Ezt nézd! - Múzeum-ügy és friss diplomások

Mucsi Mesi & Szilágyi Róza Tekla

A héten kiművelődhetünk a múzeumok kérdésköréből és több helyszínen is szemlézhetjük a Képzőművészeti Egyetem diplomamunkáit. Használjuk ki a lehetőséget, hogy a hét végén intézményrendszerünk és annak szereplőinek ismeretével a fejünkben napozhassunk a júniusi jó időben.

 

Hétfőn 17:00-tól a Fugában Ébli Gábor esztéta új könyvének bemutatóján a szerzővel Frazon Zsófia és Mélyi József beszélget. Azok, akik érdeklődnek a manapság sokat emlegetett múzeum-boom jelensége iránt; megfordult már a fejükben, hogy milyen hatalma lehet a múzeumoknak és valójában milyen kulturális szereppel bírnak a közéletben, nem fogják megbánni a részvételt. Ébli Gábor Múzeumánia. Egy kulturális élménygyár európai modellje című könyvének friss összegzését hallgathatjuk, első- és másodkézből.

Könyvbemutató- és fotóművészetfanok egy órán belül újabb helyszínre igyekezhetnek: 18.00-tól Déri Miklós Arcok című portréfotó-albumának bemutatóján találkozhatunk személyesen az alkotóval, valamint Artner Szilvia Sissoval, Németh Gáborral, Topor Tündével, Simó Györggyel, Oltai Katával és Hermann Veronikával a Nagymezőn, a Capa Központban.

Beszélgetés után irány a kiállítótér. A Budapest Art Factory 19:00-kor nyíló 2016-os szezonnyitó egyéni kiállításán az USA-beli Sayre Gomez munkáit nézhetjük meg, sőt a magyarországi látogatását ezzel a kiállítással záró vendégművész mellett a BAF rezidenseinek – Kucsora Márta, Juhász Dóra, Szász Sándor – műtermei is látogathatóak az este folyamán. A Los Angelesben élő és alkotó művész a szemünk megtévesztését tűzte ki célul, a képeken alkalmazott trompe-l'œil ábrázolási forma segítségével. Hagyjuk magunkat becsapni, kivételesen élvezzük is ki, majd kérdezzünk rá a miértjére!


Sayre Gomez ©   Kép forrása: facebook.com

A kiállítótér után pedig irány a koncert. Az idén ötödik születésnapját ünneplő, önerőből szervezett Rakéta fesztivál a budapesti, úgynevezett underground szcénát és annak helyszíneit karolja fel. Látogassunk el minél több koncertre, legyen minél nagyobb tömeg a Rakétán, hogy együtt töröljük el a sokszor negatív jelentéstársításokkal járó underground jelzőt! Hétfőtől vasárnapig minden nap koncert-karaván, a legkülönbözőbb helyszíneken! A zenekarok nyomokban képzőművészeket tartalmaznak!

Ha a hét elején időt szakítunk a friss magyar zenére, tartsuk meg jó hozzáállásunkat és szerdán 18:00-kor legyünk ott a Magyar Képzőművészeti Egyetem bejáratánál, ahol Oltai Kata vár minket, hogy körbevezessen az egyetem év végi szakmai kiállításán. Az Open Up! eseménysorozat egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a fiatal képzőművészek munkáit minél szélesebb közönséghez juttassa el. Eljött tehát a friss alkotások szemrevételezésének ideje, szánjunk időt a Képző felfedezésére!

Ha már szerda és Képzőművészeti Egyetem, az Andrássy úti Latarka Galériában ezen a napon 19:00-kor nyílik az egyetem Képzőművészet­elmélet Tanszékén alapszakon végző hallgatóinak diplomaprojektje. A LABIRINTUS - A játék indul! című projekt és kiállítói –- Beke László, Demeter Dávid, Hordós Boldizsár, Nemmivoltunk Crew, Novotny Dóra és Tettamanti Ádám – a játékestek iránti igény, a játék mint művészeti forma és a szabályok kötötte szórakozás kérdéskörét dolgozza fel. A kiállítótér maga is játékként funkcionál, unatkozni biztosan nem fogunk.

Csütörtökön 18.00-kor kezdhetünk a Liget Galériában, ahol Erhardt Miklós kiállítása nyílik. Az egyéni bemutató a köztudomásúlag legvisszataszítóbb szín hivatalos referenciáját viseli címként: Pantone 448C (Farewell to Key Demo). A kiállítás hasonló lesz Erhardt korábban ugyanitt megvalósult retrospektívjéhez, ahol megtudhattuk többek között, hogy mi az, ami neki akkor éppen tetszett a művészetben: „színes papírkivágásokból készült kollázsok, amelyekhez finom kézzel kellett fogni az ollót; diszkó-gömb; dokumentációk, amelyeken legalább egyvalaki fényes tréningnadrágban van; sok nagy, kevés kicsi; feliratos videók, ahol hagytak egy kis szünetet az egyes táblák között; ahol nincs aha-élmény; installációk dobfelszereléssel; ami nincs megfeszülve”. Ez volt tehát anno, pár nap múlva pedig láthatjuk, hogyan változott mindez, illetve hogyan került ebbe a sorba az a szín, amely talán van annyira ronda, hogy még a dohányzástól is elvegye a kedvünket. (A barnaszofisok ellenvéleményeit várjuk kommentben.)

A Ligettől biciklivel öt perc az Andrássyn terjengő szmogtól befeketült Képző, ahol ezen a napon folytatódik a Képzőművészetelméleti Tanszék heti program-dömpingje: 19:00-kor innen nem messze, a Paulay Ede 60. alatt található P60-ban nyílik a mesterszak végzős kurátorai által rendezett DILEMMA, NYŰG, KÉTELY. Az intézményrendszer milyenségével, visszásságával, az ehhez a kérdéskörhöz köthető , gyakran nyűgbe forduló dilemmákkal foglalkozik a hat alkotó – Borsos Lőrinc, Brückner János, Gruppo Tökmag, Nemes Csaba, Szimán György, Seemann Adrienn – friss munkáit bemutató, kurátori önreflexivitást gyakorló „csoportos”.

Pénteken könnyedebb vizekre evezünk, Holy Olga, azaz Kocsi Olga House of Holy Olga című csili-vili kiállítása nyílik a Csili Művelődési Központban. A kortárs képzőművészetet az elmúlt időszakban felkaroló művelődési ház szentekkel, nyulakkal és boldogsággal telik meg péntek estére és egész júniusra, ne hagyjuk ki!


Holy Olga ©   Kép forrása: facebook.com

Hogyha szeretjük a keretes szerkezetet és a hetet Ébli Gáborral indítottuk, szombaton 16:00-kor legyünk ott a Horizont Galéria által szervezett Horizont Talks legújabb eseményén, ahol a kelet-európai kortárs múzeumokról lesz szó. 500 forint fejében szinte mindent megtudhatunk régiónk múzeumi körképéről, ami egy fél délutánba belefér!