A tranzit. hu legújabb kiállítása a Stúdió Galériában

A szívünk egy másik ország hazai és nemzetközi művészek munkáin keresztül mutatja be a barátságban kibontakozó, meghitt játékteret, ahol a társadalom elvárásaitól, ideálképeitől és normáitól elrugaszkodva igazán önmagunk lehetünk.

A szívünk egy másik ország
A barátság mint alternatíva egy normális világban

Megnyitó, performansz és party: 2016. június 16., 19 h

Koncepció: Molnár Csaba & Szeri Viktor
Résztvevők: Cuhorka Emese, Molnár Csaba, Szeri Viktor, Vavra Julcsi
Zene: keleman

Megtekinthető: 2016. július 30-ig

Nyitva tartás: K, Cs, P: 12-18 h; Sze: 12-20 h; Szo: 14-18 h
Helyszín: FKSE - Stúdió Galéria. 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.
Szervező: tranzit. hu

Sajtóvezetés időpontja: 2016. június 16., 16 h

Június 16-án nyílik a tranzit. hu legújabb kiállítása a Stúdió Galériában. A szívünk egy másik ország hazai és nemzetközi művészek munkáin keresztül mutatja be a barátságban kibontakozó, meghitt játékteret, ahol a társadalom elvárásaitól, ideálképeitől és normáitól elrugaszkodva igazán önmagunk lehetünk.

Szerepváltások és csínytevések titokzatos univerzumába nyerhetünk bepillantást, mely kívül esik a mindenkori politikai kontroll, a törvények, az egyház és még a kulturális mintákat továbbörökítő család szabályozó hatáskörén is. Egy alternatív valóság tárul elénk, többek között olyan alkotók munkáin keresztül, mint az Internet korának mágusaként ismert amerikai videoművész, Ryan Trecartin, akit a The New Yorker hasábjai a ’80-as évek óta feltűnt generáció egyik legjelentősebb művészeként méltattak. Először találkozhatunk Magyarországon a világhírű dán művész páros, Elmgreen & Dragset munkáival, akik a kiállításon a meleg szanunák világát helyezik ironikus megvilágításba. Megismerkedhetünk továbbá a torontói punk mozgalom egyik ága, a queercore kezdeményezőjeként ismert Bruce LaBruce radikalizmusával, akinek a tavalyi évben rendeztek életműkiállítást a New York-i Museum of Modern Arts-ban. Szász Lilla érzékeny, tabutémákkal és a másság különböző formáival foglalkozó munkásságát a kiállításon az alkotó legújabb fotósorozata képviseli. A válogatásból nem maradhat ki a műfaji határokon túlmutató divatperformanszairól ismert avantgárd tervező, Király Tamás sem, akinek ’80-as évekbeli tevékenységét baráti kapcsolatai mentén mutatta be két évvel ezelőtt a tranzit. hu.

A kiállítás rámutat a barátság felszabadító erejére egy olyan kultúrában, ahol erkölcsi szabályok, intézményesített szertartások és a házasság törvényi keretei határozzák meg a szeretet és az intimitás megélésének lehetséges módjait. Szempontokat kínál e változatos, személyre szabott emberi kötelék pillanatnyi megragadásához, mely több évszázados múltra tekint vissza a nyugati filozófiai gondolkodásban. Mindemellett egy olyan, önmagáért való és tiszta kapcsolatforma társadalomkritikai lehetőségeit vizsgálja, amelynek résztvevői egyenrangúak, és egymást segítik az önmegvalósításban. A kiállítás felteszi a kérdést, lehet-e a barátság életforma, egy identitáskategóriák és nemi szerepek feletti queer politika alapja. Ezáltal pedig rámutat arra, hogy a barátságra tekinthtünk úgy is, mint az egyenlőtlen erőviszonyokat megszilárdító heteronormatív társadalmi berendezkedés alternatívája.

A bemutatott művek némelyike nyíltan szexuális tartalmú, a kiállítás fiatalkorúaknak nem ajánlott.

A kiállítás a tranzit. hu Választott család című hosszabb távú kutatási projektjének részeként valósul meg. Bővebb információ a programról: http://hu.tranzit.org/hu/esemeny/0/2015-05-09/valasztott-csalad-workshop-sorozat-szil-peter-terapeutaval-pszichologiai-ujrahasznositas

Kiállító művészek:
Pauline Boudry & Renate Lorenz, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Elmgreen & Dragset, J. G. Jones & Bruce LaBruce, Rodolf Hervé, Király Tamás, pr csoport, Karol Radziszewski, Schmied Andi, Szász Lilla, Ryan Trecartin, Jana Želibská

Kurátorok:
Muskovics Gyula ([email protected]; +36305647376)
Soós Andrea ([email protected]; +36302103120)

A kiállítás webes felületei:
Facebook: https://www.facebook.com/events/239372706441367/
Honlap: http://hu.tranzit.org/hu/projekt/0/2016-06-16/a-szivunk-egy-masik-orszag

Kapcsolódó programok:
június 22., 18 óra: kurátori tárlatvezetés
június 30., 20 óra: Alföldi Róbert tárlatvezetése a Budapest Pride programjának részeként
július 1., 16 óra: kurátori tárlatvezetés angol nyelven
július 1., 18 óra: From Butler’s Kinship to Family Queer
Christiane Erharter performatív előadása (angol nyelven)
július 8-9.: Anetta Mona Chişa nyilvános előadása és workshop
július 21., 18 óra: kurátori tárlatvezetés
július 28., 18 óra: Karol Radziszewski: Kisieland (2012)
vetítés és nyilvános beszélgetés a közép-kelet-európai queer művészet lehetőségeiről
(Bővebb információ hamarosan.)
július 30.: Finisszázs
(Bővebb információ hamarosan)

A kiállítás kísérő programjai kapcsán webes felületeink szolgálnak aktuális információval.