Ezt nézd! – Nyitás, zárás

A hét első felében kiállítások megnyitóján hűthetjük le magunkat, hogy a hét második felében könnyen vegyük a szabadtéri programokat. Hogy igazán keretes legyen a szerkezet, vasárnap estére egy kiállítás finisszázsát ajánljuk.

Kedden 17.00-kor A gondolat tekintete címmel nyílik Miklós Gaál és iski Kocsis Tibor kiállítása a Budapest Galériában. A fotóval, videóval és installációval dolgozó Gaál és a konceptuális hozzáállású iski Kocsis itt kiállított munkáinak fő gondolata az: milyen is pontosan a valóság és az hogyan ábrázolható a művészetben? Milyen szerepet játszik a tapasztalat és az érzékek a valóság megteremtésében, és ez hogyan fordítható le a művészet nyelvére?

Szerdán a Tranzit Art Caféban 18.00-tól látható Swierkiewicz Róbert Két pólus – Síva forgó című kiállítása. Swierkiewicz munkáinak lazaságára, tudatos slendriánságára, a véletlen kiemelt szerepére az eseményhez készült promóanyag is emlékeztet. Ez már önmagában izgalmas és kíváncsivá tehet, az ex-buszpályaudvaron zajló megnyitó, Yak & Yeti & Pándi Balázs produkciója pedig minden kétségünket eloszlatja afelől, hogy vajon itt töltsük-e a szerda estét.


forrás: facebook.com

Csütörtökön 19.00-kor a Lollipop Factory Budapestben nyílik Szőke Gáspár kiállítása Mindig ugyanaz, de mégis más címmel. A Képző festő szakán végzett alkotó geometrikus absztrakt festményei debütálnak a Király utcai boltban. Szőke a helyszínen rendezett második, idei show-ján most a szín és forma kapcsolatát, valamint az ezekből kialakítható hibrid mintarendszer jellegét vizsgáló festmények kerülnek bemutatásra.


Szőke Gáspár   forrás: facebook.com

Szombaton 13.00-kor startol a Pagonyba szervezett összművészeti piknik és egészen 21.00-ig tart. Az ingyenes programon a Pagony kertjének hátsó részébe installált kiállítás mellett társasozhatunk a fák árnyékában, sőt még koncerteket – Nóvé Soma, Tim Atkins, Christopher Waver – is hallgathatunk.

Szombaton és vasárnap ismét a gyalogosoké, a jógásoké, a piknikezőké, a családosoké – és még folytathatnánk – a Szabihíd. Szombat reggeltől vasárnap éjfélig újra forgalommentes a köztér, ennek örömére lesznek előadások – például Sarkadi Bence mesél a Világjáró Marionettekről – koncertek, kötélhúzás, jóga stb. A vállalkozó kedvűek a szabályok betartása mellett bármilyen saját programot is szervezhetnek, hiszen a híd hétvégére megmarad autómentes státuszában.

Vasárnap 16:00-kor indul a szentendrei Levitáció kiállítás finisszázsa. feLugossy László, Bukta Imre és Szirtes János csoportos tárlatán a kurátor, Gulyás Gábor tart vezetést, majd a három kiállító közös performansza következik. A Szentendréhez sok szállal kötődő művészek kiállítása többek között a városhoz, a kortárs valósághoz, saját közegükhöz fűződő viszonyát vizsgálja. Ez lesz az utolsó lehetőség a MűvészetMalomban megrendezett projekt bejárására, úgyhogy aki eddig esetleg halogatta a Szentendrére látogatást, az ne habozzon tovább.


Levitáció   forrás: facebook.com