Ezt nézd! – Szerelmek és tányértörések

A héten több alkalommal lesz lehetőségünk mozizni, a szerelemről diskurálni és a kiállításmegnyitók sem maradnak el.

Hétfőn 18:00-tól a MOME épületében mozizhatunk. A Téreltérítés filmklubon nézhetjük meg James Crump 2015-ös Troublemakers – The story of land art című filmjét. A land art 1960-1970 körüli időszakát bemutató 72 perces opuszban megjelenik többek között Germano Celant, Walter De Maria, Michael Heizer, Dennis Oppenheim, Robert Smithson, Nancy Holt, Vito Acconci, Virginia Dwan, Charles Ross, Paula Cooper, Willoughby Sharp, Pamela Sharp, Lawrence Weiner, Carl Andre, Gianfranco Gorgoni és Harald Szeemann is. A művészet megszokott formáitól eltérő alkotások megismerése mellett sok mindent megtudhatunk a műveket inspiráló korszellemről és több, eddig kevesek által ismert interjút is meghallgathatunk.

Ha hétfő és mozi: 20:00-tól folytatódik az FKSE és a Prizma szervezésében megvalósuló filmklub az FKSE Rottenbiller utcai helyszínén. Folytatva a korábbi tematikát, ebben az évadban is kortárs rendezők első filmjeit nézhetjük meg együtt. Ezen a héten Christopher Nolan 1998-as Following című moziját, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Ugyanezen az estén 20:00-tól playback színház lesz a Galamb utcai Hybridart Szeretlek című kiállításán. Az eseményt tartó FineArt Playback Group egy playback-színházi és képzőművészeti formáció. És, hogy mi a playback-színház? Egy interakcióra és improvizációra épülő történetmesélő kortárs színházi műfaj. Az ingyenes eseményen résztvevők saját személyes élményeiket mesélik el: Hogyan lettek szerelmesek? Mit jelent nekik a szerelem? Mikor mondták utoljára, hogy szeretlek? Szeretnének szerelmesek lenni? Vagy épphogy nem? Szinte bármilyen szerelemmel kapcsolatos történet szolgálhat kiindulópontként a társulat számára. A történetek visszajátszása közelebb hozza az eseményen résztvevőket és egymás élményében megláthatják és megélhetik sajátjaikat is.


Maróti Dénes   forrás: facebook.com

Szerdán a Toldi moziban startol az 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Filmfesztivál. A mozgókép iránt érdeklődőként az ötnapos rendezvényen a legfrissebb magyar és nemzetközi rövidfilmeket nézhetjük meg – alkotóként pedig nagy eséllyel építhetjük szakmai kapcsolatainkat. Idén a zsűri 170 magyar és 1400 nemzetközi filmből válogatva állította össze a programot, amiből öt napon keresztül kora délelőttől késő estig szemezgethetünk.

Szintén szerdán, 19:00-kor az Art+Text Budapest termeiben nyílik Ezer Ákos Accidentally című kiállítása. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2014-ben végzett festő művészetét naiv expresszív stílus jellemzi. Nagyszabású vásznain groteszk pozíciókban megjelenő karikatúra-szerű alakokat láthatunk. Akik kíváncsiak arra, milyen a festő-lét a Képző után, azoknak szerdán este az Art+Textben a helye.


Ezer Ákos   forrás: facebook.com

Csütörtök este 18:00-kor a Trapéz Galériában nyílik Lakner László Jövendölés-művészet című tárlata. Az életmű kevésbé ismert, konceptuális szakaszára fókuszáló válogatás középpontjában a művész 1971-es, a kiállítás címével megegyező elnevezésű akciója áll. A bemutatón látható munkák az izoláció és a kitörni vágyás feszültségét, valamint a forradalom lehetőségének atmoszféráját hordozzák magukban. Érdekes módon a konceptuális művek által felvázolt élethelyzetek a hetvenes évek óta igen keveset vesztettek aktualitásukból.

De csütörtökön a Trafó Galéria és a Letting go csoportos bemutató megnyitója felé is vehetjük az irányt. A 19:00-kor startoló kiállításon Jan Brož, Marek Delong & Anna Slama, Keresztes Zsófia és Pavel Sterec munkái a XXI. századi humanizmus válságára reflektálnak. Mindezt úgy, hogy a kiállított munkák párbeszédében az ember vezérszerepe feloldódik a technológia, természet és kultúra hármasában. Mi a mi szerepünk a válságkorszakban? A kortárs képzőművészet miként orientálhatja újra magát egy frissebb jövőkép felé? Gondolkodjunk együtt az öt alkotóval a galéria terében!


Letting go   forrás: facebook.com

Ugyanezen a csütörtök estén 19:00-kor könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitón vehetünk részt az Andrássy út 66. szám alatt. Hevesi Judit Holnap ne gyere! című kötetének debütálásán Weiler Péter kiállítását és performanszát is élvezhetjük. Van az a pillanat, amikor elpattan bennünk valami. Legyen ennek okozója aktuális szerelmünk, barátaink, családunk, a 7-es busz késése, szinte teljesen mindegy. Néhányan jók vagyunk az önuralmunk megőrzésében, néhányan pedig kevésbé sikeresen gyakoroljuk ezt az erényt. Hevesi Judit és Weiler Péter művészetét összeboronáló esemény pedig pont erre a helyzetre hívja fel a figyelmünket.

Hétvégétől nézhető a Magyar Nemzeti Galéria Baselitz. Újrajátszott múlt című kiállítása. Az átfogó igényű kiállítás a kelet-közép-európai régióban élőknek először biztosít lehetőséget a német művész valamennyi alkotói időszakának megismerésére. A festő, szobrász és grafikus Baselitz munkáinak középpontjában több, mint ötven éve a folyamatos megújulás és az önreflexió áll – így a budapesti kiállítás vezérfonalát is ez adja majd.


Georg Baselitz   forrás: mng.hu