Ezt nézd! – Közelednek a diplomák

Ezen a héten ismét beindul a diplomaprojekt-szezon – először az elméleti szakos hallgatók mutatják meg, mit tud az új generáció. Természetesen lesznek megnyitók is, sőt, akár szabadegyetemre is mehetünk.

Hétfőn 18:00-kor a Petőfi Irodalmi Múzeumban Móricz csizmája címmel nyílik kiállítás. A művészettörténeti párhuzamokat felfejtő tárlaton megtekinthetjük Móricz bőrcsizmáját, Fehér László festőművész a csizmáról készített grafikáját és olajfestményét, egy archív fényképet, amelyen az író a szóban forgó relikviát viseli, és Móricz egy autográf kéziratát is, amiben szintén szó van az említett lábbeliről. Hogyha a kultúrtörténeti anyagok és relikviák ilyen szintű összekapcsolása nem lenne elég: a megnyitón Mocsári Károly zongoraművész is játszik.


Fehér László   forrás: facebook.com

Ugyanígy hétfőn, 19:00-kor SmallTalk & Táncház lesz a Gólyában. Az eseményen – amely része a Képzőn idén végző mesterszakos kurátorok diplomaprojektjének – először Nemes Csaba mesél Fel! című 2016-os videómunkájáról, majd 20:00-tól kezdetét veszi a moldvai táncház a Tindia zenekarral. A táncházba természetesen bárki becsatlakozhat!

Kedden este is diplomaprojektezhetünk hiszen a Szarka utca 7. szám alatt 18:00-kor startol a Pica Pica online magazin. A Pica Pica projekt – ami a Képzős mesterszakos kurátorok diplomamunkája – egy eseménysorozat és egy online kulturális magazin létrehozásán keresztül keresi a képzőművészeti közeg eszköztárának új lehetőségeit. A projekt célkitűzése többek között a társterületek módszereiből levont tanulságok és a képzőművészeti színtéren belül megfogalmazódó, párhuzamos vélemények integrálására törekszik. Szerdán az online magazinnal kapcsolatos kérdéseinket tehetjük fel – sőt, akár jövendőbeli szerzőkké is válhatunk.

Szerdán 18.00-tól folytatódik a Platán - Latarka Szabadegyetem. Az eseménysorozat második állomásán három előadó csatlakozik az alábbi kérdésfelvetéshez: „Galériát? De minek?” A regisztrációhoz kötött eseményen Oltai Kata, művészettörténész, kurátor, a FERi feminista projekt galéria alapítója, Schneller János művészettörténész, a Resident Art Budapest Kortárs Művészeti Galéria alapítója és művészeti séta vezetője, valamint Bencze Péter művészeti menedzser, az Everybody Needs Art művészeti agentúra alapítója mesélnek tapasztalatikról és mondják el véleményüket.


Everybody Needs Art @ Parallel Vienna 2016   forrás: facebook.com

Csütörtökön az FKSE „pop-up kiállítás”-sorozatának keretében, az Art+Text Budapest termeiben 18:00-kor Fridvalszki Márk egyénije nyílik 9,81 címmel. A fénymásolás eszközét tökélyre fejlesztő, és az anyagtörténet és paleontológia, valamint a technológia és digitális világ iránt egyaránt érdeklődő művész új munkái debütálnak a három napos tárlaton.