Ezt nézd! – Dübörög az OFF és az ősz

Ezen a héten folytatódnak az OFF Biennále Budapest programjába ágyazódó események és sok, a rendezvénytől független kiállítás is startol. Unatkozni biztosan nem fogunk, de ha mégis: az Artmagazin stábja még szombatra is készült egy buszos utazással.

 

Kedden is lesz OFF-kiállítás: a Viltin Galériában nyílik a Gazemberek testvérisége című bemutató, amelyen a 2006 óta aktív, lengyel-iráni/amerikai Slavs and Tatars munkái láthatóak. A művészkollektíva egymástól látszólag távol eső kulturális jelenségekkel foglalkozik, munkáik köznapi tárgyak, archív dokumentumok és nyelvi jelenségek mentén, gyakran az abszurd humor segítségével fejtenek fel társadalmi folyamatokat és történelmi összefüggéseket. A Slavs and Tatars ezúttal egy olyan installációt mutat be, amely tulajdonképpen nem más, mint egy savanyítólé-bár. A Pickle Politics (Savanyúság-politika) című műegyüttesük főszereplője maga a savanyúság mint a kelet-európai országok nemzeti identitásainak és büszkeségének rekvizituma. A megnyitó napján különböző savanyítóleveket lehet majd megkóstolni a kelet-európai patriotizmus pátoszának ellenszereként.


Slavs and Tatars   forrás: facebook.com

Kedden 19:00-kor irány a Magyar Nemzeti Galéria és a Textúra 2017 programsorozat aktuális eseménye. A 2014 óta zajló összművészeti eseménysorozatnak eredetileg a Szépművészeti Múzeum adott otthont, azonban az intézmény zárva tartása miatt tavaly óta új a helyszín. Az irodalom, a képzőművészet és a színház találkozását egy térben és egy időben elősegítő Textúra eheti eseményén újabb merítést ismerhetünk meg a tíz neves kortárs magyar szerző – – által a múzeum állandó tárlatából választott képzőművészeti alkotásokhoz írt szövegekből. A friss irományokat színművészek előadásában hallgathatják meg az érdeklődők. Fontos információ, hogy az esemény jegy ellenében látogatható!

Szerdán a 2B Galériában debütál az Enyészpontok 2.0, amely képzőművészeti kiállítás formájában járja körül az 1945-1948 közötti időszak zsidókat érintő történéseit és ezek következményeit. A nagyrészt csupán történelmi kutatásokból megismerhető események most a kiállításra felkért művészek – Ember Sári, Gróf Ferenc, KissPál Szabolcs, Lakner Antal, Nemes Csaba és Tóth Balázs Máté – munkáin keresztül igyekeznek ismét bekerülni a köztudatba. A megnyitón a kiállított alkotások mellett megismerhetjük a projekt hátterét és inspirációját, az Enyészpontok 2.0-hoz tartozó edukációs projektben résztvevők tapasztalatait, valamint szakértők véleményeit is meghallgathatjuk a bemutatott kortárs képzőművészeti alkotásokról.


Nemes Csaba   forrás: enyeszpontok.tumblr.com

Csütörtökön 18:00-kor baɪ baɪ címmel nyílik kiállítás az AMAHÁZ-tól elköszönő harmadik generációs alkotók munkáiból. A műteremházban három évig dolgozó és onnan a hét folyamán kiköltöző művészek – Bajkó Dániel, Békési Ervin, Csikász Annamária, Gwizdala Dáriusz, Hajas Katinka, Hardi Ágnes, Kovács Olívia, Szakál Éva, Szerdi Gábor, Tettamanti Ádám, Török Judit – munkáiba betekintést nyújtó csoportos az alkotóműhelyhez tartozó AMATÁR kiállítótérben valósul meg.


Békési Ervin: Forgotten I., 2016

Komoróczky Tamás munkáit már múlt héten is ajánlottuk – akkor az acb Galériában nyílt egy kisebb egyénije – és ezen a héten sem teszünk másként, mert csütörtökön 19:00-kor a Király utca 24. szám alatt található Lollipop Factory-ben az LLPlatform kiállítás-sorozat az ő au cours de címet viselő projektjével folytatódik. Komoróczky életművében minden mindennel összefügg, az utalásrendszer pedig praktikusan honlapján követhető végig, amely egyébként az egyik legigényesebben kezelt, következetes művészportfólió is a magyar színtéren. A két mostani kiállítást már csak ezért is érdemes együtt megnézni. Mindemellett már most szólunk, hogy az Alibi projekt keretében készített, Alibi Sport címkével ellátott, hatméteres ujjú pólót, selyemzászlókat és egyéb konceptuális ruhaprojekteket is jegyző Komoróczky lesz az LLPlatform textil edíciójának első alkotója. Számozott, Komoróczky mintás pulóverek várhatóak!

Ugyanezen az estén 19:00-kor a Chimera-Projekt Galériában nyílik az OFF Biennále Budapest keretében megvalósuló kiállítás Nekem Trianon címmel. A Teleport Galéria szervezésében tető alá hozott csoportos kiállításon Anca Benera & Arnold Estefan, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Demeter Dávid, Nikita Kadan, Nagy Csilla, Olja Triaška Stefanović és Lana Stojićević munkái azt vizsgálják, jelent-e ma valamit Trianon a hazai és szomszédos országok fiatal és középgenerációs művészei számára. Vajon megkísérelhető-e egy a nemzeti érdekeket és beszédmódot mellőző párbeszéd erről a sok szempontból érzékeny témáról?

Nekem Trianon   forrás: facebook.com

Pénteken 19:00-kor a Paksi Képtárban Agrár forgatókönyv címmel nyílik Molnár Zsolt-kiállítás. Az installációkban, valamint különböző képsíkokból és papírrétegekből felépülő kollázsokban gondolkodó alkotó munkái Pakson szabadon olvasható, szigetekhez hasonló szerkezetbe rendezett fejezetekké állnak össze. A kiállítás anyagának vezérfonalát a geometrikus struktúrákká absztrahált agrár-eszközök és munkagépek adják. A kortárs magyar techno-szcéna rajongóinak pedig van egy jó hírünk: a megnyitón a dark vonal egyik hazai képviselője, Mike Nylons zenél.


Molnár Zsolt   forrás: facebook.com

Szombaton az Artmagazin csapata és a hozzájuk csatlakozó érdeklődők bepattannak egy buszba és Dunaújváros felé veszik az irányt. A Highlights of Dunaújváros – buszkirándulás az Artmagazinnal címet viselő program során többek között lecsekkoljuk a Vasmű egyiptomi templomokra emlékeztető kapuzatát, az 1950-től rohamléptekkel fejlődő szocreál belvárost és az ICA-D Brückner János-kiállítását. A második OFF-Biennále Budapest keretein belül megvalósuló kiránduláson való részvétel 5000 forintba kerül, a fizetésről és a programról pedig ezen a linken lehet informálódni. Még van pár hely!