Nyit a Képző!

Kapunyitás, emlékezés, kiállítás és új arculat a Képzőművészeti Egyetemen az ‘56-os forradalom 60. évfordulóján

A forradalom évfordulója alkalmából a NYITÁST helyezte a középpontba Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora. A nyitás egyszerre jelenti az intézményen belüli, a tanszékek közötti szellemi, illetve a tér fizikai megnyitását. 2016. október 20-án a hatvan évvel ezelőtti harcok során meggyilkolt négy hallgatóra emlékezve két fontos esemény is lesz az Andrássy úti épületben: megnyílik a Dávid téri agora, valamint a Forradalom előtt – A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945–1956 között című kiállítás is.

A DÁVID TÉRI AGORA megnyitása  

A máig rejtélyes okokból évtizedek óta zárva tartott Andrássy út 71. szám alatti kapu mögött megbújó impozáns csarnokot maguk a hallgatók nevezték el az itt található óriási Dávid-mellszoborról. A felújított Dávid tér az Egyetem új közösségi tere lesz, amelyet október 20-án 18 órakor Spiró György nyit meg. A Dávid térben a hallgatók együtt alkothatnak, kávézhatnak, illetve munkáikat is kiállíthatják, esténként pedig beszélgetéseket, koncerteket és kiállításokat szervezhetnek. A megnyitó alkalmából elsőként a Csanádi Judit rektor által életre hívott OPEN ART alkotóhét keretében készült művek legizgalmasabb darabjai lesznek itt láthatóak.


Forrás: MKE

FORRADALOM ELŐTT – kiállításmegnyitó

A FORRADALOM ELŐTT  ‒ A Magyar Képzőművészeti Főiskola 1945–1956 között című kiállítás az intézmény 1945 és 1956 közötti történetét dolgozza fel, és megemlékezik az 1956. november 7-én az épületben elrejtőző kiskatonákkal együtt meggyilkolt négy hallgatóról is. A kiállítást, amely 2016. december 4-ig lesz látható, B. Majkó Katalin és Révész Emese művészettörténész jegyzi. A kiállítás szenzációs felfedezéseket is hozott: a kutatás során előkerültek évtizedekig lappangó alkotások is: többek között Csernus Tibor, Lakner László, vagy Kondor Béla munkája, amelyekkel most először találkozhat a nagyközönség. A tárlatot október 20-án 19 órakor Palkovics László oktatási államtitkár bevezetője után Marosi Ernő művészettörténész nyitja meg.

Az Andrássy 71. alatt található kapu megnyitásával az Egyetem régi bejáratának funkciója is átalakul. Az Andrássy 69. megnyílik a nagyközönség előtt, és egész évben látogathatók lesznek a Barcsay Teremben és az Aulában látható egyetemi kiállítások.

MEGHÍVÁS A KIÁLLÍTÁS ELŐZETES MEGTEKINTÉSÉRE

A sajtó munkatársai részére 2016. október 20-án délelőtt 11 órakor bejárást tartunk, amelyen bemutatjuk a felújított Dávid teret, valamint B. Majkó Katalin és Révész Emese kurátorok vezetésével ismerhetik meg a kiállítást. Kávéval és frissítőkkel várjuk az újságíró kollégákat az Andrássy út 69. alatt. Regisztráció október 17-ig a [email protected] e-mail-címen lehetséges.