Ezt nézd! – Fiataloké a város

A héten több alkalommal is fiatal művészek debütálásának lehetünk szemtanúi – minden napra jut egy újdonság. A festészet médiumától kezdve egy képmegosztó applikáció lehetőségein keresztül egészen a kortárs fotóig tart a széles skála.

Március 5-től 28-ig a Műcsarnokban nézhető a Derkó2017. A képzőművészeti ösztöndíj frissen díjazott alkotóinak munkáiból és az ösztöndíjat már korábban elnyerő művészek alkotásaiból összeálló csoportos a kortárs magyar képzőművészeti színtér legfiatalabb generációjának seregszemléje. A pályázók száma idén 130 fölé ugrott, a kiállításon huszonhét 35 év alatti alkotó munkáit nézhetjük meg.


Derkó2017   forrás: facebook.com

Csütörtökön 19:00-kor az Aurórában Irányban címmel hét első éves, képzős, festőszakos hallgató kiállítása nyílik. Dömötör Dominika, Fazekas Réka, Horváth Richárd, Kiss Fruzsina, Kuzma Eszter, Lakatos Gelléri Barnabás, Nyíri Orsi és Rozman Csenge itt bemutatott munkái már mind a nemrégiben megkezdett egyetemi tanulmányok alatt születtek, tehát jól illusztrálják milyen bekerülni egy művészeti egyetem alkotóközösségébe. Az oktatásból és közegből adódó új impulzusok által a fiatal festők formanyelve az évek során nagy valószínűséggel folyamatosan változik – mi most ennek az útnak az első állomásán tekinthetjük meg, milyen irányba.

Szintén csütörtökön, azonban 20:00-kor nyílik a PESTBOIZ kiállítás a Dzzs Bárban. Gajda Barnabás és a tavaly Capa-díj shorlistes Ficsór Zsolt a közelmúltban közös Instagram profilt indított, hogy itt osszák meg képeiket a budapesti valóság sokszor szürreális helyzeteiről. Az asszociatív céllal készült képek játékos kísérletezésként kezdtek el gyűlni a profilon, most azonban kilépnek a kibertérből és Budapest belvárosában zine-ként, valamint interaktív vizuálként debütálnak az Instagramot esetleg nem használó nagyközönség előtt.

Pénteken 19:00-kor nyílik az Agorafóbia, fobofóbia, azaz az FFS új tagjainak bemutatkozó kiállítása a K.A.S. Galériában. A pályakezdő alkotók fotós társadalomba illeszkedésére reflektáló projekt igyekszik felhívni a figyelmet arra a helyzetre, hogy az alkotások sokszor születésük pillanata után – már ha létezik egy ilyen pillanat – csak a „vájt fülű”, célzottan keresgélő kutatók érdeklődése által kerülnek fel újra és újra a felszínre. A relációk így sokkal lassabban alakulnak ki, az esetek nagy részében nem is dokumentálódnak – az alkotó sokszor visszajelzés nélkül marad, a befogadó pedig kérdezési lehetőség nélkül.


Pomsár Miklós: Mozgásemlékművek   forrás: pomsarphotography.com

Szombaton 15:30-kor folytatódik a Viltin Galéria Artists in dialogue című sorozata. Ezen a héten Szombat Éva és Kerekes Gábor beszélget a galéria Kerekes által jegyzett New Eden című kiállításán. Az anyag a fogyasztói társadalom vizuális kultúrájára jellemző képeket emel be a kortárs művészet kontextusába – ezen a hétvégén kiderül, pontosan miért.


Kerekes Gábor   forrás: facebook.com