Ernie Kovacsra emlékező vetítést rendeznek a Képzőművészeti Egyetemen

Ernie Kovacs az ötvenes-hatvanas évek amerikai televiziójának vitathatalanul leghíresebb, legbefolyásosabb sztárja volt.

Ernie Kovacs
Porcelán az Elefántboltban
avagy a TV fenegyereke
beszélgetéssel egybekötött vetítés
2019. szeptember 20., 18.00 - Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Andrássy út 69-71., Nagyvetítő
 
Komikus volt és a képi humor nagymestere, olyan influencer, akinek a hatása mai napig érződik. Ez a hatás túlmutat a televiziózáson, eljutott és eljut performanszokig, szinházi előadásokig. Látszólag könnyed impovizációs technikája, brutális őszinteséggel kenyerezi le közönségét. Ernie, aki egyszerre volt vad volt és érzékeny is, miközben pofátlanul abszurd és kivételesen absztrakt és egyéni vizuális formanyelvet használt. Tudott víz alatt szivarozni, vagy Beethovent játszani egy talányos eltünő zongorán, és egy alkalommal egy teljes percen át visszaszámlálást hajtott végre 60-tól.
Ernie Kovacs azon kevés alkotók közé tartozik a televízió történetében, akik egy műsor elkészülésének teljes ívét, - az írástól, a rendezésen, szereplésen, díszlettervezésen, a hangfelvételen, a keverésen át - a teljes felvétel kivitelezését végigvitte. Sokunknak a főző show paródiája - a Chef Miklós Molnár - a legemlékezetesebb, ebben megcsillan Ernie magyar nyelvtudása.
 
Az Ernie Kovacs centenáriumi év alkalmából a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Delle Egyesület vetítéssel egybekötött beszélgetést szervez. Az esemény meghívott vendége Josh Mills, az Ediad Productions Edie & Ernie audió és videó archivum vezetője. Josh Millssel Sugár János képzőművész, egyetemi tanár beszélget.
 
Az est alkalmával a vetített filmek, és a beszélgetés angol nyelven történik.