THE ART OF LOOKING AT OURSELVES

A háromnapos workshop keretében a résztvevők betekintést nyernek a Context Oriented Theatre gyakorlatába. Ez a radikális színházi praxis a nézőt, mint a darab főszereplőjét helyezi az események középpontjába. Dinamikus és kreatív praktikák segítségével a résztvevőket egy olyan belső utazásra invitáljuk, aminek folyamán sajátos kapcsolatot teremthetnek önmagukkal, míg maga a felfedezés kifejezetten közösségi szinten zajlik. A színházi technikák szubverzív használata avantgárd hagyomány, amely a hatvanas, hetvenes években válik politikai és edukációs funkcióval telített, autonóm műfajjá. A Context Oriented Theatre e tradiciók mentén szerveződik, különös tekintettel Augusto Boal elméleti és gyakorlati munkásságára.

Időpont: 2015. december 18-20.
Helyszín: Andrássy út 68., Budapest

Vasárnap este 19 órakor, a workshop zaróakkordjaként meghívott vendégekkel perfromatív módon szeretnénk megosztani a különleges tapasztalást.

A workshopot Iwan Brioc színház innovátor és edukátor vezeti, aki a Context Oriented Theatre gyakorlatát különböző művészeti ágakra kiterjesztve tette nemzetközileg ismerté.

A workshop december 18-tól 20-ig kerül megrendezésre Budapesten, naponta 9.00 és 17.00 között. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a jelentkezők elkötelezetten részt vegyenek valamennyi alkalmon a kollektív szellem és közös munka érdekében. A projekt következő állomása Genfben lesz, ahova szívesen meghívnánk segítő munkatársnak a budapesti alkalom lelkes résztvevőit.

„A budapesti workshop ötlete idén nyáron született, amikor tíz év után ismét találkoztam gyerekkori barátommal, Gyurival. Szó szót követett és nyomban kiderült, hogy az eltelt évek dacára érdeklődésünk hasonló irányba alakult a világ két különböző pontján. Jakabfi Gyuri tájépítészként diplomázik Osloban és kulturális munkásként tevékenykedik Európa szerte. Már általánosban jobban rajzolt, mint én, az elit gimiben pedig mi voltunk a trógerek, együtt políroztuk túlélési fegyvertárunkat.

Két éve foglalkoztattak identitást és művészeti kánont érintő kérdések, mikor ismét találkoztunk Gyurival. Kutatásommal1 éppen kiléptem a rigorózus akadémikus szabályrendből és „artistic research”címszó alatt a szakdolgozat mellett két merőben különböző médiumot választottam üzenetem közvetítésére; egy kiadóval és Kuchta Klárával kollaborációban megjelenő fanzine mellett felmerült a perfomansz ötlete is. Újraolvastam Brecht 1964-es szövegét az epikus színházról, mikor Gyuri ismertette a Context Oriented Theatre lényegét. A gyakorlat megfelelőnek tűnt ahhoz, hogy az identitáspolitikával kapcsolatos kutatómunka személyes élménnyel gazdagodjon a darabban való részvétellel.

Novemberben meglátogattuk Iwan Brioct Cardiffban, pontosítottuk a projekt részleteit és két rövid videót is készítettünk vele.”

/Lukács Viola, kurátor/



Ökológiailag és társadalmilag tudatos, vegán konyhával várjuk a résztvevőket az Andrássy út 68. szám alatt, a Képzőművészeti Egyetemmel szemben.

Bővebb információval szívesen szolgálunk. Jelentkezéseket az alábbi elérhetőségeken várjuk. Igény esetén szállásszervezésben is tudunk segíteni.

www.troti.org

www.violuk.com

[email protected]

kapcsolattartó: Fonyódy Zita, +36 20 360 9265

 

 

1 Do Not Trust the Mirror – Curating in Conversation with Klára Kuchta (Ne Bizz a Tükörben – Párbeszédalapú Kurátori Gyakorlat Kuchta Klárával) címmel a genfi művészeti egyetem CCC mesterszakán írom a diplomamunkámat.