Ezt nézd! – Pécs, Budapest, Szentendre

A héten indul az ArtCapital, utazhatunk Pécsre, de Budapesten is bőven akad látogatnivaló.

 

Kedden 18:00-kor a Koreai Kulturális Központban zajló és a Stúdió Galériával együttműködésben megvalósuló Santopalato kiállításon Németh Ilona mesél pozsonyi Eastern Sugar című kiállításáról. Az ottani Kunsthalléban június 5-ig látogatható kutatás alapú kiállítás a Szlovákiában található cukorgyárak bezárásával, valamint ennek gazdasági és társadalmi következményeivel foglalkozik.


Németh Ilona: Eastern Sugar   forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor Pécsett lesz Pinczehelyi Sándor Plakátok és egyebek című kiállításának megnyitója. A képzőművészet mellett tervezőgrafikával is foglalkozó Pinczehelyi most 2000 után készült, a régióhoz és megyéhez szorosabban kötődő munkáinak egy kisebb szeletét mutatja be a helyi Nick Galériában. A jelenlegi kiállítás nem titkolt állomása az idei évig megvalósult műveket összegző könyv elkészülésében – de erről bővebb információkat a helyszínen szerezhetünk.

Csütörtökön 19:00-kor új csoportos kiállítást nyit a budapesti Rugógyár Galéria is. Fehér László, Horváth Dániel és Martin Henrik Performatív portrék című csoportosa a címhez híven a portréábrázolási hagyományok mentén kialakult elvárásainkat kérdőjelezi meg. Kihívások elé állítja a befogadót: milyenek a klasszikus portrébeállítások és ezektől hogyan lehetséges eltérni? Mi tükrözi az ábrázolt karaktert a képeken és ez a jelenlét hogyan fokozható? Mennyiben pillanatkép egy elkészült portré? A kiállításra látogatók ennél több kérdéssel és néhány rájuk adott válasszal is találkozhatnak.

Csütörtöktől startol Szentendrén az idei Art Capital – az első estén például 20:00-tól a Duna-parton nézhetjük meg 2017 egyik legvitatottabb, képzőművészeti témájú filmjét, a svéd-német-francia-dán koprodukcióban született, 142 perces filmdrámát, a Négyzetet. Ugyanitt pénteken délután 17:00-tól a Vajda Lajos stúdió filmjeiből forog egy válogatás. Az ingyenes eseményen A macska éjfélkor párhuzamos - Rendhagyó tízperc ef Zámbó István festőművésszel, az Éljen a világ és táguljon, a Balkán torta, a Buddhalovag és a Bestiák is megtekinthető lesz – mind-mind a Varga stúdió égisze alatt megvalósult rövid- és kisfilmek.


Részlet a Négyzet című filmből   forrás: facebook.com

A filmvetítés után visszautazhatunk Budapestre, ahol a MyMuseumban 19:00-kor Hestegartésén / #art&I címmel nyílik kiállítás Hamza Kirbas, Ligetvári Csenge, Moura Barbara, Nagy Tibor, Piti Marcell és Puszt Zsófia munkáiból. A személyesség és személytelenség közti határ elmosódásával foglalkozó anyag az új médiumok és platformok megjelenésének hatásmechanizmusait vizsgálja. Milyen szerepet töltenek be a rólunk készített, valamint az általunk kommunikált képek? Hogyan áramlik az információ és ebben hol lehetünk mi? A kiállítás felveti a személyes és művészeti céllal készülő fotográfia közti különbségeket kirajzoló kérdéseket is.


Hestegartésén / #art&I   forrás: facebook.com

Szombaton 16:00-kor Lesi Zoltán és Ricardo Portilho Egy ugrás és a homár című kiállítása nyílik az ISBN könyv+galériában. Az 1936-os berlini olimpia női magasugrás számának történetét fellebbentő anyag az antiszemita okok miatt eltiltott Gretel Bergmann helyett rajtoló Dora Ratjenről mesél. Álhírek, sport és szürrealizmust idéző objektek egy térben – a pontösszekötősdiben pedig a történet közelebbi megismerése lehet segítségünkre.

Szombaton 18:00-kor nyílik az Art Capital keretein belül a FixFlux, azaz a PKE Képzőművészet szakának kiállítása a MűvészetMalomban. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem 15 éve fennálló képzőművészeti szakát ünneplő kiállítás az alkalmazott grafikára fókuszál, hiszen az iskola profilját illetően leginkább ez áll középpontban.