Ezt nézd! – Brutál sok jó program

A hét második felében nyílik a második OFF-Biennále Budapest, így besűrűsödnek a kiállításmegnyitók és a kortárs képzőművészettel foglalkozó programok. Az OFF-hoz kötődő események mellett ajánlunk galérianyitó és design-kiállítást, „jövőfesztivált”, valamint egy az Artmagazin bázisán zajló aukciót is.

Kedden 19:00-kor a Knoll Galériában Történelmi koreográfiák címmel nyílik Nemes Csaba kiállítása. A bemutatott anyag válogatás a művész elmúlt években készült, be- és kivonulásokat, felvonulásokat, meneteket és a tér meghódítását ábrázoló és megidéző munkáiból. A múlt eseményeinek és azok képeken történő ábrázolásának viszonya a tudományos gondolkodás fontos kérdésköre. A művészet fogalma és a történelem-szemlélet azonban nagy változásokon esett át az elmúlt évtizedek alatt. Nemes Csaba festményei azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a kortárs képzőművészetre.


Nemes Csaba: Eredet 02   forrás: facebook.com

Szintén kedden nyílik kiállítás a PINCÉben Cheating Progress/Kijátszott fejlődés címmel. Helyes Dániel, Jauernik Zsófia és Pál Tamás közös kiállításának címét Rebecca Uchill Random exhibition title generator-a kreálta, a bemutatott munkák pedig a világ szemfényvesztő működési mechanizmusára reagálnak.

Ugyanezen az estén 20:00-kor nyílik Csurka Eszter Zónába kerülni című kiállítása az A38 kiállítóterében. A természettudományok és a világ érzékszervek által nem – vagy csak nehezen – megtapasztalható szelete iránt érdeklődő alkotó munkái a tudományosan vizsgálható és a csak a művészet nyelvén leírható dolgok keskeny határán egyensúlyoznak.


Csurka Eszter   forrás: facebook.com

Szerdán lesz az OFF-Biennále első hivatalos eseménye: 18:30-kor az aqb Project Space-ben nyílik a Forecasting a Broken Past* című nemzetközi csoportos kiállítás. Can Altay, Andy Holden, Nicoline van Harskamp, László Gergely, Kaszás Tamás és Katarina Šević itt bemutatott munkái nagyobb kutatási projektek eredményei. Az összegyűjtött esettanulmányok a politikai szókincs szavainak jelentésváltozását vizsgálják, a kiállítás pedig alternatívákat kínál fel arra, hogy milyen új értelemmel ruházhatnánk fel a választott kifejezéseket. Sőt, a helyszínen csütörtökön A (2) hét műtárgya beszélgetés is lesz a kiállítás kurátora, Soós Borbála, illetve három művész, Kaszás Tamás, László Gergely és Katarina Šević részvételével.

Szerdán este 19:00-kor új kortárs intézmény nyílik a Paulay Ede utcában Glassyard Galéria néven Bencsik Barnabás és Csörgő Tünde vezetésével. A névadás során az alapítóknak a galériának helyet adó Wellisch Alfréd-épület beltereiben és udvarában egykor működött üvegműhely és a homlokzaton évtizedek óta díszelgő „ÜVEG-UDVAR”-felirat adta az inspirációt. Az intézmény Csákány István Tükör által címet viselő installációjának bemutatásával startol. Csákány a teljes kiállítóteret betöltő, saját korábbi alkotásait megidéző helyspecifikus munkájának kiemelt motívuma a galéria nevével összecsengő tükör. A Tükör által egy pszichedelikus vízió, ahol konfrontálódik a modernizmus utáni korszak kifinomult kortárs intellektualizmusa az ökológiai katasztrófa elkerülhetetlen tudatával. 


Csákány István   forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor irány a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum és a LÁMPA! című kiállítás megnyitója. A Wilhelm Wagenfeld korai főműve köré épülő, Tiszteletlen és tiszteletteljes körök egy 1924-es Bauhaus lámpaikon körül alcímet viselő tárlat a kiállítás címében szereplő lámpa parafrázisaiból válogat. Richard Hamilton, Dieter Roth, Daniel Spoerri és Aldo Mondino munkái mellett Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel és Szabó Eszter kifejezetten erre az eseményre készült lámpa-átirataival is találkozhatunk. És ha felmerült volna bennünk a kérdés, hogy miért Budapesten rendeznek kiállítást Wilhelm Wagenfeld lámpájának, akkor sem maradunk válasz nélkül, hiszen az anyag bemutatja a lámpa helyi kontextusát és Budapesthez kötődő történetét is.

Csütörtökön a Lónyai utcai cARTc Project Space-ben is nyílik kiállítás. Klájó Adrián Premix | The essence of rurality című bemutatóján a fehér falú galériatérbe szokatlan miliőt teremt. A mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakból és elemekből – például vödrökből, ósdi szekrényekből és itatókból – felépített objektek a művész városát, az alig ezer lelket számláló Gunarast idézik fel. A mezőgazdasági eszközökön végzett apró beavatkozások megfosztják a kétkezi munkához kötődő tárgyakat valós funkciójuktól, hogy azok ilyen formában az alkotó formai vizsgálódását illusztrálják.


Klájó Adrián: Premix | The essence of rurality   forrás: facebook.com

Szintén csütörtök és szintén kiállítás: Szarka Péter Globális felmelegedéssel a hidegháború ellen című tárlata nyílik 19:00-kor a Trafó Galériában. Szarka Péter művészetét a legszélesebb körben a mai napig is a 2000-es években 3D rendereléssel készült C-printjeivel azonosítják, melyek gyakran álomszerű figurális víziókat jelenítettek meg. Mire egy új generáció kezdte el szinte anyanyelvként használni a 3D renderelt képeket, amelyekkel majd egy évtizeddel korábban már Szarka kísérletezett, az ő érdeklődése más irányba fordult és a korábbi vegytisztán digitális vizualitását egy olyan, anyagokkal és gesztusokkal festőibb módon kísérletező hibrid nyelvre cserélte, amely sok ihletet merít a trash-, és az ipari tárgyak-esztétikájából. Az itt bemutatott új művek friss médium- és anyaghasználatról tesznek tanubizonyságot. A terepasztalok, hang-installációk és átalakított valamint manipulált tárgyak folytatják a Hidegháborúval a globális felmelegedés ellen című sorozatot – ha tetszik korszakot – összefüggésben a világ általános politikai klímájával.

Csütörtökön este 20:00-kor az Impostorban lesz az OFF hivatalos nyitóbulija, ahol a kapcsolatépítés és small talkok mellett Noise Gallery hívószó alatt E138, TPSRPRT és Gustave Tiger koncertet is hallhatunk. A Képző és a MOME sok végzett és még aktív hallgatója foglalkozik zenével, így nem csoda, hogy az élő zenét rítusként értelmező projekt három, a művészettel szoros kapcsolatot ápoló zenekar koncertjét emeli az OFF programjába.

Csütörtök és vasárnap között a Petőfi Irodalmi Múzeumban kerül megrendezésre az idén Jövő-idő címet viselő IX. Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál. A minden évben egy bizonyos kapcsolódási pont köré szervezett fesztivál 2017-ben a jövő témáját járja körül. Lesz jövő-kutató által megnyitott kiállítás, kerekasztal beszélgetés a jövő témájában jártas szakértőkkel, sci-fi-töri, slam-párbaj, filmkoncert és több hazai és a visegrádi régióban alkotó szerző felolvasásán is részt vehetünk. 

Szombaton 18:00-kor szokatlan helyszínen nyílik OFF kiállítás Taking Time címmel. Az olasz-német Giulia Bruno, a holland Nicoline van Harskamp, Vásárhelyi Zsolt  és Simon Kati csoportos kiállítása a Critique & Culture egyesület projektje. A Királyi Pál utcai Imagine Budapest helyiségében megvalósuló projekt a demokratikus építkezés folyamatára fókuszál három társadalmi kísérlet – az eszperantó nyelv és közösség, a weimari köztársaság reformpedagógiai kísérleteként alapított Schulfarm Insel Scharfenberg és Christiania, a koppenhágai szabadváros – képzőművészeti fókuszú feldolgozásának bemutatásával.


Taking Time   forrás: facebook.com

Szombat este Budapesten is megkezdi új évadát az acb Galéria. A Király utcai nagy térben – OFF-programként is futó kiállításon – Gróf Ferenc, az NA-ban Ladik Katalin, az Attachmentben pedig Komoróczky Tamás jelentkezik új művekkel a 19.00-tól 21.00-ig tartó megnyitósorozaton. Komoróczky Megjelenés című bemutatója a művész négy elemből álló, 2017 tavaszán elkezdett kiállítás-sorozatának második állomása. A változatos médiumokat felvonultató kiállítás-sorozat egyes darabjait ugyanaz a gondolatkör ihlette, amelyben kiemelt szerepet játszik Jean-Paul Sartre nagy hatású műve, A lét és a semmi.


Komoróczky Tamás: Allusion, 2017, neon, 25x330 cm

Vasárnap délután a Loffice-ban lesz Contempo árverés, amelynek anyaga a XX. század második feléből származó művekből áll össze – így Bálint Endre-, Gyarmathy Tihamér- és Vajda Júlia-munkák mellett Tóth Endre, Bernát András, vagy a Zuzu–Vető páros alkotásaira is szert tehetünk. A munkák iránt érdeklődők és a potenciális licitálók már szombat délután 14:00-tól megnézhetik a Winkler Nóra által vezetett aukció anyagát bemutató kiállítást.