Ezt nézd! – Budapest és Salgótarján

A hétre a MŰTŐ és a Budapest Galéria kiállításmegnyitói mellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak diplomaprojektjét, valamint az Artmagazin salgótarjáni kirándulását javasoljuk. Az e heti kedvencünk a Magyar Nemzeti Galéria Fortepan-kiállítása.

Szerdán 19:00-kor nyílik Fischer Ron Second Hand című kiállítása a MŰTŐ-ben. A tárlatra azért is érdemes ellátogatni, mert a A MŰTŐ szeptembertől új helyszínen folytatja tevékenységét, így a Heinrich udvarban ez lesz az utolsó kiállítás. A tárlatot drMáriás nyitja meg.

Csütörtökön 18:00-kor a Budapest Galéria is új kiállítással jelentkezik, Arcana címmel. A tárlat a a 2005 óta gyarapodó hazai kortárs magángyűjteménynek, az Arcana kollekciónak biztosít nyilvánosságot, aminek darabjaival mindeddig sem a szűkebb baráti, sem a tágabb szakmai közönség nem találkozott.

Image may contain: outdoor
Forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor startol a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak diplomaprojektje. Az OTTHON című programsorozat – kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, filmvetítés, tánc, színházi előadás, workshop és interaktív színházi társasjáték – a lakhatási válságra mint széleskörű, rendszerszintű problémára koncentrál. A kurátorok – Csejdy Borka, Ölvedi Réka, Peták Dénes és Solymár Fanni – és művészek – AU Workshop, Ádám Anna, Balla Csönge, BOTTOM UP, Horváth Eszter, Jeneses Ádám, Kicsiny Mártha, Lakatos Attila, Mézes Tünde, Molnár Judit Lilla, Thury Lili, Varju Tóth Balázs, Vida Szabolcs és Zsoldos Anna – saját maguk és generációjuk lakhatási helyzetével foglalkoznak egy kiállítás és programsorozat keretében. A május 17. és 24. között látogatható projekt helyszíne az az egykori Otthon Áruház (1074 Budapest, Rákóczi út 74-76., bejárat az Alsó erdősor utca felől).

Szombaton az Artmagazin buszos utazása most Salgótarján felé veszi az irányt, ahol Branczik Márta építészettörténész segítségével térképezzük fel az egykori Megyei Tanács, a Dornyai Béla Múzeum, a Karancs Szálló és a Művelődési Ház épületei által kijelölt útvonalat. A kirándulás költsége május 16-ig történő jelentkezéssel és befizetéssel 6500 Ft, előzetes regisztrációval a helyszínen fizetve pedig 7500 Ft. A buszútra a [email protected] e-mail címen lehet jelentkezni.


Forrás: Fortepan


Ezt nézd! EXTRA

Szilágyi Róza Tekla

A gyermekkortól egészen az idős korig kalauzoló, a Fortepan archívumából leválogatott és keretezve kiállított képanyag több, a tárlat apropóján minimál dizájnúra alakított kiállítótérben vezet minket végig. A falakon látható fotók némelyikének háttértörténetét is ismerjük – ezek az extra információk a kiállítóterek közepén felállított, körbejárható pannókon bontakoznak ki, az adott képet pedig a padlón futó irányítócsík köti össze a hozzá tartozó anekdotákkal és extra képanyaggal. Így szemezgethetünk Urbán Tamás fotóiból, ismerkedhetünk meg az első magyar sztereográf fényképésszel és a BRFK Kádár-kori bűnügyi fotóanyagával is. A zseniális kiállításrendezés mellett a tárlat zárásaként több olvasói/böngészői levéllel is találkozhatunk. Van, aki nagypapája kártyázó fotóját, édesapja gyermekkori képét vagy éppen az iskolai intőjét ábrázoló fotót ismerte fel. De érkezett levél egy, az első hazai Forma1-es futamon dolgozó, az archívumban szereplő képen piros forrónadrágot viselő modelltől is.

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor
Forrás: Fortepan