Gallery hopping 2014. 04. 01-06.

Heti programajánló

1918-ban, a Károlyi-kormány alatt vezették be az általános, titkos, egyenlő, közvetlen és a nőkre is kiterjedő választójogot, amellyel minden 21. életévét betöltött, magyar állampolgárságú férfi, és minden 24. életévét betöltött nő rendelkezhetett. A nők esetében az írni-olvasni tudás is feltétel volt. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Zsoltártól a rózsaszín regényig - Fejezetek a magyar női művelődés történetéből címmel a női jogok és a női művelődés hazai történetét is bemutató időszaki kiállítást nyílik április 2-án, csütörtökön, 18 órakor. Az alcímben is említett fejezetek száma pontosan hat. A 15. század óta megjelenő ún. női tükrök, a felvilágosodás és a korareformkori nőművelő kiadványok, valamint a kifejezetten nőknek szánt rózsaszín regények mellett festmények, akvarellek, sokszorosított grafikai lapok és iparművészeti tárgyak mentén követhetjük nyomon azt az utat, amelynek végén a toll végre a nők kezébe került.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Vígszínházban szerepel a szentpétervári Eifman Balett Rodin című darabjával április 1-jén, 19 órakor. Az előadás a szobrász szintén kivételes – egyes vélemények szerint mestere zsenialitásával is vetekedő – tehetségű szerelmének és múzsájának, Camille Claudelnek állít emléket. Claudel a Rodinnel folytatott szenvedélyes szerelmi és munkakapcsolat megszakadta után harminc év elmegyógyintézeti kezelést követően halt meg művészileg és érzelmileg teljesen elfeledetten.

Női sorsokat mutat be a április 4-én és 7-én a Puskin moziban Kékmadár című film is. Lance Edmands amerikai független rendező mozija az ezen héten kezdődő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában több mint negyven másik közelmúltbeli alkotás mellett szerepel. A fesztivál április 4. és 12. között várja vetítéseivel a filmrajongókat.

Április 1-re csak kevesen vállaltak be megnyitót, lévén a dátum eleve komolytalan. Azért akad olyan program, amelynek ez a felhang kifejezetten jót tesz: a Telepen 19 órától Gorcsakovszki Ferencről forgatott portréfilm mutatja be a jelenlévőknek az elmúlt tizenhárom év egyik rendkívüli szubkulturális jelenségét, a Goncsarovszki által készített Bohóc Oldalak viccfanzine-t. A kiállítás és a filmpremier mellett a Bohóc Oldalak limitált, színes kiadványa is megtekinthető az este folyamán.

Tovább nehezíti az esték megtervezését, hogy a héten a Magyar Nemzeti Galéria mellett a kereskedelmi galériák megnyitói is bővítik a programkínálatot. Nemcsak az idei Dózsa-évforduló az apropója a Galériában április 3-án nyíló Derkovits. A művész és kora című kiállításnak. Az egész életművet bemutató, új szemléletű megközelítést ígérő projekt nagy hangsúlyt fektet Derkovits munkamódszerére, miszerint a festészetébe és a rajzaiba beépítette a fotó, a film, a karikatúra és a plakátkészítés eszközeit is.

A Park Galériában Csontó Lajos Run with me című installációjának megnyitója várja a MOM Parkban vásárolgató plázajárókat április 2-án, 19 órakor. A Deák Erika Galériában péntektől a mai kor vanitas-szimbólumait kereső Gáldi Vinkó Andrea munkái firtatják, hogy mi is váltja ki napjainkban ugyanazt a rettegést és frusztrációt a mulandósággal kapcsolatban mint egykoron. Művészettörténeti önreflexióra lehet számítani a Chimera ProjectStano Masár híres piktogram-sorozatából és más konceptuális műveiből álló – április 3-i kiállításán is. Megnyitó este 7-kor.

Ugye milyen nehéz választani?