor nyílik a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2017-es kiállítása a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Az 1991-ben alapított ösztöndíj az önálló alkotói tevékenységet folytató pályakezdő fotográfusokat segíti. Most a budapesti fotós intézmény a 2017-ben másodéves ösztöndíjukat elnyert művészek mellett az első- és harmadévesek munkáit – Ficsór Zsolt, Gáldi Vinkó Andi, Kállai Márton, Koleszár Adél, Máté Balázs, Németh Sz. Péter, Nyíri Julianna, Rostás Bianka, Schmied Andi, Vékony Dorottya – mutatja be a központ a Project Room termében.
 


Gáldi Vinkó Andi: Homesickland   forrás: facebook.com
 

Szintén hétfőn, 19:00-tól a Trafóban startol Somló Dávid Listening Club névre hallgató hangperformansz-sorozata. A többcsatornás hang- és fénykompozíció lassan, a résztvevők jelenlétével és jelenlétében áll össze, úgy, hogy mindeközben létrejön egy, a hallgatókat körbevevő befogadói tér. Érdemes időben érkezni, mert az eseményen ötven érdeklődő vehet részt és a későknek sajnos, az esemény jellegéből adódóan nem áll módjában később csatlakozni.

Kedden 17:30-tól a CEU és a Translocal Institutie of Contemporary Art a Nádor utca 9-ben tart közös szemináriumot Reflexive Ecologies of Post-Internet Art címmel. Maja és Reuben Fowkes vendégei – Joana Moll, Inga Lāce és Fenyvesi Áron – a posztinternet korban folytatott művészeti praxisról, a közösségi média mindennapi kommunikációnkra gyakorolt hatásáról, az ökológiai lábnyomokról és az online tranzakciók következményeiről, illetve ezen témakörök kapcsolódási pontjairól beszélnek majd. A központi kérdés pedig a következő: hogyan befolyásolja a kortárs művészet az internet utáni ökológiát?
 


Reflexive Ecologies of Post-Internet Art   forrás: facebook.com
 

Kedden 18:00-kor új kiállítás nyílik a Képző Epreskertjének Parthenón-fríz Termében. Koller Margit Három ajtó című environmentje a személyes és szubjektív idő, valamint a műszerekkel mérhető pontos idő kapcsolatát vizsgálja. Hogyan élhető meg ez a vegyes kategóriájú idő, és képesek lennénk-e egyszerre két, párhuzamos időképzettel létezni?

Szintén kedden, 19:00-kor nyílik a TOBE Gallery legújabb kiállítása. Lili(ana) a Budapest Fotó Fesztivál hivatalos programjába ágyazódó Invisible visible című anyagát Karafiáth Orsolya nyitja meg. A Miamiban készült fotóanyag egy felfedezés képi lenyomata, amely arra invitálja a befogadót, hogy közelebbről is megismerje a várossá válás folyamatát, annak sokszor szinte láthatatlan lépéseit.
 


Invisible visible    forrás: facebook.com
 

Szerdán 18:00-kor a Rákóczi út 11-es szám alatti Közkincs Könyvtárban startol a Művész + nő - művészek és femninizmus ma? című esemény. A kortárs magyar művészek és egy-egy művük bemutatására fókuszáló beszélgetéssorozat első eseményének vendége Eperjesi Ágnes. A sorozat célja, hogy olyan magyar női kortárs művészeket mutasson be, akik a női identitásra, a jelen kor bio- és szociopolitikai problémáira reagáló, azokról beszélő munkákat alkotnak. A beszélgetések moderátora Marikovszky Andrea, az események ingyenesek, azonban azok fenntartására elfogadnak adományokat a szervezők.

Csütörtökön délben a galériához kötődő művészek papíralapú munkáiből nyit kiállítást a Horizont Galéria PaperSpace címmel. Az egészen április közepéig – a galéria történetében először online térben – látogatható tárlaton Halász András, Hermann Zoltán, Igor Hosnedl, Keresztesi Botond, Romhány Veronika, Soós Tamás és Tasnádi József munkái között szemezgethetnek az érdeklődők. A papíralapú munkák a vázlatozás, a spontán alkotói attitűd végtermékei, valamint limitált kiadású nyomatok, alkotói kiadványok és zine-ek, illetve a könnyebben gyűjthető alkotások (mint például képeslapok) jelennek meg az anyagban.


PaperSpace   forrás: facebook.com

Szintén csütörtökön tartják a Halász Péter archívumot bemutató kiállítás finisszázsát a Paulay Ede utcai, az Artpoolhoz kötődő P60-ban. Ezen a záróalkalmon nézhetőek utoljára a kiállítótérben megjelenő 1994-es Hatalom Pénz Hírnév Szépség Szeretet című újságszínházi sorozatban felhasznált szöveges anyagok, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak rövidfilmjei.

Szintén csütörtök és szintén archívum: 18:00-tól az ISBN könyv+galéria terében vehetünk részt a Még Élő Archívum című eseményen. Csoszó Gabriella 2008 óta dokumentálja a Lukács Archívum állapotát – így szépen lassan létrejön az archívum archívuma. Ezen az eseményen több mint 300 vetített fotót tekinthetünk meg a több mint tíz éven át dokumentált archívumról.