Hol legyen kortárs képzőművészeti kurzus egyetemeken és főiskolákon kívül a közeljövőben?

A független képzőművészeti tanszék 2018. január 9-én indított online szavazást a flying art courses projekt lehetséges új helyszínei kapcsán. Január 9-e és 12-e között az ISBN könyv+galériában (1084 Budapest, Víg u. 2.) személyesen is lehetőség nyílt a szavazásra, amelyen a környék lakói is részt vehettek, a részükre kézbesített meghívókkal.

Az online szavazás – amelyen új helyszínek javaslatára is lehetőség van – január 21-éig folytatódik Facebookon, amely elérhető az alábbi linken.

A független képzőművészeti tanszék az ország számos egyetemén és főiskoláján van jelen különböző képzési területeken ingyenes kortárs művészeti kurzusokkal. A kurzus idejére a tanszék beköltözik az adott intézmény falai közé, az előadásokon és workshopokon kívül egyéb programok adnak alkalmat meghívott képzőművészekkel és más szakemberekkel beszélgetésekre, interaktivitásokra és együttműködésekre. A 2013-14 tanév óta 31 különböző tanszéken* valósult meg a projekt, mintegy 1000 diák részvételével. A kurzusokon eddig több mint 80 művész és művészeti szakember tartott előadást vagy vezetett workshopot. Az egyhetes nyári workshopok (Ádánd, 2015; Hegyeshalom, 2016; Velence, 2017) az intenzív együttműködés és network lehetőségei három témában, a kurzusokon résztvevő hallgatók és a helyi közösségek számára.

 

*Rajz-művészettörténet Tanszék, Szegedi Tudományegyetem / KommON Kommunikációs Szakkollégium, Budapesti Műszaki Egyetem, / Magyar Irodalomtudományi Intézet, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár / Művészeti Kar, Kaposvári Egyetem / Kulturális Tanulmányok Tanszék, Kodolányi János Főiskola, Budapest / Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, Debreceni Egyetem / Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, Pécsi Tudományegyetem / Szociológiai Intézet, Miskolci Egyetem / Művészeti Intézet, Nyugat-magyarországi Egyetem, Szombathely / Kereskedelem és Marketing Tanszék, Szolnoki Főiskola / Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézet, Pannon Egyetem, Veszprém / Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék, Szegedi Tudományegyetem / Tájépítészeti Kar, Corvinus Egyetem, Budapest / Pedagógusképző Intézet, Eötvös József Főiskola, Baja / Pszichológia Intézet, Pécsi Tudományegyetem / Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest / Média és Kommunikáció Tanszék, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Budapest / Vizuális Kultúra Intézet, Nyíregyházi Főiskola / Filozófia Tanszék, Szegedi Tudományegyetem / Open University, Szabadka / Pedagógusképző Intézet, Pécsi Tudományegyetem, Szekszárd / Finnugor Nyelvtudományi Tanszék, Debreceni Egyetem / Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet, Miskolci Egyetem / Épülettervezési Tanszék, Széchenyi István Egyetem, Győr / Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégium, Szegedi Tudományegyetem / μEGYETEM, MÜSZI, Budapest / Pedagógusképző Intézet, Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem / f***k osztály, gyorskurzus, Stúdió Galéria, Budapest / ELTE ÁJK Bibó István Szakkollégium, Budapest / Újvidéki Egyetem BTK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék / b2 Transzdiszciplináris Szakkollégium, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

 

Támogatók: ERSTE Stiftung, Open Society Foundations

fuggetlenkepzomuveszetitanszek.blogspot.hu
facebook.com/flyingartcourses

full_005646.jpg
Istvánkó Bea kérdezi Menesi Attilát az ISBN nulladik kiállítása kapcsán

Menesi Attila (1967) képzőművész, az index-link kiadvány (1999, 2006) alapítója és szerkesztője, a független képzőművészeti tanszék (2013) projektvezetője. A független képzőművészeti tanszék az ország számos egyetemén és főiskoláján jelen van különböző képzési területeken ingyenes kortárs művészeti kurzusokkal. A kurzus idejére a tanszék beköltözik az adott intézmény falai közé, az előadásokon és workshopokon kívül egyéb programok adnak alkalmat beszélgetésekre, interaktivitásokra és együttműködésekre a meghívott képzőművészekkel és más szakemberekkel. A 2013/2014-es tanév óta harmincegy különböző tanszéken valósult meg a projekt, mintegy ezer diák részvételével.