Gyakorlati közösségek

OFF szimpózium és meetup

Az OFF-Biennále Budapest konferenciáján olyan nemzetközi művészeti önszerveződések mutatkoznak be, melyek nehéz szocio-politikai körülmények között dolgoznak a kortárs képzőművészeti szcéna fenntartásán, támogatásán, valamint szerepének és hatókörének újragondolásán, alakításán.

A Gyakorlati Közösségek olyan nemzetközi szakembereket hoz össze, akik ilyen, a saját szociális és politikai környezetükre különösen érzékeny és működésüket ennek megfelelően alakító önszerveződéseket képviselnek. A szimpózium és meetup célja a különböző alternatív működési modellek bemutatása és elemzése.

A prezentációk és az azokat követő panelbeszélgetések az önszerveződésben és részvételi alapú működésben rejlő inherens dilemmákra, ellentmondásokra fókuszálnak: a folytonosság és a környezetre való gyors reagálás szükségessége; a lokalitás és nemzetköziség kérdése; a képviselet, reprezentáció és felelősség témaköre; művész- és kurátorcsoportok viszonya az intézményes működéshez; a demokratikus döntéshozatal és hatékonyság közötti potenciális ellentmondás.


Szeptember 18., péntek

GYAKORLATI KÖZÖSSÉGEK szimpózium

10:00-18:00

Helyszín: Kesztyűgyár, 1084 Budapest, Mátyás tér 15.

10:00 – 16:00 előadók:

Chiara Colasurdo / Teremtő terek, új intézmények és szerveződések, Teatro Valle Occupato, Róma

Adela Jusic / CRVENA: Feminista gyakorlatok, művészet és politika összefonódása, CRVENA, Szarajevó

Romeo Kodra / Elveszve és megtalálva a rendszerváltozásban: A művészet és politika közötti tér,Tirana Art Lab, Tirana

Livia Pancu / I like Periferic 3, Iași

Veda Popovici / Művészet és munka politikuma a bukaresti művészeti szcénában, Bukarest

Vladimir Us / A közösségi tér visszahódítása a művészeti gyakorlatokban, Oberliht, Chișinău

Poka-Yio / Mesél a biennálé, az Athéni Biennálé története, Athens Biennále, Athén

Anna Zvyagintseva / A kollektivitás ideje, HudRada, Kijev

 

16:00 – 17:00 Kontinuitás / panelbeszélgetés

Az állandó politikai, gazdasági és társadalmi földindulások közepette hogyan tudjuk folytatni a működésünket? Hogyan határozza meg hozzáállásunkat, terveinket, stratégiánkat, programunkat és az egész működésünket a megváltozott politikai, társadalmi, gazdasági környezet? Hogyan tudunk és mennyire akarunk reagálni a változásokra? Milyen lépéseket teszünk szervezetként vagy magánszemélyként, hogy akár árral szemben is folytassuk?

Résztvevők:

Chiara Colasurdo / Teatro Valle Occupato, Róma; Junghaus Tímea / Gallery 8, Budapest; Romeo Kodra / Tirana Art Lab, Tirana; Livia Pancu / Iaşi; Vladimir Us / Oberliht, Chişinău

Moderátor: Székely Katalin / OFF-Biennále Budapest

 

17:00 – 18:00 Kollektivitás / panelbeszélgetés

Milyen hatással van a kollektív kurátorság az általunk ismert kurátori szerepekre és a döntéshozatallal járó felelősségvállalásra? Valóban a működési forma volna egy közösség hatékonyságának kulcsa, vagy épp ellenkezőleg: kötöttségei gátolják annak természetes dinamikáját. A demokratikus döntéshozatal sokunk ideálja, de hogyan alakítható és tartható fenn a demokrácia egy nagyobb csoportban és hogyan nem esik ennek áldozatául a hatékonyság és a projekt alapú működés?

 

Résztvevők:

Adela Jušić / Crvena, Szarajevó; Karas Dávid / FKSE Budapest; Poka-Yio / Athén Biennalé, Athén; Veda Popovici, Bukarest; Anna Zvyagintseva / Hudrada, Kijev

Moderátor: Erőss Nikolett / OFF-Biennále Budapest

 

Rajz: Dan Perjovschi