Ezt nézd! – Pest, Debrecen, Zsámbék, Balatonfüred

A héten is sok kilométert tehetünk meg, hogyha a kulturális programok határozzák meg, merre vesszük az irányt. Természetesen ajánlunk budapesti programot is, de ugyanúgy érdemes lesz Debrecenbe, Zsámbékra vagy éppen Balatonfüredre utaznunk.

Kedden 18:00-kor Szabó Eszter Ágnes Budapest Blue 2. című kiállítása nyílik a B32 Galéria és Kultúrtérben található Trezor Galériában. A Budapestről adott hű helyzetjelentésként értelmezhető anyag kortárs képekből és több évtizeddel ezelőtti pop számok szövegeiből áll össze. Egymás mellé kerül Vető János és a Trabant zenekar, Baksa Soós János és a Kex, satöbbi. A kék kiállításon kék fonallal szőtt képek és kobaltkék ruhák is visszaköszönnek majd – kék rajongók előnyben!


Budapest Blue 2.   forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-tól a 2B Galéria Common Jam / Anarchista Konyha című kiállításán lesz kifüggesztve Iman Tajik és Jonas Jessen Hansen Who Is? Project-jének zászlója. A globalizáció és migrációs rendszerek kérdéskörével foglalkozó, a mai napig folyamatban lévő projekt leginkább az érintett kérdésekkel kapcsolatos kommunikációs platformként értelmezhető. Szimbóluma egy fehér zászló, a következő kérdésekkel: „Who are they? Who are we?” (Kik ők? Kik vagyunk mi?)


Who Is? Project   forrás: facebook.com

Csütörtökön érdemes Debrecen felé venni az irányt – 17:00-kor nyílik a Modem legfrissebb kiállítása. Nagy Gabriella: A végtelenbe és tovább címet viselő anyaga a debreceni születésű festő tájfestészetet újraértelmező munkáiból áll. Az alkotó eddigi pályáját felvázoló kiállításon megismerhetjük mind korai – leginkább úti élményekből táplálkozó és a különleges légköri jelenségeket dokumentáló – munkáit, mind pedig legújabb, különféle állatokat lehetetlen szituációkban ábrázoló sorozatát.

Pénteken és szombaton is nézhető a zsámbéki ex-rakétabázison Szálinger Balázs politikai krimije, a Köztársaság. A tavaly bemutatott előadás politikai karrierje előtt álló fiatal Julius Caesarról szól: hogyan kap leckét hatalomelméletből, és a kapott lecke által kiváltott bosszúvágy milyen végkimenetelt szül? A két esemény nem csupán a színház rajongóinak kedvez: a globális problémákról nyíltan beszélő színdarab mellett csoportos képzőművészeti kiállítás is debütál a helyszínen Flohr Zsuzsi, Szombat Éva, Chantal Meng, Varju Tóth Balázs, Fazekas Mihály, Esteban De La Torre és Ausztrics Andrea alkotásaival.


részlet Varju Tóth Balázs videójából   forrás: facebook.com

Vasárnap 17:00-kor a balatonfüredi Vaszary Galériában nyílik az Emberi, túlságosan is emberi. Duray Tibor művei című kiállítás. A két szekcióra osztott kiállítás a harmincas évektől egészen a nyolcvanas évekig ívelő életműből válogat. A bemutatón a festészet, a szobrászat és az éremművészet terén egyaránt maradandót alkotó művészt inspiráló gazdag dokumentációs anyaggal is megismerkedhetünk annak érdekében, hogy teljes képet kapjunk az egyelőre sok szempontból felfedezésre váró életműről.