Ezt nézd! – Újdonságok

A héten érdemes utazgatni, múzeumok és két vidéki fesztivál művészeti irányultságú programjai mellett azért a fővárosban is akad látnivaló.

 

Kedden 18:00-kor debütál a Gruppo Tökmag installációja az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Központ udvarán. A sokunk által ismert urbánus jelenség, a szemmagasságban elhelyezett, téglába vésett rovátkák és üzenetek sokszor ügyetlennek tűnhetnek. Az ilyen firka-szerű karcolatok azonban szinte eltüntethetetlenek, ellenben sokszor megfejthetetlenek is egyben. A művészpáros köztéri installációként értelmezhető bútor-objektjei ezzel a jelenséggel játszanak.

Csütörtökön 18:00-kor nyílik a Ludwig Múzeum soron következő tárlata A kopár szík sarja (1987-1992). A Hejettes Szomlyazók kiállítása címmel a művészek jelenlétében. Az Új Budapest Galéria Rügyfakadás című anyagát folytató és kiegészítő kiállítás az undergroundként induló majd lezárásakor hivatalos csoportként működő művészkör történetét mutatja be és dolgozza fel a tagok munkáin keresztül.


A Hejettes Szomlyazók   forrás: facebook.com

Ezzel egy időben kezdődik a Szentendre felett az ég című kiállítás megnyitója a Szentendrei Képtárban. „Munkanélküli őrangyalok” helyett az eget karcoló háztetőket, a hegykoszorú övezte, zegzugos, dombokra kúszó házsorokat, kanyargó olaszos utcákat, belső magaslatokra kapaszkodó házakat, régi templomokat látunk. A bemutatott darabokat tehát a városkép mint itt alkotó művészek hagyományos témája köti össze. A kiállítás szervezői ezekből a helyi látképekből mutatnak be egy reprezentatív válogatást.


Vajda Lajos: Városrész hegyekkel

Pénteken indul Drégelypalánkon a 2017-es FotóFalu, az inspiráló és kreatív fotós és filmes alkotótábor. A szaktekintélyek előadásai mellett sok olyan programot ajánl az idei tábor, amelyekbe érdemes becsatlakozni vagy belesni. Ilyen például az Íróműhely és digitális Skanzen – Kulturális örökségünk megőrzése cím alatt futó program, amely az idei FotóFalu helyszínét adó település dokumentálását tűzte ki célul. A vidéki életformát és a helyiek megismerését középpontba helyező irodalmi és fotós workshop Peti Péter és Cziglényi Boglárka vezetésével valósul meg.

Pénteken Vácott nyílik lehetőségünk egy eddig talán ismeretlen múzeum meglátogatására. 17:00-kor a váci Tragor Ignác Múzeum Görög Templom Kiállítóterében Közjava és hasznára... nyomdát állíthasson.” A váci nyomdászat 245 éve címmel nyílik új időszaki kiállítás. Miért érkezett a városba 1722-ben Amró Ferenc, az első helyi nyomda-alapító? Miért nem talált sokáig követőkre itthon a nyomdász-ipar? Mennyiben voltunk lemaradva a gutenbergi ideáktól, és mikor terjedt el itthon széles körben a nyomtatás? Milyen szerepet játszott ebben a folyamatban Vác? Ezekre a kérdésekre a Tragor Ignác Múzeumban találhatunk választ.

Bár tök közel van Vác, a Budapesten ragadt könyv- és kiadványbolondok helyben is találhatnak nekik tetsző programot. A médiateoretikus Robert K. LoganMarshall „the medium is the message” McLuhan korábbi kollégája – a 70-es évektől indítva a könyvtárak jelenlegi helyzetével kapcsolatban tart szemináriumot a KiBuban. Az órát két korábbi könyvére alapozza: az 1986-os The Alphabet Effect-re és a 2015-ös, McLuhannel közös The Future of the Library-ra. Figyelem, a szemináriumra regisztrálni kell emailben ([email protected])!

Szombaton akár a Balaton felé is útba ejthető Veszprém, ahol délelőtt 11.00-kor A megfigyelés tárgya címmel nyílik Maurer Dóra kiállítása a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény galériájában. Ehhez bevezetőként ajánljuk kétrészes-kétórás életút-interjúnkat a művésszel!

Ha hétvégén van kedvünk vidékre utazni és inkább nem a Balaton felé zötyögnénk, akkor irány a Bánkitó Fesztivál. 2017-ben olyan sok képzőművészeti kezdeményezés csatlakozott a feszt programjához, hogy az egész már külön nevet is kapott: Einstand. – Bánki Képzőművészeti Fesztivál. Dobokay Máté, Gróf Ferenc, KissPál Szabolcs, Lima Victor, Monory Ráhel, a Teleport Galéria és Leitner Levente, Tóth Balázs Máté, a TASZ és Thury Lili mellett a Fiatal Írók Szövetsége és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja is szövetkezett, hogy csatlakozzon az idei rendezvényhez, amelynek hívószava a korrupció, így a művészeti programok is ezt a kérdéskört járják végig.


Bánkitó Fesztivál 2016   forrás: facebook.com