Ezt nézd! - Kint és bent

Zajlanak a diploma-kiállítások, indul a nyár. Indulnak a fesztiválok, még ha minik is. Kiállításmegnyitók a hűvös estékre és piknik a napos délutánokra. Heti ajánlónk.

Van-e jobb lehetőség a képzőművészettel való találkozásra, mint egy tárlatvezetés? Kedden 16:00-tól Mélyi József, a kiállítás kurátora tart vezetést az Új Budapest Galéria Nagyítások – 1963. Az Oldás és kötés kora. című kiállításán. A képzőművészeti és történeti nézőpontokat egyesítő, az 1963-as évre fókuszáló kiállítás címével elegánsan összecsengő tematikával zajlanak majd a vezetések a megnyitót követő négy kedden. Tárlatvezetések nagyításban: altémákra fókuszálás, utaláshálók felfejtése, résztémák kifejtése várható! És FIGYELEM! A vezetés letölthető audioguide formájában a hét végétől elérhető lesz az Artmagazin PocketCurator adatbázisában!

Szerdán 17:00-tól az Andrássy úti Írók Boltjában áttételesen megismerhetjük a Paksi Képtárban rendezett Bak Imre kiállítást. Az Aktuális időtlen című – Egy életmű rétegei (1967-2015) című kiállításról és az azonos című katalógusról beszélget Bak Imre és Fehér Dávid, Seregi Tamás vezetésével. Paks Pestre jön, fókuszban az élőszó és a valóban kortárs művészet, valamint a képzőművészeti dokumentáció egyik legfontosabb rekvizítuma – a katalógus.

Két sarokkal odébb, a Horizont Galériában 18:00-kor nyílik a galéria által képviselt művészek friss alkotásait bemutató, igazi nyári címet viselő kiállítás: a LIMBO FEVER. Sneak peek Erdélyi Gábor, Keresztesi Botond, Kiss Adrian, Kollár Zsófia Anna és Kristóf Gábor új alkotásaiba. Akik pedig az egyéni kiállítások miatt kedvelték meg a galériát, ne csüggedjenek: ősszel folytatódik a megszokott menetrend!


Keresztesi Botond ©   Kép forrása: facebook.com

Ha megszán minket a jóidő és hamarabb szabadulunk a munkából, csütörtökön 15.00 után mindenképpen látogassunk el a Margit-szigetre, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem által szervezett OpenUp! fesztivál záróünnepségén piknikezhetünk együtt fiatal képzőművészekkel és kurátorokkal. Sőt, együtt is társasozhatunk velük a Játszóház csapatának segítségével, akik táblajátékok sokaságával várják, hogy a játék közben bontakozzanak ki beszélgetések a kortárs képzőművészetről.

Azok, akiknek nem elég a piknik és csütörtökön is visszahúzza őket a szívük a kiállítóterekbe csütörtökön 18:00-kor látogassanak el a Deák Erika Galériába. A virtuális közeg és a valóság kapcsolatának boncolgatása és az információ-áramlás gombolyagának felfejtése várható Keresztes Zsófia és Tivadar Andrea közös kiállításán. Efemer anyagok, játékosnak tűnő, azonban komoly szimbolika és mediális tér tárgy-együttesekkel és festészeti eszközökkel közvetítve.

Szintén csütörtökön debütál Julius Popp helyspecifikus installációja a Ludwig Múzeum épülete előtt. A DunaPest fesztivál keretein belül érkező installáció a tudomány és művészet, a természet és technika ötvözésének lehetőségeit kutatja. A lehulló vízcseppek által rajzolt lenyűgöző szó-folyam egészen július végéig látható.

Ugyanezen az estén kiállításmegnyitó maraton az acb Galéria csatolmány-tereiben. 19 órakor a 60-70-es évek művészetével foglalkozó acb NA-ban nyílik kiállítás Tót Endre mail art műveiből, az acb Attachmentben pedig ugyanebben az időpontban Bak Imre 1968 és 1983 között készített nyomatait nézhetjük meg. A Mátrai Erik installációjának helyet adó központi galériatér pedig most teljesen átalakul – már, ami a térbeli adottságait illeti.


Tót Endre ©   Kép forrása: facebook.com

Pénteken este is érdemes még a hétvégi ereszd-el-a-hajam előtt kiállítást néznünk. A Kassák Múzeumban  18:00-kor nyílik a Berlinben élő művész-kurátor, Tilo Schulz Sodródás című kiállítása, amely az alábbi kérdésekre keresi a választ: Ki lehet-e mozdítani egy festményt is fizikailag és formailag rögzített státuszából? Tetten érhető-e ennek következtében változás a befogadói attitűdben?

Ha a hétvége folyamán szívesen folytatnánk a bizonytalanság témájának körbejárását, szombaton 15:00-kor látogassunk el a Magyar Képzőművészeti Egyetem Feszty-ház melletti kertjébe (1063 Budapest Bajza u. 30. [Bejárat: Kmety Gy. u. 27.]), ahol a 6D művészcsoport által szervezett Open Pool mini-fesztiválon hallgathatjuk meg, mit gondolnak a fiatal képzőművészek az oktatási intézményből való kikerülésről. Mik a lehetőségek? Egyedül vagy csoportban érdemesebb próbálkozni? Mi a túlélés receptje? Ne szalasszuk el a lehetőséget, a témáról kezdeményezett beszélgetések nagy jelentőséggel bírnak!