Ezt nézd! – Sűrűsödő hétvége

A héten a szokásostól eltérően a legtöbb programot a hét második felére ajánljuk. A hosszú hétvége után kipihenve vethetjük bele magunkat az őszi szezon egyre sűrűsödő kiállítási programjába.

 

Szerdán este a K.A.S. Galériában nyílik a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának új tagjait bemutató csoportos kiállítás. A WE DON'T PLAY GUITARS-on nyolc új tag, azaz Bolla Szilvia, Kiss Gergely, Kiss Imre, Kiss Richárd, Lázár Dóri, Németh Domonkos Tamás, Pólya Zsombor és Sivák Zsófia munkáit nézhetjük meg. A tárlaton mindannyiuk válaszát megismerhetjük az alábbi kérdésre: mit tud a fotográfia 2018-ban?

Ugyanezen az estén a PINCE is új kiállítást nyit, hiszen ekkor debütál ideális formájában Lakatos Gelléri Barnabás COMING OF AGE címet viselő installációja. A Képző 2017-es kipakolásán már bemutatott munka az otthontalanság érzését, a személyes tér biztonságot nyújtó szerepét tematizálja.

Szintén szerdán este 19:00-kor nyílik Tasnádi József Futópad című egyéni kiállítása a Horizont Galériában. Az egészen november 28-ig látogatható egyéni bemutató a mozgás, a fikció, az álom és a mozdulatlanság fogalmait emeli közös nevezőre a tragikomikum eszközét segítségül hívva.

Csütörtök este a Síp12 Galéria és közösségi térben is új kiállítással találkozhatunk: 18:00-kor kezdődik az Arc-Kép-Más című tárlat megnyitója. A kiállítás a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből nyújt tematikus válogatást, úgy hogy egy kiemelt alkotást helyez középpontba, ami kérdésfelvetésként szolgál a többi mű értelmezéséhez. A mű egy rabbi betűkből megrajzolt portréja, ami a képversre emlékeztető ábrázolásmód a zsidó vallásban, és az emberábrázolás tilalma miatt jött létre. A kiállított alkotások az emberalak és az arc ábrázolását vizsgálják, és a bemutatott arcképek arra keresik a választ, hogy miként jelenítik meg a zsidó identitás hagyományait, feszültségeit, sokrétűségét vagy éppen az identitás hiányát.


Vörös Géza szentendrei kötődésű művész dekoratív, klasszicizáló, sokszor Modiglianit idéző arcképei kevéssé ismertek a nagyközönség előtt. Az egyik igen egyedi kompozícióban megfestett önportréjávala látogatók is találkozhatnak a csütörtökön nyíló kiállítás önarcképei között. Forrás: facebook.com
 

Csütörtökön 19:00-kor a tőke és a munka közti konfliktusos helyzetet bemutató csoportos kiállítás nyílik a budafoki aqb Project Space-ben. A Munka / Work (Marx200) címet viselő képzőművészeti projekt a kései kapitalizmus jellemző jelenségeit és ellentmondásait sorakoztatja fel, azokat pedig a képzőművészet nyelvének segítségével dolgozza fel. Az élet munkává, majd a munka árucikké változtatásában milyen szerepet vállal az állam, a piac, az egyén, vagy hogyan váltja ki ezt egy eljövendő új közösségiség? Miért, hogyan, kinek, milyen körülmények között dolgozunk?

Pénteken délelőtt 11:00-kor a Belgrád rakparton nyílik a Magyar Képzőművészet Egyetem elmúlt öt évében diplomázó fiatal festők munkáiból válogató csoportos kiállítás. A decemberig látogatható HighFive! a festő szak több mint ötven alumni hallgatójának munkáiból válogat, hogy azokat egy frissen megnyitott belvárosi kiállítótérben mutassa be.


Kárándi Mónika festménye

Pénteken este 19:00-kor a Glassyard Galleryben nyílik Puklus Péter Hős anya_Alcím címet viselő egyéni kiállítása. A Hős Anya - Hogyan építsünk házat? című legfrissebb sorozatából válogató tárlat nem a heroikus anya figuráját helyezi középpontba, hanem a címmel ellentétben éppen az apa szerepével foglalkozik.

Szombaton 17:00-kor új kiállítást nyit a budai oldal tetőtéri galériája, az ENA Viewing Space. A különleges, egyéni és egyetlen munkát bemutató, Or We Gonna Do It Together? című kiállítás keretein belül először mutatkozik be Magyarországon Saša Tkačenko. A kérdés a kortárs képzőművészeti munka milyenségére vonatkozik? Ki dolgozik valójában? Az alkotó vagy a kurátor? Közös munkáról beszélünk, vagy a nap végén mindannyian egyedül végzik el a tennivalókat? A kiállítás kézenfekvő lehetőség a kérdésfelvetések felgöngyölítésére.


Forrás: ENA