Ezt nézd! – Majdnem tél

A majdnem téli időjárással dacolva a hét második felében lesz még lehetőségünk (és érdemes is lesz) szabadtéri programra menni. A hétre ajánlott események – kiállításmegnyitók és egy záró tárlatvezetés – többi része azonban már fűtött kiállítóterekben zajlik.

 

Kedden 18:00-kor a Képzőművészeti Egyetem epreskerti Parthenón-Fríz Termében nyílik Imre Mariann: Mulandóság rögzítése /Morzsák/ című kiállítása. A művészi életműben visszatérő témához – mulandóság rögzítése – kapcsolódó kiállítás egy több állomásból álló, ciklikus kiállítás-sorozat legfrissebb állomása. Az érdeklődők 2014-ben a Kiscelli Múzeum Templomterében, majd 2017 márciusában a Horizont Galériában is találkozhattak Imre Mariann magánmitológiákkal és az idő dimenzióival foglalkozó alkotásaival. Íme a folytatás.

Csütörtökön 17:00-kor nyílik a FERi legújabb kiállítása. A kiállításra Olaszországból hazatérő Mihályi Barbara Láthatatlan betegségem című anyaga Barbi autoimmun eredetű betegségét dolgozza fel. Mihályi Barbara 2017-ben a kiállítás anyagával diplomázott a Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén. A diplomamunkában foglalt és a FERiben kiállított munkák a betegség hullámzó állapotait, a betegben ébresztett félelmet, valamint a testben és lélekben zajló változásokat mutatják be.
 


Mihályi Barbara   forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor Szarka Péter tart záró tárlatvezetést Trafós kiállításán. A Globális felmelegedéssel a hidegháború ellen címet viselő anyag terepasztalokból, „hangtalan” hang-installációkból és manipulált talált tárgyakból áll és az úgynevezett „vagy-vagy” helyzetekkel foglalkozik. A tárlatvezetésen amellett, hogy találkozhatunk az alkotóval, azt is megtudhatjuk, hogy mire utal a címben is érzékelhető kifordítási gesztus (Szarka korábbi, Hidegháborúval a globális felmelegedés ellen kiállítása juthat eszünkbe) és miért váltott – vagy tért vissza – a művész a digitálisan generált képekről az ipari tárgyak esztétikájából építkező nyelvezetre.
 


Részlet Szarka Péter Globális felmelegedéssel a hidegháború ellen című kiállításából   forrás: facebook.com

Szintén a hét utolsó napján 19:00-kor a Viltin Galériában nyílik Gerber Pál-kiállítás. A Horizont a művész labdajáték körüli rajongáshoz és őrülethez fűződő viszonyát tematizálja – középpontjában az aktuális magyarországi szituációktól néhol függetlenített labdamotívum áll. Mellette persze visszaköszön a Gerber munkáira már évtizedek óta jellemző eszköz, az ismétlés is. Lesz labda, íróasztal, remekművek és videós prezentáció 860 kiemelkedő magyar kortárs képzőművészeti alkotásról.
 


Gerber Pál   forrás: facebook.com

Ugyanígy pénteken 19:00-kor nyílik kiállítás a Három Hét Galériában. A Dévaj geometria című bemutatón Jovánovics Tamás-munkákat nézhetünk Maurer Dóra kurátori válogatásában. Jovánovics itt bemutatott művei – is – expresszívek a színek tekintetében, formáik azonban geometrikusak és minimalisták. Vajon melyik dominálja az alkotásokat? A harsány és dinamikus színek vagy a szigorú rendben felépített kompozíció?

Szombaton délelőtt lesz lehetőségünk Bauhaus sétát tenni az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen. A több tucat egymáshoz jól illeszkedő villából álló házsor történetét bemutató építészettörténeti túra Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel valamint Szabó Eszter szervezésében valósul meg. A program a Kiscelli Múzeum LÁMPA! című kiállításának kísérő eseménye, így az építészeti kalandozásra váltott jeggyel a múzeum csoportos kiállítása is megtekinthető.
 


A Napraforgó utcai kísérleti lakótelep   forrás: index.hu