Gallery hopping 2014. 04. 29-05. 04.

Heti programajánló

Közeleg a négynapos ünnep, a munkát éljenező hivatalos állami szabadnap, amit paradox módon a munka mellőzésével töltünk. Programajánlónk ezúttal sajátos bédekker, amely megmutatja hogyan cikázhatunk Európa nagyvárosaiban a magyar érdekeltségű kulturális programok között.

A május 1-i indulás előtt a magyar fővárosról tudhatnak meg többet azok, akik ellátogatnak a MÜSZIbe április 29-én este 7-kor a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére létrejött Közérthető város című bemutatóra. A projekt és a kapcsolódó kiállítás célja, hogy design, valamint adatvizualizáció segítségével közérthetővé tegye az állampolgárok számára Budapest működésének, igazgatásának szabályait és azok legfontosabb folyamatait. A falakon látható, könnyen dekódolható infografikák egy olyan kiadványsorozat oldalain gyűlnek majd össze, amely segítséget nyújt bárkinek a városlakókat érintő kérdések megértéséhez. 

Indulás előtti nap, április 30­-án este Pensive Pictures, Good bye! Fantasztikus földrajz és képzelt közösségek címmel nyílik kiállítás a Higgs Field Művészeti Galéria és Kávézházban 19 órakor. A külföldön élő, határon inneni és túli magyar művészek, Magyaroszágra szokott külföldi és más alkotók munkáiban különböző szinteken jelenik meg a területi hivatkozás, más és más módokon vezetve a nézőt a tájkép „sötét oldala” felé. 

Május 1. rögtön kiállítás-megnyitóval kezdődhet - még szintén országon belül - a csodás Balatonfüreden reggel 11-kor. A Vaszary Villa kiállítótermében Az idő színtere - Cangiante címmel Keserü Ilona életművéből készített válogatás elé Geskó Judit, művészettörténész mond bevezetőt.

Füredről tovább hajtva, 214 kilóméterrel arrébb is földijeink neveit betűzve büszkülhetünk titkon a mit sem sejtő művészetkedvelő közönségbe olvadva. A bécsi Secession­ban a Kis Varsó művészcsoport a Naming You című művészkönyv (vagy inkább művészregény) köré építve mutatja be munkáit az azonos című kiállításon. A saját műveiket kontextualizáló írás rendhagyó kiállításszövegként olvasható a galériatér különböző szegleteiben elhelyezett olvasószigeteken.

Hét órányira onnan szintén május 1-én este 19 órakor nyílik a berlini Collegium Hungaricumban PANDAMONIUM PREVIEW // INTERPIXEL: Médiaművészet Shanghaitól Budapestig című pár napos bemutató. A kiállításon három művészgeneráció munkái láthatóak. A program a Gallery Weekend Berlin része.

De a hétvégén Budapesten rekedtek sem maradnak ki a berlini-magyar életérzésből. Ők a jelenleg Berlinben élő Horváth Tibor munkáit három helyszínen is láthatják: az acb Galéria Attachmentjében, a Lollipop Factory-ben és a már említett Higgs Field Művészeti Galéria és Kávéházban.