Ezt nézd! – Kedd mint új péntek

A héten a kedd esténket érdemes szabadon hagynunk, hiszen ekkor egymás után több programra is ellátogathatunk. Persze azoknak sem érdemes csüggednie, akiket ezen az estén szólít a kötelesség, hiszen bőven ajánlunk programokat a hét fennmaradó napjaira is.

 

Kedden 18:00-kor Szinyova Gergő kiállítása nyílik a Kisterem Galériában. A Kényelmes / Kényelmetlen a festő legújabb, szitanyomásos felületek és a rizográf technika sajátosságait felidéző munkáinak sorozatát mutatja be. A festő által kifejlesztett egyedi technika megismételhetetlen és sokszorosíthatatlan képek létrehozását teszi lehetővé, úgy, hogy a digitálisan előrajzolt motívumok felidézik a képek előállítása mögött rejlő ipari technológiát.


Szinyova Gergő: Cím nélkül (Fél), 2018 akril, vászon, 130 x 90 cm, részlet   fotó: Zana Krisztián   forrás: facebook.com

Szintén kedden nyit kiállítást a Kisterem Galériával szemben található Labor Galéria. A két szobrász, Leitner Levente és Sallay Dániel Uretánia farkasai című tárlata 19:00-kor debütál. Az itt bemutatott munkák mind mérgező és szennyező alapanyagokból készültek – a toxikus elemek azonban nem elrettenteni akarnak, inkább tárt karokkal invitálnak Uretániába, azaz a két művész által folyamatosan épített és alakított alternatív valóságba.

Erős keddnek nézünk elébe, hiszen 20:00-ra az FKSE is programot szervezett. A Bodies anyagának alkotói saját testükkel, testképzavaraikkal, betegségeikkel foglalkoznak – nem az anatómia órákon és krokikon megszokott tárgyilagossággal, hanem egyfajta személyességgel, amit nevezhetünk akár „szubjektív anatómiának” is. A kiállításon látható munkák mindamellett, hogy őszinte megnyilvánulásokként az alkotók intim szférájába engednek belátást, öngyógyításként és kutatásokként is értelmezhetők.

Szerdán este 19:00-kor a Hybridart Space-ben lesz könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitó. Baksa-Soós Attila és Miki357 tempó című 224 oldalas kötete ezen az estén vásárolható meg először. A fekete-fehér könnyűzenész portrékból és a lefényképezett alanyokról írt szabadversekből álló anyag szubjektív vezetőként szolgálhat a kortárs könnyűzenei szféra iránt érdekelődőknek, de azok is elmélyülhetnek a könyvben, akik ennek segítségével tervezik feltérképezni kik is a budapesti éjszakák zenei életének szereplői.


Som Lajos   fotó: Miki357   forrás: Hybridart Management

Csütörtökön 19:00-kor LOST PARADISE (It's drama!) címmel nyílik Rózsa Luca Sára kiállítása a madách téri Telep Galériában. Az egyén és a vallás sokszor ellentmondásos kapcsolatát finoman tematizáló munkák kulturális beágyazottságról, valószínűtlenségről és válaszkeresési lehetőségekről beszélnek.


Rózsa Luca stúdiójában   forrás: facebook.com

Ugyanezen az estén 19:00-kor a Neon Galériában nyílik Swierkiewicz Róbert tárlata Transparent Road 1989 XERTOX címmel. Az 1982-ben alapított XERTOX-csoport aktivitása kiállítási és utcai akciókban, valamint mail art, videó és filmes munkákban nyilvánult meg – megalakulásuk és a rendszerváltás között Lévay Jenő, Regős Imre és Swierkiewicz Róbert majdnem kétszáz alkalommal dolgozott együtt. A mostani kiállításon erre a tevékenységre tekinthetünk vissza, illetve megtudhatjuk a történet végének okát is.

Pénteken 16:00-kor első kézből ismerhetjük meg a Budapest Galéria Metanoia Lomtár című kiállítását, hiszen alkotói tárlatvezetést tartanak az intézményben. A szegedi Metanoia Artopédia színházdarabjaihoz készített mechanikus installációkból válogató kiállításon Perovics Zoltán, az objektumok egyik alkotója vezeti körbe az érdeklődőket.