Ezt nézd! - Szervusz, viszlát

Mucsi Emese és Szilágyi Róza Tekla

A héten nyílik az első dunaújvárosi nagykiállítás, tovább dübörög az FKSE, lesz kiadvány-bemutató és lassan búcsúzunk az Új Budapest Galéria Nagyítások – 1963. Az Oldás és kötés kora című kiállításától is, amivel a napokban bővebben is foglalkozunk az Artmagazin Online felületén.

Kedden 19:00-kor nyílik a Kibontakozó felnőttkor című kiállítás az FKSE-ben. A huszas éveink elején tapasztalt nehézségek, a zárt rendszerek (mint például az egyetem) elhagyása komoly hatással vannak identitásunk változásaira. A kiállítás ezt a szituációt térképezi fel a helyzetet jól ismerő képzőművészek munkáinak segítségével. Gyűljünk össze az FKSE-ben és sírassuk együtt az elmúlt gyermekkort, valamint készüljünk fel együtt a kibontakozó felnőttkor előttünk álló akadályaira. Tökéletes hétindító terápiás kiállítás.

Szerdán szinte utoljára, irány az Új Budapest Galéria Nagyítások – 1963. Az Oldás és kötés kora kiállítása, ahol 16:00-tól ezen a héten is Mélyi József, a kiállítás kurátora kalauzol minket körbe a tárlat szövevényes útvesztőjében. A Jancsó Miklós Oldás és kötésére építő kiállítás a korszak kulturális, társadalmi és művészeti kérdéseit igyekszik feltárni és újraértelmezni - hatvanas évek iránt érdeklődők tehát előnyben. Aki esetleg nem tudja élőben meghallgatni a tárlatvezetést, pótoljon be egy korábbit az Artmagazin Online PocketCurator-ának segítségével.

Az Új Budapest Galériából irány a budai Zseb Café, ahol 18:00-kor debütál a hazai illusztrációs antológia egyik képviselője, a ZINA második száma. A 2016 áprilisában megjelent első számot követő, a Hurrikan Press gondozásában megjelent 100 példányos kiadvány Katinka Bognár Éva, Csató Csenge, Farkas Júlia, Kreif Zsuzsanna, Lerch Julcsi, Lovrity Kata, Marjai Petra Lilla, Rumi Zsófi, Szakadát Maja, Tompa Borbála, Tóth Luca és Zétényi Borbála rajzaival van tele. A lányok ígéretei szerint azt is megtudhatjuk, hogyan kell meghódítani a Nagy Ő-t!


ZINA   forrás: facebook.com

Csütörtökön történelmi helyszínre tehetjük be a lábunkat: a Bazilikában futó planetbabel című kiállítás utolsó kapcsolódó programja alkalmából kivételesen este 19.00 és 21.00 között, extra nyitva tartási időben lehet megnézni és meghallgatni a produkciót. A planetbabel már jó ideje műsoron van a Szent István Bazilika Lovagtermében, ez az utolsó esemény most a beharangozó szerint azoknak szól, „akik nyaraltak/szabin voltak/pont nem volt jó nekik/majd szeptemberben megnézik/akik már látták, de nem hallották/akik még egyszer megnéznék... :)” Kedvcsinálónak itt a show tumblija: http://planetbabel.tumblr.com/.

Pénteken Dunaújvárosban nyílik az év legfeketébb kiállítása, Borsos Lőrinc Jelentéktelenje. A kortárs Művészeti Intézetben létrehozott helyspecifikus installáció a művészpáros toolkit-jébe tartozó „sötét anyag” szóra bírása. Ott lesznek: a fekete anyag mint katalizátor, kapcsolódási pont, illusztráció és az elengedés eszköze, na és az esélytelenek nyugalmát kereső művész(ek). A tökéletes péntek esti program.

A hétvégére pedig itt a 16. @®© plakátkiállítása Városliget mellett, a Műcsarnok mögött magasodnak az óriásplakátra tűzött különvélemények. Ha hiányzik az FKSE 1x1 táblája, itt most lehet kicsit vígasztalódni. A Kétfarkú kutyások gyűlöletgenerátort pörgetve folytatják az ironizálást a Tudta?-plakátokon, közelükben ütős atomenergia-ellenes megmondások láthatóak, és amolyan közérzetmérőként is hasznáhatunk bizonyos darabokat, csak figyeljük, mivel egészítjük ki például ezt:


Pásztor Dániel: Szerencsekerék
A Budapest Adschool különdíjasa a legfrappánsabb szöveges ötletért a 16. ARC-on.


 


Kapcsolódó tartalom:
Száguldó Riporter 2016 - ősz / II.