Gallery hopping 04

Heti programajánló

A héten: üres ingatlanok és magukra hagyott festmények az utcán, a terrorizmus képei a MOME-n, MODEM születésnap, a fotó nagyágyúi egy New York-i magángyűjteményből, péntektől pedig Design Hét, amiből az Artmagazin sem maradhat ki!

Hétfő este 8 órától LAKATLAN_Töltsd újra! Az üresen álló ingatlanok átmeneti felhasználásáért küzdő Lakatlan projekt beindítja ingatlanközvetítő programját, amely civil és startup kezdeményezéseknek segít helyet találni tevékenységük folytatásához vagy elindításához. A résztvevők megismerhetik az együttműködés folyamatát, és pár olyan kezdeményezést, amelyek a Lakatlant is inspirálják. A felhívásukra november 4-ig lehet jelentkezni.
(LAKATLAN_Töltsd újra! szeptember 23. 20h, MÜSZI)

Kedden 7-től Kecskés Péter előadása és válogatása német művészek videóiból a Fogasházban. A szűkszavú meghívó nem kisebb neveket sorol, mint „Vostell, Knoebel, Gerz, Günther, Odenbach, Melhus”, az előadássorozat további témái pedig Matthew Barney-t, Tarkovszkijt, Paradzsanovot, Jarmant, John Cage-t és egyéb izgalmakat ígérnek.
(Az imagináció formái a film- és videóművészetben. Kecskés Péter előadása filmvetítéssel. szeptember 24. 19h, Fogasház)

Szerdán délelőtt angol nyelvű előadást hallgathatunk a terror megjelenítésének történetéről és kortársművészeti módozatairól a MOME Rektori Tárgyalójában; este 6-kor pedig Csepregi Balázs és Szász György mutatják be legújabb szobraikat a Molnár Ani Galériában.
(Images of terrorism in the "artworld". Sebastian Baden, művészettörténész és kurátor, a karlsruhei Művészeti Egyetem doktoranduszának előadása, szeptember 25. 10:30-12:30, MOME Rektori Tárgyaló (A épület 104.); Tájhuzam - Csepregi Balázs és Szász György. Molnár Ani Galéria, szeptember 26. - november 29.)

Pénteken 6 órakor hivatalosan is megkezdődik a Design Hét Budapest, a design határait feszegető Metszéspontok × Crossovers című kiállítás megnyitójával a Design Terminálban. És amíg a design szakma ünnepel, Huszti János festőművész szépen elhelyezi műveit Kazinczy utca-szerte és - magukra hagyja őket. Megnyitó azért lesz, este 7-től a Kirakatban.
(Metszéspontok × Crossovers. Design Terminál, szeptember 27. - november 3. ... és mindenkinek, aki szereti. Huszti János kiállítása, Kirakat és Kazinczy utca, szeptember 28. - október 23.)

Szombattól látogatható Howard Greenberg, a legendás New York-i fotógalériás és -gyűjtő magángyűjteményének kiállítása a Mai Manó Házban. Az egészen rendkívüli kollekcióban helyet kaptak többek közt Rodcsenko, Diane Arbus, Edward Steichen, Richard Avedon, Berenice Abbott vagy Henri Cartier-Bresson művei, és magyarok is akadnak szép számmal Munkácsitól Kertészen át Capáig. Ilyen válogatást azért elég ritkán látni Magyarországon.
Este fél 7-től pedig az Artmagazin, a LOFFICE és a NORAWINKLER&CO bemutatja: ART ♥ DESIGN - 3 in 1 est a Lofficeban! Topor Tünde és Winkler Nóra művészet és design kapcsolódási pontjairól mesél; megnyitjuk az október 5-i aukció anyagának kiállítását; bemutatjuk Koralevics Rita paper-up ökodesign kollekcióját; és lesz nemsüti artbüfé és dj theyellowbusexperience. Aki jönne, írjon az art-at-loffice.hu-ra!
(Fotográfia felsőfokon. Válogatás Howard Greenberg gyűjteményéből. Magyar Fotográfusok Háza, szeptember 28. - 2014. január 5. ART ♥ DESIGN. Loffice, szeptember 28. 18:30)