Ezt nézd! – Budapest, Debrecen, Balatonfüred

Ezen a héten is változatos programkínálattal jelentkezünk: a vidéki és fővárosi megnyitók és finisszázsok mellett ajánlunk képzőművészeti és filmes workshopokat is.

 

A héten zár a Platán Galériában rendezett, A város metafizikája címet viselő kiállítás. Aleksander Czekaj itt bemutatott munkái Varsó és Budapest utcáit és történeteit, azok hasonlóságait dolgozzák fel a grafika médiumának segítségével. Az alkotások nagyobb része olyan helyszínekre fókuszál, amelyek Lengyelország függetlenségének visszaszerzése során játszottak fontos szerepet – így az érdeklődők történelmi gyorstalpalót is kapnak.

Kedden érdemes Debrecenbe látogatni, mivel új kiállítással készül a Sesztina Galéria. Oberfrank Luca In Principo című tárlatán egy audiovizuális kísérletnek lehetünk tanúi, ahol  a művész a személyesen megélt lelki tapasztalatokat a vizualitáson át a hang médiumába helyezi át. A kiállítótérben hallható hangkép egy átmeneti transzállapotot, tripet, a szentek elragadtatásának eksztatikus állapotát idézi meg, egy furcsa, idegen hangélményt ad.


Oberfrank Luca: In Principo   Forrás: facebook.com
 

Csütörtökön 18:00-kor startol az FKSE Szörny, Szörnyebb, még Szörnyebb címet viselő, három alkalmas workshopja. Az eseménysorozat alkalmával három teljesen különböző technikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők 3500 forint/alkalom áron. Az e heti foglalkozáson a tusmárványozásé a főszerep, a foglalkozást Farkas Rita képzőművész és művésztanár tartja – az előzetes regisztráció pedig mindenképpen szükséges!

Pénteken 18:00-kor Nádas Alexandra és Nagy Gábor közös kiállítása nyílik a FUGA kiállítóterében. A Kettős címet viselő anyag központi gondolata az eddig egymással párbeszédbe nem kerülő munkák kapcsolatba hozása és ezzel új értelmezési lehetőségek hosszú sorának feltárása. A kiállítás egészen szeptember elejéig megtekinthető.


Nádas Alexandra   forrás: fuga.org.hu

Szombaton 16:00-kor folytatódik az IRENE workshop-sorozata. Az IRENE bárányhimlős című eseményen most az animációs filmkészítés után a videó forgatás területén próbálhatjuk ki magunkat. A téma nem más, mint a magyar egészségügy – a szervezők most is biztosítják az alapvetően szükséges eszközöket és kellékeket (zöld háttér, kamerák), a résztvevőket pedig arra buzdítják, hogy hozzanak minél több kelléket, ami illik a témához. Regisztráció az [email protected] címen.

Szombaton 19:00-kor új nemzetközi csoportos kiállítás nyílik az aqb Project Space-ben. A Liquid Bodies kiállítója Radek Brousil, Valentýna Janů, Martin Kohout, Pavel Příkaský, Marie Tučková és Adam Vackar, a kiállítás kurátora pedig a Galerie hlavního města Prahy kurátora, Sandra Baborovská. A szeptember elejéig látogatható tárlat központi gondolata Zygmunt Bauman lengyel szociológus és filozófus likvid modernitás néven ismert társadalmi elmélete.


Adam Vackar: The Beautiful and Damned, fotográfia, dibond, 2014   forrás: adamvackar.com

Aki a hétvégét a Balaton környékén tölti, annak kihagyhatatlan programot kínál a Vaszary Galéria. Vasárnap tartják a Menedék a tüdőszanatóriumban - dr. Levendel László gyűjteménye című, a BTM - Kiscelli Múzeum-Fővárosi Képtár együttműködésével megrendezett kiállítást. Lesz tárlatvezetés Klimó Károllyal, valamint a Dresch Quartet is koncertet ad a balatonfüredi tárlat finisszázsán.

full_005868.png
Ezt nézd! – Lediplomáztak

A héten végleg lezárul a diplomázási időszak, nyílnak a szezonzáró és nagy nyári kiállítások.

 

full_005875.png
Ezt nézd! – Fesztiválszezon

A héten elutazhatunk Bánkra, hogy a nógrádi településen zajló fesztivál zenei és színházi programjai mellett kiállításokat és képzőművészeti projekteket nézzünk. Aki Budapesten marad, az se csüggedjen, hiszen a fővárosban és Szentendrén is ajánlunk programokat.

full_005880.png
Ezt nézd! – Budapest nyáron

A hét elején a fotográfiáé a főszerep, a hét második felében pedig a műteremlátogatáson is részt vehetünk.