Ezt nézd! – Teljes kép

Ezen a héten kereskedelmi galériákban kezdhetünk, majd nyithatunk a szokatlanabb modellek mentén működő budapesti kortárs képzőművészeti helyszínek felé, hogy az így eltöltött öt napra a Ludwig Múzeumban tegyük fel a koronát.

 

Kedden 18:00-kor Kiss Adrian anthropots című kiállítása nyílik az Art+Text Budapest termeiben. A munka egy helyspecifikus installáció, amely két egymással ellentétes dolgot is eszünkbe juttathat: a hi-tech tárgyak letisztultságát és a kézzel készített termékek fakadó változatosságát. Kiss Adrián munkáit a Honvéd utcában legutóbb a galéria The Dys-Picture Generation című nyitókiállításán láthattuk – ha akkor kedveltük őket, most mindenképpen érdemes visszatérnünk. Főleg azért, mert a megnyitón 18:00-tól a Gray Box Project egyszerre csak egy ember által megtekinthető performanszait is megnézhetjük.

Ugyanezen az estén 19:00-kor a Horizont Galériában debütál Gryllus Ábris TRUST nevet viselő adatalapú hanginstallációja. A munka a Hold tömegvonzását és az égitesthez kötődő kulturális kontextusokat vizsgálja, mégpedig úgy, hogy a Hold a bolygónkra ható erejét teszi érzékelhetővé a galériatérben. A befutó információ a Horizontban generált hangmezővé válik, így az általában számunkra a saját bőrünkön közvetlenül meg nem tapasztalható és észrevehetetlen hatás érzékelhető lesz. 


TRUST   forrás: facebook.com

Akik mindeddig nem jártak a MyMuseumban, azok számára az intézmény nyitó-kiállításán szerda este 19:00-kor kezdődő tárlatvezetés tökéletes alkalom lehet. A bemutatkozó tárlaton is szereplő három alkotó – Martinkó Márk, Nagy Tibor és Trembeczki Péter – mesél munkáiról, az általuk használt technikákról és arról, hogyan viszonyulnak a digitális és analóg eszközökhöz saját praxisukban. 

Szintén szerdán, a Lollipop Factoryben nyílik Bernáth Dániel kiállítás. A Come Over címmel bemutatott anyag materiális absztrakt megoldásokkal kísérletezik, mindeközben pedig folytatja az organikus keretek Bernáth festészetében már megkezdett hagyományát. A fiatal, Essl-díjas alkotó friss munkái már minimalista gesztusokat viselnek magukon, azonban az absztrakció még mindig központi szerepet játszik az alkotási folyamat során.

Csütörtök estére partiféleséget ajánlunk: 19.00-kor kezdődik a ZSÚR, az FKSE szülinapi bulija a Stúdió Galériában. Az ünnepelt maga a helyszín, hiszen a Stúdió Galéria 2007. július 12-én nyílt meg a Rottenbiller 35-ben; ráadásul ezzel egy időben nyitotta meg a kapuit a Képíró utca 6-ban a Labor Galéria is. A parti az ezredfordulós nosztalgia jegyében telik majd, szakmai programokkal, köz.kemp-es zine-bemutatóval és erős zenei line up-pal.

Pénteken 18:00-kor nyit a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása, Gilbert & George: Bűnbak képek Budapestnek című tárlata. A majdnem ötven éve együtt alkotó művészpáros munkáiban magánéletük és alkotói közösségük határai könnyedén összemosódnak. A most Budapesten bemutatott, főként fotóalapú, majd kézzel színezett művek sokszor provokatív hangvétellel nyilatkoznak a modern városi létezés tematikájával, az urbánus lét intenzitásával kapcsolatban. 


Gilbert & George   forrás: facebook.com

Pénteken 19:00-kor a Laborban a hatdé csoporttal együtt virraszthatunk a meg nem valósult műalkotásokért. Az Art for money, money for Art címet viselő eseményen az alkotókkal együtt gondolkodhatunk arról, milyen anyagi háttér szükséges különböző alkotások megvalósításához, miből élnek a művészek, ők maguk mennyit fizetnek saját kiállításaik megvalósításáért és milyen komoly akadály lehet egy-egy műalkotás megvalósításakor a pénzhiány. Az eseményt Novák Erik festőművész, filmrendező és producer vezeti fel.


Art for money, money for Art   forrás: facebook.com

A héten bezárja kapuit a Magyar Tudományos Akadémia palotájának harmadik emeleti kiállítótereiben eddig működő MTA Művészeti Gyűjtemény, ezért az intézmény finisszázsként péntekre egész napos esemény-sorozatot szervezett Halkuló fények címmel. Azon kívül, hogy még utoljára egyszer megnézhetjük a gyűjteményt, verseket és zeneműveket hallgathatunk meg, illetve asszisztálhatunk két munka – Carl Johann Steinhäuser Goethe mint lanton játszó Apolló és Johann Niedermann Batsányi Jánosné Baumberg Gabriella arcképe című alkotásának installálásához a Művészeti Gyűjtemény Goethe-termében.