Redefine Design-konferencia

Budapestre hívták a világ vezető designereit, hogy újragondolják a digitális és a fizikai világ találkozását


 

Mi lesz a következő internetes videoplatform? Hogyan alakítja át a BBC a digitális média világát?
Hogyan fog kinézni a jövő társasjátéka? Kilépnek e a jövő játékai az okostelefonok képernyőjéből?
Hogyan jut el hozzánk a zene a jövőben? Amit látsz, azt hallod? Új médiafogyasztási szinesztézia jön?
 

Október 2–3-án Budapesten olyan úttörő gondolkodású designerek fognak találkozni, akik saját szakmájuk jövőjét formálják újra. A konferencián – amelynek nem véletlenül Redefine a címe – arról lesz szó, hogyan változtat meg a design olyan iparágakat, mint a média, a zene vagy a kommunikáció. Colin Burns, a BBC kreatív igazgatója például arról fog mesélni, hogyan olvadt össze a média és a design az online világban. Itt lesz Mike Tucker, a Radiohead zenekar legutóbbi online kísérlete és a Microsoftnak készített lenyűgöző, big data installációk mögött álló kreatív elme, aki megmutatja, hogyan tervez létrehozni egy teljesen új médiumot a zenének. Eljön Etienne Mineur is, aki újragondolja és digitális elemekkel egészíti ki a klasszikus társasjátékokat. És ez csak néhány a Redefine 15 előadója közül, akik megmutatják, hogy mi történik, amikor a digitális és a fizikai világ találkozik.
 

Design alatt mindenki egy kicsit mást ért, de egy biztos, hogy mindig is egy folyamatosan fejlődő tudomány volt. Ma a legizgalmasabb része ennek a fejlődésnek, amikor a digitális világ összeolvad a kézzelfogható valósággal. A Redefine konferencián a világ minden tájáról érkező, korszakalkotó designerek mutatják be, hogy hogyan változtatja meg a design az életünket.
 
Vegyük például a zeneipart, ami elképesztő ütemben változott az elmúlt néhány évtizetben. A 80-as években még CD-t hallgattunk, a 90-es években a videóklipek voltak a menők, aztán jött az internet, ami átalakította az egész iparágat. Mike Tucker (a Universal Everything interaktív igazgatója) a konferencián Polyfauna nevű projektjéről fog mesélni (amelyet a népszerű Radiohead zenekarral közösen mutattak be elsőként), ami egy új médiumot jelenthet a zeneipar számára. Az alkalmazás a zenéket különbőző módokon szólaltatja meg a mobiltelefon elhelyezkedésétől és a felhasználó beavatkozásától függően, új dimenziókat nyitva ezzel a zenének. Az előadás kifejezetten inspiráló lehet a kreatív szakemberek számára, akiket érdekel, hogy merre tart a design, és mik a legújabb trendek a kreatív iparban.
 
A szervezők meghívták Colin Burns-t, aki a világ egyik legnívósabb médiavállalatának a kreatív részlegét vezeti. A BBC kreatív igazgatójaként ő áll a híres multimédia felület, az iPlayer mögött. Azért jön el Budapestre, hogy beavassa a közönséget a design-vezérelt média jövőjébe. A 2011 óta működő, a szervezet digitális médiaszolgáltatásait összefogó BBC Future Media kreatív igazgatójától olyan dolgokról hallhatunk, mely minden médiában érdekelt designer számára értékes tudást jelent.
 
A konferencián Etienne Mineur is tart előadást, aki a japán Issey Miyake céggel 8 éven keresztül tökéletesítette azt a weboldalt, amely végül számos nemzetközi díjat kapott. A designer jelenleg az Ensad professzora és társalapítója számos designügynökségnek, legutóbb például a neves Les Editions Volmique fűződik a nevéhez. Itt jelenleg azon dolgozik, hogy a társasjátékokat digitális videójáték formájába öntse egy okostelefonos alkalmazáson keresztül, de nem akármilyen módon. A játékban összefonódik a digitális világ és a kézzelfogható valóság. Sikeres karrierje miatt világszerte számos szabadúszó designer példaképként tekint rá.

A konferencia előadói közt szerepel Gálik Györgyi is. A Londonban élő xdesigner a MOMÉ-ról indult és nagy utat járt be az elmúlt évtizedben. Idén szeptemberben kezdte meg doktoriját a Royal College of Art Innovation Design Engineering PhD programján. Az Artmagazin Online-on múlt hét pénteken jelent meg a Hálózat rovat legfrissebb interjúja, amelyben a szerző Gálikkal beszélget és ahol eddigi munkái mellett az is szóba kerül, hogy mit is jelent pontosan az x a designer szó előtt. 
 
A Redefine konferencia remek alkalom a designer generáció számára, hogy felfedezze a design egy új arcát és tudatos tervezési elveket ismerjen meg.